- Ένα ξεκάθαρο σινιάλο στους συνταξιούχους θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων. Φαίνεται πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν και οι αιτούντες λαμβάνουν τη σύνταξη τους νωρίτερα. Αυτό βέβαια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται αυτονόητο. Παρ όλα αυτά, είναι σημαντική η ομαλοποίηση, η οποία βελτιώνει και τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών.
- Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων και τον αντίκτυπο που θα έχει στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες. Η εξέλιξη αυτή αφορά αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που έχει "ανοιχτά θέματα" με τις τράπεζες. Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια η επίδραση αυτή θα είναι μεγαλύτερη, ενώ το κόστος για τους δανειολήπτες αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
- Ανακούφιση προκάλεσε η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τη μείωση του πληθωρισμού στη χώρα μας. Το 9,1% δεν μπορεί να αποτελεί έναυσμα για πανηγυρισμούς, αλλά δείχνει πως οδεύουμε προς μια αποκλιμάκωση. Αξίζει να σημειωθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την αντίστοιχη μέτρηση για την ευρωζώνη για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους, ενώ ενδεικτικές υπήρξαν οι μειώσεις στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μακάρι η πτώση να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες
- Σε μία νέα τροχιά φαίνεται πως βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρυξελλών, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό πως το Λονδίνο επιδιώκει μια στενότερη επικοινωνία με το κέντρο αποφάσεων της Ε.Ε. Μετά από την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα, οι Βρετανοί έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αποφασίζοντας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αμυντικής κινητικότητας της Ε.Ε. Οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις και η άνοδος του αναθεωρητισμού επιβάλλουν τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε δυνάμεις που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες.
- Μια και αναφερθήκαμε στη Βρετανία, τα όσα συμβαίνουν στο νησί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο καταμαρτυρούν ότι η χώρα πληρώνει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του Brexit. Οι συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία, οι αναταράξεις στο εμπόριο, στην οικονομία, αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποτελεί ατμομηχανή εξωστρέφειας για τη Βρετανία, αλλά και η αναστάτωση που έχει προκληθεί στη Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία καταδεικνύει ότι κάτι έγινε λάθος και η χώρα βρέθηκε εκτός Ε.Ε. Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δικαιώνουν όσους στήριξαν το better together (καλύτερα μαζί).