Τη δική του ...φθινοπωρινή ατζέντα βάζει πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είναι αποφασισμένος να μην αφήσει καθόλου κατά μέρος την υπόθεση των υποκλοπών, μετά το πέρας της εξεταστικής επιτροπής, αλλά και να μην ασκεί σε καμία περίπτωση 'μονοθεματική' πολιτική.
Αντίθετα, εκτιμώντας ότι ένα πρόβλημα Δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών, όπως αυτό, δεν μπορεί παρά να πηγαίνει 'χέρι – χέρι' με τα προβλήματα της κοινωνίας, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας εκείνος το ξεκάθαρο πλέον στίγμα του, σε πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο, στην πορεία προς τις εκλογές. Στόχος, να καταστήσει απολύτως σαφή τη διακριτότητα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής από τα δύο μεγάλα κόμματα, και να πείσει ότι οι προτάσεις του κόμματός του, αποτελούν τη λύση στα προβλήματα των πολιτών.
Ειδικότερα, μετά το τέλος της Εξεταστικής, και παρά το γεγονός ότι δημοσκοπικά δεν τους έχει ευνοήσει όσο θα περίμενε κανείς, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, δεν σκοπεύουν να αλλάξουν ρητορική. Εξ αρχής εξάλλου χειρίστηκαν την υπόθεση των υποκλοπών όχι ως ένα προσωπικό θέμα του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά ως πρόβλημα Δημοκρατίας και αυτό σκοπεύουν να συνεχίσουν να κάνουν.
Θεωρούν, ωστόσο ότι τον λόγο πια έχει η Δικαιοσύνη, είτε πρόκειται για την Ελληνική Δικαιοσύνη, είτε για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου έχει ήδη ενημερώσει ότι σκοπεύει να προσφύγει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ίδιος, έχει προαναγγείλει και άλλου τύπου κινήσεις, όπως η ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όσοι μάρτυρες 'κόπηκαν' από την Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, να βρεθούν ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Χαριλάου Τρικούπη όμως, εκτιμούν ότι μία κρίση στο Κράτος Δικαίου και τους Θεσμούς, όπως αυτή, δεν μπορεί παρά να είναι σύμφυτη με τις κοινωνικές ανισότητες και τα προβλήματα των πολιτών. «Ένας πρωθυπουργός που λειτουργεί καθεστωτικά και αισθάνεται την ανάγκη να ελέγξει τους θεσμούς, είναι ένας πρωθυπουργός που μοιραία θα είναι δημοσιονομικά λαϊκιστής και θα επιλέγει πάντα πολιτικές υπέρ των λίγων και αρεστών και όχι υπέρ των πολλών», λένε.
Ακριβώς αυτόν τον ρόλο έχει σκοπό να παίξει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, καταθέτοντας σαφείς προτάσεις για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, και μάλιστα, αφού πρώτα τους κάνει 'συμμετόχους' στην παραγωγή των προτάσεων αυτών, μέσα από τη διαβούλευση. Για του λόγου το αληθές, στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάνει 'φύλλο και φτερό' το πολυσέλιδο προγραμματικό κείμενο της ομάδας Χριστοδουλάκη, εξειδικεύοντας και εμπλουτίζοντας κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά. Στόχος, η αποκωδικοποίησή του σε 'αιχμές' που θα κοσμήσουν τα φυλλάδια του κόμματος. Αυτά που θα μοιραστούν χέρι χέρι ανά την Ελλάδα, στην πορεία προς τις εκλογές.
Τα 'θεματικά τραπέζια' όπου συζητείται κάθε κατηγορία ξεχωριστά, έχει αναλάβει να οργανώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. Ήδη, την εβδομάδα που πέρασε στήθηκαν δύο από αυτά, ένα για το Κοινωνικό Κράτος, την Εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Κοινωνική Προστασία και Συνοχή και ένα για τα Αγροτικά, τομέα επίσης κρίσιμο για το ΠΑΣΟΚ, που παραδοσιακά στήριξε, αλλά και στηρίχθηκε από τον αγροτικό κόσμο.
Πρόκειται εξάλλου, για έναν τομέα, όπου εκτιμούν ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησαν 'διαχειριστικά' για το τώρα και την αντιμετώπιση μίας κατάστασης για την οποία εν πολλοίς ευθύνονται, όταν εκείνοι εστιάζουν αφενός μεν στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών, αφετέρου όμως σε μεταρρυθμιστικές τομές στον χώρο. Θέτουν ζητήματα συνεταιριστικού κινήματος, έξυπνων καλλιεργειών, νέων μορφών παραγωγής, αγροτικής εκπαίδευσης, αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον διατροφικό τομέα κ.ο.κ.
Αντίστοιχη επεξεργασία των προτάσεων του κόμματος, ακολουθεί για τον τομέα της Υγείας και το θέμα του Ιδιωτικού Χρέους.