Καθώς οι θερμοκρασίες κινούνται στο «κόκκινο», πολλοί αναρωτιούνται γιατί κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη ζέστη καλύτερα από άλλους.

Η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς εμπλέκονται γενετική, ηλικία, κατάσταση υγείας και άλλοι παράγοντες.

Γενετικοί και φυσιολογικοί παράγοντες

Όπως κάποιοι άνθρωποι έχουν φυσική ικανότητα στον αθλητισμό, άλλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη καλύτερα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα γονίδιά τους. Η ηλικία παίζει επίσης ρόλο: οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά συνήθως ζεσταίνονται πιο γρήγορα. Ο οργανισμός των υπέρβαρων ατόμων έχει επίσης δυσκολία να αντιμετωπίσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Καταστάσεις υγείας

Η υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανεκτικότητα στη ζέστη. Τα άτομα με διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις είναι πιο επιρρεπή στην υπερθέρμανση. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά, τα αντιισταμινικά και τα ψυχιατρικά φάρμακα, μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία στη ζέστη.

Οι διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν δυσανεξία στη θερμότητα. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα βοηθά στη ρύθμιση αυτόματων λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασής του στη θερμότητα.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Τα συμπτώματα της θερμοευαισθησίας περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση ή έλλειψη εφίδρωσης, εξάντληση, ναυτία, ζαλάδα, κράμπες, εξανθήματα, οιδήματα σε χέρια και πόδια και αλλαγές στη διάθεση.

Σοβαρές επιπλοκές μπορούν να περιλαμβάνουν θερμοπληξία, θερμική εξάντληση ακόμα και θερμική συγκοπή ή ραβδομυόλυση. Πρόκειται για την ταχεία κατάρρευση του μυϊκού ιστού, που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όπως ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, επιληπτικές κρίσεις και νεφρική βλάβη.

Τρόποι αντιμετώπισης

Για να βελτιώσουν την ανεκτικότητα στη ζέστη, τα άτομα με δυσανεξία στη θερμότητα μπορούν να ακολουθήσουν μερικές απλές στρατηγικές:

  • Αποφυγή της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.
  • Χρήση κλιματιστικού ή ανεμιστήρα.
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
  • Ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα, για να αναπνέει το σώμα.
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Αποφυγή έντονης άσκησης σε ζεστό καιρό.

Πρόληψη

Η διαχείριση των ιατρικών καταστάσεων που προκαλούν θερμοευαισθησία είναι κρίσιμη για την πρόληψη των συμπτωμάτων.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό για τρόπους διατήρησης της ασφάλειας στη ζέστη και πιθανά φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Κάποιες προτάσεις αυτοφροντίδας είναι:

  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
  • Καλή φυσική κατάσταση μέσω τακτικής άσκησης.
  • Παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Κατανάλωση άφθονου νερού.
  • Σταδιακή έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες για να προσαρμοστεί το σώμα.

Η διαχείριση της θερμοευαισθησίας είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που υποφέρουν περισσότερο από τη ζέστη. Ενώ οι γενετικοί και φυσιολογικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, η σωστή αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων υγείας και η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Με τη συμβουλή του γιατρού και την εφαρμογή πρακτικών στρατηγικών, οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τις ζεστές μέρες με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Θυμηθείτε ότι η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων θερμοευαισθησίας μπορεί να αποτρέψει, επίσης, σοβαρές επιπλοκές και να διασφαλίσει μια καλύτερη υγεία κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.