Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Οι «ψεκασμένοι», η στρατηγική Μητσοτάκη και η αφύπνιση της Γερμανίας

- Ενδιαφέροντα ευρήματα επεφύλασε η πρόσφατη έρευνα της Kapa Research σχετικά με τις αντιδράσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων για τη ρωσική εισβολή. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζει το φόβο και τον προβληματισμό για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο το ποιοτικό στοιχείο που μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις για τις τάσεις που επικρατούν σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας συνδέεται με την ταύτιση του 20% των ερωτηθέντων με την επιτιθέμενη Ρωσία. Δυστυχώς αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως μετά από την οικονομική κρίση αναδείχθηκαν συμπεριφορές και απόψεις δεξιά και αριστερά που δεν συνάδουν με το προφίλ μιας ευρωπαϊκής χώρας και αυτό πρέπει να μπει στο στόχαστρο των πολιτικών οργανισμών που δηλώνουν προσηλωμένοι στην αστική δημοκρατία.

- Στην αντίπερα όχθη, δεν αποτελεί στοιχείο έκπληξης η στάση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα του πολέμου και κυρίως γύρω από τη στήριξη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία. Τα στελέχη και οι βουλευτές της Κουμουνδούρου αντέδρασαν για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικό υλικό στους υπερασπιστές του Κιέβου και των άλλων πόλεων που σφυροκοπούνται νυχθημερόν από τις ρωσικές δυνάμεις. Δεν είμαστε σίγουροι αν η αντίθεση αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αντίδρασης στα όσα υποστηρίζει το Μαξίμου ή αν είναι απόρροια των γνωστών αγκυλώσεων και ιδεοληψιών της Αριστεράς. Για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι, αν δηλαδή η βοήθεια αφορούσε κάποιον δικτάτορα της Λατινικής Αμερικής, τότε η σημαία της αλληλεγγύης θα είχε σηκωθεί πολύ ψηλά από τους ίδιους.   

- Στην Ολομέλεια της Βουλής μετατίθεται σήμερα η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη ευκαιρία να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της Κυβέρνησης σε ένα καυτό θέμα που έχει γεωπολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό αντίκτυπο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Η ουσία εστιάζεται στο πως  ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τη θέση της χώρας μέσα στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ και το ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στη νέα εποχή. Μία στάση που θα εισπράξει τα βέλη της αριστερής πτέρυγας με τους εκπροσώπους της να εμμένουν σε μία κοντόφθαλμη λογική εμμονής στο παρελθόν.

- Η αλαζονεία και η απρόκλητη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία ξύπνησε ανακλαστικά όχι μόνο των Κυβερνήσεων, αλλά πολύ περισσότερο των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά όχι μόνο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις στις ΗΠΑ και αλλού. Ωστόσο στην Ελλάδα το κλίμα είναι ακόμη νωχελικό και οφείλεται σε ένα βαθμό στην κουλτούρα που εξέθρεψαν κυρίως τα αστικά κόμματα τα τελευταία χρόνια για μη εμπλοκή σε δημόσιες συγκεντρώσεις.

- Οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανική επικράτεια φαίνεται πως αποδείχθηκαν καταλυτικές για να ξυπνήσουν τη γερμανική πολιτική ηγεσία. Στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται και κρύβει πολλές παγίδες, το Βερολίνο αποφάσισε να μπει ξανά στο παιχνίδι των εξοπλισμών και να αναζητήσει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα της επόμενης μέρας. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την προσέγγιση του καθηγητή και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Καιρίδη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι ανάγκη ο γερμανικός στρατιωτικός επανεξοπλισμός να ενταχθεί σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια και να αποτελέσει μέρος ενός αναδυόμενου ευρω-στρατού για να μην προκαλέσει τα αντι-γερμανικά ανακλαστικά των Ευρωπαίων…

-  Στηρίζει αναφανδόν το αίτημα της Ουκρανίας για άμεση ένταξη στους κόλπους της Ε.Ε η ελληνική Κυβέρνηση. Για να είμαστε ωστόσο ακριβείς, η διαδικασία αυτή είναι αφενός χρονοβόρα, αφετέρου για να έχει θετικό αποτέλεσμα προϋποθέτει ομοφωνία! Εδώ και αρκετά χρόνια οι Βρυξέλλες έχουν επενδύσει ποικιλοτρόπως στη σύνδεση Ε.Ε και Κιέβου. Αν δε, είχε προχωρήσει η προσπάθεια ένταξης νωρίτερα, τότε ίσως να είχε αποφευχθεί και η ρωσική εισβολή, χωρίς ωστόσο να αγνοούμε το γεγονός πως το σενάριο μιας ευρωπαϊκής Ουκρανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια του Πούτιν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η σημασία του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο προσφάτως εκλεγμένος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από χθες ο νέος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, γεγονός που ισοδυναμεί με αναβά...

Ποια είναι η μεγάλη αγωνία των αντι-Kasselistas και γιατί θέλουν να πετάξουν στη «χωματερή» τον... σύντροφο Στέφανο

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης και οι σύντροφοι-κομισάριοι βρίσκονται σε πραγματικό βέρτιγκο, καθώς βλέπουν ότι χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους! Ο Κασσελάκης αποτε...

Φόρτωση άρθρων...