Η μικρή Ασλίβ είναι 2 ετών και ζει στην Κομοτηνή. Είναι Ρομά. Μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχε φορέσει ποτέ στο ποδαράκι της καινούριο παπούτσι. Όταν τα δοκίμασε ξαφνιάστηκε, της φάνηκε περίεργο που είχε ένα ολοκαίνουριο δικό της ζευγάρι παπούτσια στο σωστό μέγεθος. Η χαρά της απερίγραπτή,  δεν ήθελε να τα βγάλει.

Αυτές είναι οι στιγμές που μας κάνουν να χαμογελάμε και μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε αυτό το απαιτητικό οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να δοκιμάσουμε από κοντά στα πόδια 20.000 παιδιών παπούτσια, για να πάρουν το σωστό για αυτά μέγεθος και να τα νιώσουν αποκλειστικά δικά τους.

Η Ασλίβ είναι ένα από τα 1.551 παιδιά που φόρεσαν καινούρια παπούτσια χάρις στη δράση της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» με την ευγενική δωρεά της εταιρείας TOMS.

Η επαφή με τα παιδιά

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» είναι εδώ και χρόνια δίπλα στα παιδιά των ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών καθώς ένας από τους σκοπούς της είναι να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. 

Αυτή τη φορά, με αρωγό τη Lease plan διανύσαμε 883  χιλιόμετρα, με πρώτο σταθμό μας τη Δράμα και τελική στάση στο ακριτικό Διδυμότειχο.   Μέσω του οδοιπορικού μας γνωρίσαμε από κοντά 1.551 παιδιά, από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες και τους προσφέραμε ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια δωρεά της εταιρείας TOMS.   

«Το χαμόγελο τους και η χαρά τους ήταν οι μεγαλύτερες ανταμοιβές μας. Βρεθήκαμε σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας για έναν και μόνο σκοπό να προσφέρουμε μέσω της δράσης διανομής παπουτσιών μια ανακουφιστική φροντίδα στα παιδιά που μεγαλώνουν με σοβαρές στερήσεις.  Στις διανομές που κάναμε συνειδητοποιήσαμε πως κάποια από αυτά (ευτυχώς ελάχιστα) δεν φορούσαν καν παπούτσια. Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, είναι μεγάλη χαρά το ότι βρεθήκαμε και πάλι από κοντά. Η ικανοποίηση που παίρνεις όταν προσφέρεις με τρόπο αξιοπρεπή στα παιδιά και τα χαμόγελα στα πρόσωπα τους, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την αποστολή μας σε όλη την Ελλάδα με στόχο να μοιράσουμε 20.000 καινούρια ζευγάρια παπούτσια. Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη προσφέραμε 1551 ζευγάρια σε παιδιά από 10 μηνών έως 18 χρονών.», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κοινωνικός Λειτουργός της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»,  Γιάννης Ματαλιωτάκης. 

 

Από τη Δράμα έως το Διδυμότειχο 

Οι φορείς παιδικής προστασίας και οι δήμοι που συνεργάστηκε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στο συγκεκριμένο ταξίδι ήταν οι εξής:

Ένωση Κυριών Δράμας, Κέντρο Κοινότητας Κομοτηνής Ρομά, Κέντρο Κοινότητας Μαρωνείας Σαπών, Κέντρο Κοινότητας Αρριανών, Κέντρο Κοινότητας  Αλεξανδρούπολης, Κέντρο Κοινότητας  Σουφλίου, Κέντρο Κοινότητας Διδυμοτείχου 

Αρωγοί στην δράση μας 

Συνοδοιπόροι στη δράση μας στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη ήταν η Ένωση  «Κυριών Δράμας»  η όποια μας παρείχε σπιτική φιλοξενία και χώρο αποθήκευσης, καθώς και η Μεταφορική Athens Star Logistics  η οποία μετέφερε δωρεάν  από την Αθήνα στη Δράμα περισσότερα από 1.000 ζευγάρια παπούτσια.  Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Lease Plan που έχει αγκαλιάσει συνολικά τη συγκεκριμένη δράση της Ένωσης σε όλη της Ελλάδα. 

 

Η συνέχεια

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» συνεχίζει τις διανομές παπουτσιών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με επόμενους σταθμούς, την Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Κρήτη. Στο πλαίσιο της δράσης έχουν ήδη δοθεί παπούτσια στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο καθώς και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. 

 

Περισσότερα από 100.000 παπούτσια 

Στη χώρα μας, η συγκεκριμένη ενέργεια ξεκίνησε το 2015, όταν η Ένωση «Μαζί για το Παιδί»  επελέγη από την TOMS  ως o επίσημος Giving Partner της για την Ελλάδα.  

«Από το 2015 έως και το τέλος της φετινής δράσης θα έχουμε προσφέρει συνολικά 108.630 ζευγάρια παπούτσια σε ευάλωτα παιδιά που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα» δηλώνει η Μαρία Χατζηνικολάκη,  Διευθύντρια  της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και συμπληρώνει: «το πιο συγκινητικό είναι όταν κάνεις μια διανομή και έρχονται παιδιά που φορούν τα παπούτσια που τους είχαμε δώσει την προηγούμενη χρονιά. Αυτό μας δυσκολεύει κι εμάς όταν το συναντάμε, αλλά συμβαίνει και στη χώρα μας, είναι η πραγματικότητα κάποιων οικογενειών και οφείλουμε να το αναδείξουμε ως πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι και σ’ αυτό μας βοηθούν τα ίδια τα παιδιά. Έρχονται με χαρά να πάρουν το καινούριο τους ζευγάρι παπούτσια. Κρατάμε αυτό το χαμόγελο και συνεχίζουμε.»