Τετάρτη
26 Ιουνίου 2024

Το ζουμερό φρούτο που προλαμβάνει την αναιμία, βοηθά το αδυνάτισμα και προστατεύει το δέρμα

Γλυκό και ζουμερό, αυτό το φρούτο μας δροσίζει τις θερμές μέρες του καλοκαιριού, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη - Διόλου τυχαίο μια και η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό «νέκταρ», το ποτό των θεών της ελληνικής μυθολογίας

Ευ ζην

Όσο κι αν το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με το καρπούζι, το πεπόνι και τα κεράσια, δεν λείπει ακόμα ένα φρούτο από τη φρουτιέρα της κουζίνας αυτή την εποχή: το νεκταρίνι. Πλούσιο σε βιταμίνες Β3, Α και C, μέταλλα όπως το μαγγάνιο και ο σίδηρος, κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, περιέχει λίγα λιπαρά και θερμίδες, όπως τα περισσότερα φρούτα. Ας δούμε τα οφέλη που έχει κατανάλωση νεκταρινιών στην υγεία:

Συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας

Η κατανάλωση νεκταρινιών σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας. Η βιταμίνη C των συγκεκριμένων φρούτων, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο των τροφών.

Προλαμβάνει από τις ασθένειες 

Λόγω των αντιοξειδωτικών, αλλά και της υψηλής συγκέντρωσης βιταμίνης C, τα νεκταρίνια θεωρούνται ένας από τους καλύτερους συμμάχους στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Αντίστοιχα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας διαφορετικές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές νόσους και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα φλαβονοειδή συγκεκριμένα συμβάλλουν στην πρόληψη της σχετιζόμενης με την ηλικία μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας, ενώ οι ανθοκυανίνες παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και των καρδιακών παθήσεων.

Μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου

Μια μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 470.000 ενήλικες ηλικίας 51-70 ετών διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των νεκταρινιών, και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες. Η μελέτη συνέδεσε αυτά τα οφέλη με την αντιοξειδωτική δράση αυτών των φρούτων. Αντίστοιχα, μια μελέτη σε εργαστηριακό περιβάλλον σε δοκιμαστικό σωλήνα υπέδειξε παρόμοια αποτελέσματα, παρατηρώντας ότι το εκχύλισμα ροδάκινου βοήθησε στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Βοηθά στην απώλεια βάρους 

Ως καλές πηγές φυτικών ινών, τα νεκταρίνια ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού. Με τον ίδιο τρόπο, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών με χαμηλές θερμίδες μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους, στη θέση των σνακ με πολλές θερμίδες και χαμηλά θρεπτικά συστατικά. Μια τετραετής μελέτη σε 73.737 γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνέδεσε κάθε ημερήσια μερίδα φρούτων με μέση απώλεια βάρους 0,27 kg.

Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος

Ο χαλκός, η βιταμίνη Β3 και η βιταμίνη Α που περιέχονται στα νεκταρίνια ενισχύουν την υγιή όψη του δέρματος. Ο χαλκός προστατεύει το δέρμα από βλάβες, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ η βιταμίνη Β3 προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τραυματισμούς που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

10 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία

«Είναι πλέον αναμφισβήτητο επιστημονικά και τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά ότι το γήρας και ιδιαίτερα η καρδιαγγειακή γήρανση προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης γεν...

Φόρτωση άρθρων...