Παρασκευή
03 Ιανουαρίου 2025

Οι άνθρωποι που πληγώνουν άθελά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συνήθως έχουν αυτές τις συμπεριφορές

Ευ ζην

Όλοι έχουμε πληγώσει άθελά μας κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Αρκετές φορές δεν έχουμε επίγνωση των συνεπειών της συμπεριφοράς μας.

Οι άνθρωποι μπορεί να πληγώσουν άθελά τους, τους πιο κοντινούς τους, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν. Οι άνθρωποι που πληγώνουν άθελά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συνήθως έχουν αυτές τις οκτώ συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν:

  • Ασυνείδητη άσκηση κριτικής
  • Δεν ακούμε
  • Υπερβολική εξάρτηση
  • Υπερβολική θετικότητα
  • Αποφεύγουμε ουσιαστικές συζητήσεις
  • Κρύβουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα
  • Παραμελούμε τη φροντίδα του εαυτού μας
  • Θυμόμαστε τα λάθη του παρελθόντος
  • Ασυνείδητη άσκηση κριτικής

Όλοι έχουμε κάνει το συγκεκριμένο λάθος. Όλοι έχουμε ασκήσει άσκοπη κριτική σε κάποιον αγαπημένο μας. Το πρόβλημα δεν είναι η πρόθεση αλλά το αποτέλεσμα, καθώς η κριτική μπορεί να γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις.

Οι αγαπημένοι σας μπορεί να νιώσουν ότι τους κριτικάρετε, ότι τους υποτιμάτε αν και εσείς μπορεί να θέλετε, στην πραγματικότητα, να τους βοηθήσετε.

Η ασυνείδητη κριτική είναι μία αρκετά συνηθισμένη συμπεριφορά που παρατηρείται στις στενές διαπροσωπικές μας σχέσεις. Μπορεί να είναι ακόμη και αντανακλαστική, όμως κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι τους κρίνουμε και τους υποτιμούμε.

Η λύση είναι να είστε προσεκτικοί με τα λόγια σας και να υπολογίζετε τις πιθανές προεκτάσεις τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σχοινοβατείτε και να φοβάστε να μιλήσετε, αλλά πως οφείλετε να εκφράζεστε με τρόπο που δείχνει ότι πράγματι τους νοιάζεστε και τους αγαπάτε.

Μην ξεχνάτε ότι, αρκετές φορές, σημασία δεν έχει τόσο το τι λέτε, αλλά το πώς το λέτε.

Δεν ακούμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς των σχέσεων, ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα των ανθρώπων είναι ότι, οι αγαπημένοι τους δεν τους ακούν και δεν τους καταλαβαίνουν.

Φυσικά, αυτό δεν γίνεται σκόπιμα. Οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μας απορροφούν τόσο που δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε πάντα σε όσα μας λένε οι άλλοι.

Όμως, πρόκειται για μία συμπεριφορά που οδηγεί σε παρεξηγήσεις και συναισθήματα παραμέλησης. Δηλαδή, οι αγαπημένοι σας νιώθουν ότι δεν αξίζουν την αμέριστη προσοχή σας και αναπόδραστα, πληγώνονται.
Αυτό αποτυπώνει η διαπίστωση του σοφού  Stephen R. Covey, συγγραφέα του βιβλίου «7 Συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων»:

«Οι περισσότεροι, δεν ακούν με σκοπό να καταλάβουν, αλλά με την πρόθεση ν’ απαντήσουν». Η λύση είναι ν’ ακούτε με προσοχή, ν’ αφουγκράζεστε όσα μοιράζονται μαζί σας οι αγαπημένοι σας και να δείχνετε ότι εκτιμάτε τόσο τις σκέψεις, όσο και τα συναισθήματά τους.

Αυτή η μικρή αλλαγή θα βελτιώσει αισθητά τις σχέσεις σας.

Υπερβολική εξάρτηση

Μία χαρακτηριστική συμπεριφορά που μπορεί να πληγώνει ακούσια τους αγαπημένους μας, είναι όταν αφήνουμε την ευτυχία μας και την αυτοεκτίμησή μας στα χέρια τους. Η συνεξάρτηση διαβρώνει τις στενές σχέσεις.

Σε πολλές σχέσεις, η ευτυχία του ενός εξαρτάται απόλυτα από τον άλλον. Η συνεξάρτηση είναι μία νοσηρή κατάσταση που εμποδίζει την προσωπική εξέλιξη, ενώ δημιουργεί άσκοπη πίεση και οδηγεί σε θυμό και καταπίεση.
Πρέπει να είστε σε θέση να νιώθετε ευχαριστημένοι και πλήρεις και χωρίς τους άλλους.

Η ζωή είναι πιο πλούσια και οι σχέσεις γίνονται πιο ικανοποιητικές χωρίς το βάρος της εξάρτησης και την αρνητικότητα των συγκρούσεων.

Υπερβολική θετικότητα

Δεδομένης της αξίας που έχει η θετικότητα, η συμβουλή να μην «πνίγουμε» τους αγαπημένους μας με θετικότητα, μπορεί να μοιάζει παράδοξη.

Αν όμως, επιμένουμε να παραβλέπουμε τα προβλήματα των αγαπημένων μας, λέγοντας ότι «όλα θα πάνε καλά» και «πως όλα γίνονται για κάποιον λόγο», δεν τους δίνουμε την υποστήριξη που έχουν ανάγκη.

Αντίθετα, μοιάζει σαν να τους αγνοούμε και να υποτιμούμε το πρόβλημά τους. Δεν είναι κακό να μην είμαστε καλά όλη την ώρα.

Όλοι έχουν προβλήματα και, προκειμένου να ξεπεράσουμε μία άσχημη κατάσταση, πρέπει να τη βιώσουμε. Μην υποτιμάτε το πρόβλημα που μοιράζεται κάποιος δικός σας, μην βιάζεστε να σκορπίσετε αισιοδοξία και θετικότητα. Αφουγκραστείτε τα συναισθήματά τους. Αυτό έχουν ανάγκη.

Αποφεύγουμε ουσιαστικές συζητήσεις

Μία από τις πιο ύπουλες συμπεριφορές που διαβρώνουν τις στενές σχέσεις μας, είναι η αποφυγή σοβαρών συζητήσεων. Το εύκολο άλλωστε είναι να «κουκουλώσουμε» τα προβλήματα, συσσωρεύοντας αρνητικά συναισθήματα.

Όταν δεν αναλύουμε όσα μας απασχολούν, δεν καλλιεργούμε τις σχέσεις μας και ενώ πιστεύουμε πως γλιτώνουμε την αμηχανία, μακροπρόθεσμα, δημιουργούμε ένα μεγαλύτερο ζήτημα.

Για αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο να μιλάμε πάντα ανοιχτά, με ευαισθησία και ενδιαφέρον, και να μην αποφεύγουμε ακόμη και άβολες συζητήσεις.

Μπορεί να μην είναι εύκολο, όμως είναι ο μόνος δρόμος προς τη βαθύτερη και αμοιβαία κατανόηση.

Κρύβουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα

Όλοι είμαστε ένοχοι για αυτή τη συμπεριφορά. Πόσες φορές λέμε «Δεν έχω τίποτα», όταν στην πραγματικότητα, μέσα μας υποφέρουμε.

Μπορεί να αποφεύγουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, επειδή δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους αγαπημένους μας, ή δεν θέλουμε να νιώσουμε ευάλωτοι.

Όμως, αυτή η συμπεριφορά ακούσια καταλήγει να πληγώνει τους δικούς μας ανθρώπους. Καμουφλάροντας τα συναισθήματά μας, ορθώνουμε τείχη και στερούμε από τον εαυτό μας την ευκαιρία να νιώσουμε τη στήριξη και την κατανόηση των δικών μας, που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη.

Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων  μας, τόσο των αρνητικών, όσο και των θετικών, είναι ο θεμέλιος λίθος των υγιών σχέσεων. Για την έκφραση των συναισθημάτων, απαιτείται θάρρος, αλλά έτσι διατηρούμε ειλικρινείς και αυθεντικές σχέσεις.

Παραμελούμε τη φροντίδα του εαυτού μας

Η παραμέληση της αυτοφροντίδας, δεν μοιάζει να είναι μία από τις συμπεριφορές που ενδέχεται να βλάψει κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό μας.

Και όμως, όταν εξουθενώνουμε και εξαντλούμε τον εαυτό μας, αυτόματα επηρεάζονται αρνητικά και οι σχέσεις με τους αγαπημένους μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή, η κούραση μας κάνει ευέξαπτους, αφηρημένους, συναισθηματικά απόμακρους και ακούσιά μας μπορεί να πληγώσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο.

Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική, ούτε πολυτέλεια. Αντίθετα, είναι αναγκαία επειδή μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε αφοσιωμένοι και δοτικοί στις σχέσεις μας.

Θυμόμαστε τα λάθη του παρελθόντος

Το να θυμάσαι και να ανασύρεις τα λάθη του παρελθόντος, είναι μία από τις πιο επώδυνες και επικίνδυνες για τις στενές σχέσεις, συνήθειες.

Η άρνηση να ξεπεράσουμε το παρελθόν, συσσωρεύει την οργή και την πικρία, επιβαρύνοντας τις σχέσεις με τους αγαπημένους μας.

Φυσικά, δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε, ούτε να συγχωρέσουμε.

Το να παραμένουμε όμως κολλημένοι στα λάθη του παρελθόντος, δεν είναι τιμωρία μόνο για το άτομο που τα διέπραξε, αλλά και για εμάς τους ίδιους και τις σχέσεις.

Είναι αναγκαίο να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς όμως να επιτρέπουμε να καθορίζουν τις σχέσεις μας και το παρόν.

Οφείλουμε να δίνουμε στον εαυτό μας και τους δικούς μας, ευκαιρίες – το συναίσθημα είναι πολύ απελευθερωτικό και ανοίγει τον δρόμο για πιο υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις.

Άλλωστε, κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι μας έχουμε άθελά μας, πληγώσει κάποιον αγαπημένο μας. Η αναγνώριση είναι πάντα το πρώτο καθοριστικό βήμα προς τη θετική αλλαγή.

Να είστε ευγενικοί, τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τους αγαπημένους σας. Η πιο σημαντική σχέση στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι η σχέση που έχει με τον εαυτό του.

Η βελτίωση της σχέση με τον εαυτό, ωφελεί και τις υπόλοιπες σχέσεις της ζωής σας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρευνα για τη θρόμβωση: Ποιες ομάδες αίματος συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο

Η ομάδα αίματος φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Μια έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και της καρδιαγγειακής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ...

Το φρούτο που μπορεί να τον βελτιώσει τον ύπνο

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ίσως ένα φρούτο να είναι η λύση που αναζητάτε. Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Πολλ...

Φόρτωση άρθρων...