Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εκπαιδεύονται στην ψυχολογία, μαθαίνοντας μια σειρά από τεχνικές για να αποσπούν την πληροφορία που επιθυμούν. Κάποιες από αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες και στην καθημερινή ζωή.
Η ελληνικής καταγωγής πρώην ειδική πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, Εύη Πούμπουρα, αποκαλύπτει το βασικό κόλπο για να ξεκλειδώσεις και να χειραγωγήσεις κάποιον, αλλά και το πώς να καταλάβεις αν ένας άνθρωπος σου λέει ψέματα.
Η Εύη Πούμπουρα υπηρέτησε ως ειδική πράκτορας από το 2000 έως το 2012 και αυτές είναι οι συμβουλές της:
Πώς να ξεκλειδώσεις κάποιον
Για να «ξεκλειδώσεις» έναν άνθρωπο υπάρχει ένα απλό βήμα: Η σιωπή. Το μυστικό είναι να σταματήσεις να μιλάς και να γίνεις ο ακροατής, όπως εξηγεί η Εύη Πούμπουρα.
«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι μιλούν πολύ», είπε και πρόσθεσε: «Αν εγώ μιλάω συνεχώς και εσύ ακούς, μαθαίνεις τα πάντα για μένα». Ο ακροατής έχει όλη τη δύναμη και τον έλεγχο, οπότε πρέπει να γίνεις αυτό το άτομο αν θέλεις να αποσπάσεις κάτι.
Αφού αποκτήσεις τον έλεγχο της συζήτησης, έχεις τον χρόνο να κατανοήσεις τα κίνητρα και τις αξίες του άλλου ατόμου. «Αν δώσεις στους ανθρώπους αρκετό χώρο, θα σου αποκαλύψουν τον εαυτό τους», είπε η Πούμπουρα.
Έτσι, κατέληξε, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες προς όφελός σου. Έχεις μάθει τα πάντα για τον συνομιλητή σου και αυτός δεν ξέρει τίποτα για εσένα, οπότε έχεις το πλεονέκτημα.
Πώς να καταλάβεις ότι κάποιος λέει ψέματα
Η Πούμπουρα μοιράστηκε επίσης έναν οδηγό για να καταλάβεις αν κάποιος λέει ψέματα:
- Διαισθητικότητα. Πρώτον, εμπιστεύσου τη διαίσθηση σου. Αν νιώθεις ότι κάποιος λέει ψέματα, πιθανόν να έχεις δίκιο. «Η διαίσθηση είναι κάτι που συχνά παραβλέπουμε» είπε και πρόσθεσε: «Είναι η φυσική ικανότητα να γνωρίζεις κάτι χωρίς αποδείξεις ή στοιχεία, μια αίσθηση που έχεις ενστικτωδώς».
- Γλώσσα του σώματος. Στη συνέχεια, παρατήρησε τη γλώσσα του σώματος. Όταν κάποιος λέει ψέματα, το σώμα του μπορεί να τον προδώσει. Δημιουργούμε «βάσεις συμπεριφοράς» για τους ανθρώπους, δηλαδή παρατηρούμε πώς συμπεριφέρονται συνήθως. Αν κάποιος αποκλίνει από αυτή τη βάση, κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, αν συνήθως διατηρεί οπτική επαφή αλλά ξαφνικά αποφεύγει να σε κοιτάξει, τότε κάτι συμβαίνει.
- Περιέργεια. Όταν παρατηρήσεις μια αλλαγή στη βάση συμπεριφοράς κάποιου, μπορείς να εξετάσεις τι έχει συμβεί. Είναι σημαντικό να κάνεις καλές ερωτήσεις, που θα βάλουν τον άλλον σε δύσκολη θέση και θα σου δείξουν αν λέει ψέματα. «Οι περισσότεροι βλέπουν κάτι, το καταγράφουν και το αφήνουν», είπε. «Δεν ακολουθούν διαδοχικές ερωτήσεις που θα αποκαλύψουν την πραγματικότητα».
Επιπλέον σημάδια ότι κάποιος λέει ψέματα
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ψυχολογίας Verywell Mind, υπάρχουν κάποια επιπλέον σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάποιος δεν είναι ειλικρινής:
- Είναι αόριστος και προσφέρει λίγες λεπτομέρειες.
- Επαναλαμβάνει τις ερωτήσεις πριν απαντήσει.
- Μιλάει με αποσπασματικές προτάσεις.
- Δεν παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
- Παίζει με τα μαλλιά του ή τα δάχτυλα του ή τα χείλη του.
Πηγή: TheFocus