Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Οι εφτά απρόσμενοι λόγοι που τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν σε μεγάλη ηλικία

Good Life

Το φαινόμενο του «του διαζυγίου των 50» παρατηρείται ολοένα και συχνά. Είναι η απόφαση των ανθρώπων να χωρίσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, συχνά επηρεασμένη από την κρίση της μέσης ηλικίας, ή τη δημιουργία αγεφύρωτου μεταξύ τους, χάσματος.

Οι υποκείμενες αιτίες είναι περισσότερο περίπλοκες και δεν συζητούνται πάντα ανοιχτά. Από τους προσωπικούς στόχους που αλλάζουν, μέχρι τις μακροχρόνιες αλλά παραγκωνισμένες διαφορές του ζευγαριού, οι λόγοι του «γκρι διαζυγίου» είναι πολλοί και περίπλοκοι.

Οι εφτά απρόσμενοι λόγοι που τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν σε μεγάλη ηλικία:

  • Αναθεώρηση της περιόδου της σύνταξης
  • Το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς»
  • Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
  • Οικονομικές διαφωνίες
  • Ανακάλυψη του εαυτού (ξανά)
  • Διαφορετικές προσδοκίες από τη ζωή μετά τη σύνταξη
  • Έλλειψη πρόνοιας για την περίοδο της σύνταξης

Πώς εφτά παράγοντες γίνονται αιτία διαζυγίου ζευγαριών μεγαλύτερης ηλικίας

Αναθεώρηση της περιόδου της σύνταξης

Η συνταξιοδότηση είναι ένα ορόσημο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Θεωρείται μία περίοδος με ευκαιρίες για χαλάρωση, ταξίδια και καλλιέργεια νέων ενδιαφερόντων.

Σε άλλα ζευγάρια, η συνταξιοδότηση αποτελεί περίοδο σημαντικών αλλαγών και αναθεωρήσεων.

Αυτό συχνά οδηγεί τους ανθρώπους στη συνειδητοποίηση ότι έχουν αλλάξει και δεν μπορούν να συμπλεύσουν. Ενώ πολλά ζευγάρια βλέπουν τη συνταξιοδότηση ως μία κοινή πορεία, άλλοι τη βλέπουν ως σταυροδρόμι.

Δεν είναι ότι τα ζευγάρια παύουν ν’ αγαπιούνται. Απλά, η συνταξιοδότηση επιφέρει μία επαναξιολόγηση του νοήματος της ζωής, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και ως ζευγάρι.

Καμιά φορά, οι άνθρωποι αποφασίζουν ότι δεν θέλουν ν’ ακολουθήσουν πλέον κοινή πορεία.

Το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς»

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι, οι γονείς που μένουν πίσω βιώνουν το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς», όπου καλούνται να ζήσουν, μετά από τόσα χρόνια με τα παιδιά, ξανά οι δυο τους.

Το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς»,  είναι δοκιμασία για πολλά ζευγάρια.

Με τα παιδιά να έχουν φύγει, οι γονείς καλούνται να ανακαλύψουν ξανά τη σχέση τους, πέρα από τον ρόλο της μαμάς και του μπαμπά.

Η περίοδος αυτή, άλλα ζευγάρια τα βοηθά να έρθουν πιο κοντά, ενώ σε άλλα, γίνεται αιτία αποστασιοποίησης.

Σχετικές μελέτες, έχουν δείξει ότι το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς» είναι ένας συχνός αλλά συχνά υποτιμημένος παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση των διαζυγίων σε μεγαλύτερα ζευγάρια.

Ορισμένα ζευγάρια, προσπαθούν, αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια ώστε να επανασυνδεθούν.

Αυτή την περίοδο, κάθε ζευγάρι έχει την ευκαιρία ν’ ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και ασχολίες που έως τότε δεν είχε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, οι καλύτερες συνθήκες ζωής, έχουν γενικά, αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.

Αυτό, στον γάμο μπορεί να σημαίνει διαφορετική θεώρηση της υπόσχεσης «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος».

Αν δηλαδή κάποιος παντρευτεί στα 25 και ζήσει ως τα 90, θα είναι 60 με 65 χρόνια παντρεμένος. Ενώ αρκετά ζευγάρια τα καταφέρνουν, υπάρχουν άλλα που τελικά, αποφασίζουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους μετά από τόσα χρόνια κοινού βίου.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οδηγεί ακόμη και πιο ώριμα ζευγάρια, στο να αναρωτιούνται αν θέλουν να περάσουν άλλα 20 ή 30 χρόνια σ’ έναν γάμο που πλέον, δεν τους ικανοποιεί.

Οικονομικές διαφωνίες

Γενικά, οι διαφωνίες για τα οικονομικά, είναι συχνές αιτίες διενέξεως για πολλά ζευγάρια.

Αργότερα στον γάμο, οι οικονομικές διαφωνίες μπορεί να μετατραπούν σε δυσεπίλυτες συγκρούσεις, δεδομένου ότι προκύπτουν έξοδα ιατρικά, ασφαλιστικά ταμεία, και φυσικά, η συνταξιοδότηση.

Οι οικονομικές διαφωνίες προκύπτουν από τις συνήθειες οικονομικής διαχείρισης, διαφορετικούς στόχους για τη συνταξιοδότηση, ή και από εισοδηματικές διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ανακάλυψη του εαυτού (ξανά)

Η περίοδος της σύνταξης, σηματοδοτεί το τέλος, ή την ελάττωση των ευθυνών, του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων.

Καθώς ο άνθρωπος έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, μπορεί ν’ αρχίσει ν’ ανακαλύπτει διαφορετικές πτυχές του εαυτού του. Μπορεί να αλλάξουν οι ασχολίες και οι προτιμήσεις.

Δεν αποκλείεται κάποιος από τους δύο να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα. Η ανακάλυψη του εαυτού, δεν είναι πάντα ομαλή.

Για αρκετά ζευγάρια, γίνεται αιτία αποσύνδεσης. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί ένταση ή απόσταση ανάμεσα στους συζύγους που δεν ακολουθούν την ίδια πορεία.

Διαφορετικές προσδοκίες από τη ζωή μετά τη σύνταξη

Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στη σύνταξη, έχουν στο μυαλό τους, κυρίως την οικονομική πλευρά – πόσα θα αποταμιεύσουν, που θα επενδύσουν, τι είδους ζωή θα μπορέσουν να ακολουθήσουν δεδομένου του προϋπολογισμού τους.

Μία πτυχή που είναι γενικά παραγνωρισμένη, είναι η συναισθηματική πλευρά της συνταξιοδότησης. Γενικά, πολλά ζευγάρια έχουν διαφορετικές προσδοκίες από τη ζωή τους κατά την περίοδο της σύνταξης.

Ο ένας σύντροφος, μπορεί να θέλει η ζωή τους μετά τη σύνταξη να είναι χαλαρή και ήρεμη, τη στιγμή που ο άλλος ανυπομονεί να ζήσει περιπέτειες και εμπειρίες που δεν είχε βιώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αποκλίνουσες αντιλήψεις, γίνονται αιτία συγκρούσεων και απογοητεύσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολύ διαφορετικές προσδοκίες, μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι ακόμη και στην απόφαση ν’ ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.

Έλλειψη πρόνοιας για την περίοδο της σύνταξης

Η πρόνοια για την περίοδο της σύνταξης δεν αφορά αποκλειστικά οικονομικά πλάνα. Στόχο έχει τη συναισθηματική και ψυχολογική προετοιμασία του ζευγαριού για τη διαχείριση αυτής της σημαντικής μετάβασης στη ζωή.

Πολλά ζευγάρια κάνουν το λάθος να υποδεχτούν απροετοίμαστα την μεγάλη αυτή μετάβαση στη ζωή και τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που συνεπιφέρει.

Η έλλειψη πρόνοιας και προετοιμασίας, δημιουργεί αισθήματα δυσαρέσκειας, θυμού, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και την απόφαση του διαζυγίου.

Η συμβουλευτική για το πλάνο συνταξιοδότησης, βοηθά τα ζευγάρια να διαχειριστούν αποκλειστικά τις προκλήσεις που τους περιμένουν μετά τη σύνταξη, καθώς και να δυναμώσουν τη σχέση τους καθώς μπαίνουν σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής τους.

Το πρόγραμμα συνταξιοδότησης, είναι ένα αναγκαίο εργαλείο που μπορεί πραγματικά να σώσει πολλούς γάμους από το διαζύγιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι άνδρες που νιώθουν μοναξιά, χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις 7 φράσεις για να κρύψουν πώς νιώθουν

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν. Πίσω από μια συμπεριφορά ανεξαρτησίας, κρύβονται βαθιά συναισθήματα απομόνωσης. Παρακάτω θα διαβάσετε τ...

Φόρτωση άρθρων...