Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Οι άνδρες που έχουν πληγωθεί αλλά το κρύβουν, συνήθως εμφανίζουν εφτά συμπεριφορές

Good Life

Παρά τις προκαταλήψεις γύρω από την αρρενωπότητα που εξακολουθούν να υπάρχουν, όλοι οι άνδρες βιώνουν ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του συναισθηματικού πόνου.

Οι άνδρες που έχουν πληγωθεί αλλά το κρύβουν, συνήθως εμφανίζουν εφτά χαρακτηριστικές συμπεριφορές:

  • Ακούν τους άλλους ανθρώπους με προσοχή
  • Αποφεύγουν να συζητούν προσωπικά θέματα
  • Είναι υπερβολικά απασχολημένοι
  • Έχουν προβλήματα με τη συναισθηματική εγγύτητα
  • Αντιδρούν έντονα στην κριτική
  • Προωθούν μία άψογη εικόνα
  • Απομονώνονται

Οι άνδρες που έχουν πληγωθεί, έχουν μάθει την αξία του να σε ακούει κάποιος με προσοχή. Οι προσωπικές τους εμπειρίες τους κάνει εξαιρετικούς στο να αφουγκράζονται και να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων.

Οι άνθρωποι που νιώθουν ένα συναισθηματικό κενό αλλά το κρύβουν καλά, εμφανίζουν οκτώ λεπτές συμπεριφορές Ένας άνδρας που είναι πάντα στο πλευρό των άλλων, που έχει την ικανότητα ν’ ακούει και να στηρίζει, μπορεί ο ίδιος να έχει πληγωθεί περισσότερο απ’ όσο αφήνει να φανεί.

Η ικανότητα της ενεργητικής ακρόασης,  δεν είναι αυταπόδεικτο σημάδι συναισθηματικού πόνου, αλλά αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη.

Αποφεύγουν να συζητούν προσωπικά θέματα

Η καθημερινή εμπειρία, έχει δείξει ότι, όταν ένας άνδρας είναι τραυματισμένος ψυχικά, γενικά αποφεύγει τις προσωπικές συζητήσεις.

Μπορεί να αποφεύγει επιμελώς κουβέντες που αφορούν την προσωπική του ζωή ή τα συναισθήματά του.
Η συμπεριφορά αυτή είναι ένας μηχανισμός προστασίας και σημαίνει ότι ο άνδρας αυτός δεν είναι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει ή να μοιραστεί τον πόνο του.

Είναι υπερβολικά απασχολημένοι

Γενικά, όταν ένας άνδρας πονάει ψυχικά, προσπαθεί να δημιουργήσει περισπασμούς, βρίσκοντας διέξοδο στην εργασία ή τα χόμπι του.

Με το να φορτώνουν το πρόγραμμά τους, δεν αφήνουν περιθώριο για ενδοσκόπηση ή αντιμετώπιση της συναισθηματικής αναταραχής που τους ταλαιπωρεί.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, οι άνδρες που είναι διαρκώς απασχολημένοι, αναπτύσσουν αυτόν τον  μηχανισμό άμυνας  στην προσπάθειά τους ν’ αποφύγουν τα δυσφορία συναισθήματα και τη στεναχώρια.
Εστιάζουν την προσοχή τους σε εξωτερικές δραστηριότητες, ελπίζοντας να γεμίσουν το μυαλό τους, απωθώντας τον συναισθηματικό πόνο. Βέβαια, το ίδιο σημάδι μπορεί να μαρτυρά και φιλοδοξία, αλλά παραμένει μία ένδειξη που σχετίζεται με το ψυχικό τραύμα.

Έχουν προβλήματα με τη συναισθηματική εγγύτητα

Η συναισθηματική εγγύτητα, οι στενές προσωπικές και οι συντροφικές σχέσεις, είναι μία πρόκληση για τους άνδρες που έχουν βιώσει συναισθηματικό πόνο.

Στη συνείδησή τους, έχουν συνδυάσει την ευαλωτότητα με τον πόνο ή την προδοσία, με αποτέλεσμα να κρατούν πάντα τους άλλους σε απόσταση.

Όσο ρομαντικοί ή συναισθηματικοί και αν είναι, αν δεν έχουν επιλύσει το συναισθηματικό τους τραύμα, θ’ απομακρύνονται κάθε φορά που η σχέση πηγαίνει να γίνει στενή.

Μπορεί να μην αποφεύγουν τη σωματική εγγύτητα, αλλά δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, ούτε συζητούν προσωπικά τους θέματα. Ένας άνδρας που κρατά καλά σφραγισμένα τα αισθήματά του, ενδέχεται να έχει πληγωθεί συναισθηματικά και να μην έχει ξεπεράσει ακόμη τον πόνο.

Αντιδρούν έντονα στην κριτική

Έχει παρατηρηθεί ότι, οι άνδρες που κουβαλούν συναισθηματικές πληγές, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην κριτική. Ένας πληγωμένος άνδρας μπορεί να ερμηνεύσει ακόμη και ένα καλοπροαίρετο σχόλιο, ως προσωπική επίθεση.

Αυτή η ευαισθησία, αποτελεί ένα συχνό γνώρισμα  ανεπίλυτων τραυμάτων.
Ο άνδρας που είναι πληγωμένος, είναι υπερβολικά αμυντικός, ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος. Νιώθουν τόσο ευάλωτοι, που υψώνουν άμυνες ακόμη και σε περιστάσεις που δεν χρειάζεται.

Προωθούν μία άψογη εικόνα

Οι συναισθηματικά τραυματισμένοι άνδρες προσπαθούν πολύ να διατηρήσουν μία άψογη εικόνα-καλλιεργούν, με άλλα λόγια, μία περσόνα. Προωθούν την εικόνα του χαρούμενου, του εξαιρετικά επιτυχημένου, του μονίμως ξέγνοιαστου.
Ασφαλώς, η προσπάθεια αυτή, δεν είναι παρά ένας τρόπος να καμουφλάρουν τον εσωτερικό τους πόνο.

Προβάλλοντας την τέλεια επιμελημένη εικόνα, αποφεύγουν να έρθουν αντιμέτωποι και ν’ αποκαλύψουν τα συναισθηματικά τους τραύματα.

Η εικόνα της τελειότητας μπορεί να είναι ένας τρόπος να κρύβουν τον πόνο που υπάρχει κάτω απ’ την επιφάνεια.

Απομονώνονται

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός άνδρα που εξακολουθεί να κουβαλά συναισθηματικές πληγές, είναι η τάση του ν’ απομονώνεται.  Όσο κοινωνικός και εξωστρεφής και αν είναι, ένας άνδρας που έχει πληγωθεί από τους ανθρώπους, θα προτιμά την μοναξιά του ή μόνο λίγους φίλους.

Η απομόνωση τους προσφέρει την ασφάλεια να κρύψουν τον πόνο τους, τους προστατεύει από τον φόβο της κριτικής ή της έκθεσης.

Όμως, την ίδια στιγμή τους αποτρέπει από το ν’ αναζητήσουν την αναγκαία σύνδεση και τη στήριξη που έχουν ανάγκη, ώστε να υπερβούν τον ψυχικό πόνο. Μπορεί η εσωστρέφεια ενός άνδρα να είναι μία κραυγή βοήθειας που περιμένει κάποιον να την ακούσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιες συμπεριφορές εκδηλώνουν οι γονείς που αισθάνονται ζήλια για τα ενήλικα παιδιά τους

Η ζήλεια μπορεί να επισκιάσει ακόμη και τη σχέση του γονιού με τα παιδιά του. Είναι πιθανό τη στιγμή που τα παιδιά θα αρχίσουν να προοδεύουν στη ζωή τους, να προκαλέσουν τη ζήλεια ...

Φόρτωση άρθρων...