Πέμπτη
28 Νοεμβρίου 2024

14 κορυφαίοι οικονομολόγοι εξηγούν γιατί το Grexit θα ήταν καταστροφή

Ελλάδα

Την ώρα που η συζήτηση για το Grexit έχει επανέλθει στο προσκήνιο 14 Ελληνες οικονομολόγοι από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, με άρθρο τους στην «Καθημερινή της Κυριακής» εξηγούν γιατί η έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε καταστροφή.

Όπως τονίζουν, «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας θα επιφέρει γρήγορα βαθιά υποτίμηση της νέας δραχμής», η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης και της αξίας των καταθέσεων»

Σημειώνουν ότι «οι δραχμιστές υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια: Σβήσιμο του δημόσιου χρέους, σβήσιμο των ιδιωτικών χρεών και ισοτιμία 1:1 νέας δραχμής με ευρώ. Τέτοιες υποσχέσεις είτε είναι εσκεμμένα παραπλανητικές, είτε προδίδουν μια βαθιά άγνοια της οικονομικής πραγματικότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι μακροπρόθεσμα, χωρίς καμία εξωτερική πίεση για μεταρρυθμίσεις, θα ενισχυθούν οι πελατειακές δομές και οι διαχρονικές παθογένειες της ελληνικές οικονομίας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια χώρα φτωχή και με υψηλή διαφθορά.

Σε αντίθεση αυτών που διαλαλούν οι δραχμιστές, στην περίπτωση ενός Grexit η κατάσταση του χρέους θα επιδεινωθεί: «Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος θα γίνει πολύ μεγαλύτερο με σε νέες δραχμές και πολύ πιο δυσβάσταχτο. Οι καταθέσεις θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε νέες δραχμές με μείωση της αξίας τους τουλάχιστον στο μισό. Η αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα θα έχει, επίσης, ως συνέπεια τη χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων και την επιδείνωση της ανεργίας», αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πλέον δεν γίνονται: «Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι προκάτοχοι καθυστερούσαν, και οι εταίροι έδωσαν πιο μεγάλη έμφαση στα δημοσιονομικά παρά στις μεταρρυθμίσεις». Επίσης γίνεται αναφορά στις "μειοψηφίες" που ακυρώνουν ή καθυστερούν σημαντικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θίγουν τα συμφέροντα τους, καθώς και στα φαινόμενα καταστροφής της δημόσιας ή της ιδιωτικής περιουσίας που μένουν ατιμώρητα.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η παραμονή στο ευρώ διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε έξοδο από αυτή τη μαύρη τρύπα με αλλαγή πλεύσης και μεταρρυθμίσεις μέσα στο ευρώ».

Οι οικονομολόγοι που υπογράφουν το κείμενο είναι οι:
Γιώργος-Μάριος Αγγελέτος (ΜΙΤ), Κώστας Αζαριάδης (Washington University in St. Louis), Κώστας Αρκολάκης (Yale University), Γιάννης Ιωαννίδης (Tufts University), Γιώργος Κωνσταντινίδης (University of Chicago), Κώστας Μεγήρ (Yale University), Χάρης Ντέλλας (University of Bern), Νίκος Οικονομίδης (New York University), Στυλιανός Περράκης (Concordia University), Εμμανουήλ Πετράκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Χριστόφορος Πισσαρίδης (London School of Economics), Βασιλική Σκρέτα (University College London), Θανάσης Στέγγος (University of Guelph) και Μιχάλης Χαλιάσσος (University of Frankfurt).

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα Βόρεια Προάστια έχουν τα πιο ακριβά σπίτια της Αττικής - Πόσο κοστίζουν, γιατί γίνονται ανάρπαστα

Στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής συγκαταλέγονται διαχρονικά τα Βόρεια Προάστια με τις αυξητικές τάσεις στην αγορά ακινήτων να συνεχίζονται. Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της...

Φόρτωση άρθρων...