- Ας σταθούμε σε δύο σημεία που σχετίζονται με τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ που πέρασαν στα ψιλά. Σε μία περίοδο γεμάτη γεωπολιτικές προκλήσεις, η βορειοατλαντική συμμαχία ενισχύεται με την ένταξη δύο σημαντικών χωρών. Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως η Σουηδία παρέμενε μια ουδέτερη χώρα εδώ και τριακόσια χρόνια, ενώ η Φινλανδία δεν είχε συμμετάσχει σε στρατιωτικές συμμαχίες, εδώ και περίπου εκατό χρόνια. Άρα σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους στο ΝΑΤΟ, την ώρα που ο αναθεωρητισμός βρίσκεται σε έξαρση, είναι ένα θετικό στοιχείο.
- Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με το άνοιγμα του διαύλου επικοινωνίας των ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η εξέλιξη αυτή σε μία δεύτερη πιο ψύχραιμη ανάγνωση, δεν είναι απαραίτητα αρνητική, καθώς σε μία περίοδο που η Άγκυρα εξαπέλυε διαρκώς απειλές κατά της Ελλάδας, ένας τρόπος κατευνασμού αυτής της συμπεριφοράς ήταν κάτι παραπάνω αναγκαίος. Αυτά για όσους έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τις δήθεν επιτυχίες του Ερντογάν.
- Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Πολύ εύστοχα έγκριτος δημοσιογράφος έλεγε πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν καλύτερα να είναι υποψήφιος στην Ελλάδα με τόσους όψιμους υποστηρικτές που βρήκε. Όταν πρόκειται για τη διαχείριση εθνικών θεμάτων, καλό θα ήταν άπαντες να είναι πιο συγκρατημένοι, καθώς τον άκρατο κομματισμό και τα λεγόμενα τους, θα τα εκμεταλλευτεί και η απέναντι όχθη.
- Τα διλήμματα των επόμενων εθνικών εκλογών βάζουν ήδη τα επιτελεία των κομμάτων, καθώς ο χρόνος φαίνεται πλέον πως μετρά αντίστροφα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα παίξουν δυνατά με την ανάγκη σταθερότητας, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Την ίδια ώρα, επιδιώκουν ήδη τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία, γιατί πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν αντιθέτως πως οι πολίτες δεν θα κρίνουν το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το παρόν της Νέας Δημοκρατίας. Για το ποιος έχει δίκιο, μένει να φανεί στην πράξη.
- Δεν χτύπησε μόνο την πόρτα της Ελλάδας η ακρίβεια. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και τις παρενέργειες που δημιουργεί. Για παράδειγμα η Γαλλία αποφάσισε να δώσει έκτακτη επισιτιστική βοήθεια, ύψους εκατό ευρώ για κάθε νοικοκυριό και πενήντα ευρώ για κάθε παιδί. Η επιταγή αυτή αφορά περίπου εννέα εκατομμύρια οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Την ίδια ώρα ο τσάρος της Γαλλικής οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα των αυξημένων ενοικίων.