Με καταιγιστικά πυρά από την αντιπολίτευση για την εξπρές διαδικασία που καλείται για μια ακόμα φορά η Βουλή να ψηφίσει επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα ξεκίνησε η συζήτηση του πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τα προωθούμενα μέτρα δεν αρκούν για την εκταμίευση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ καθώς εως το Euroworking Group της ερχόμενης Πέμπτης θα πρέπει να έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ρυθμίσεις για το ΕΤΜΕΑΡ που θα φέρουν επιπρόσθετες αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ (σ.σ. ενδεχομένως να κατατεθούν ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο).

«Τα όρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος για να δικαιολογήσει την επείγουσα διαδικασία, εξηγώντας παράλληλα ότι στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.

Επισης, ο κ. Τσακαλώτος δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες που θέλουν να έρχονται στο υπο συζήτηση νομοσχέδιο τροπολογίες που αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Την εξπρές διαδικασία ενέκριναν μόνο οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε «δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πάλι να καλούμαστε να ψηφίσουμε με αυτή την διαδικασία. Ο όγκος των διατάξεων, δηλαδή τα ενεργειακά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι γνωστός και θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί εδώ και καιρό.

Η πρακτική αυτή δείχνει είτε ανοργανωσιά είτε εκβιαστική τακτική έναντι των βουλευτών». Κάλεσε δε τον υπουργό να απαντήσει εάν τα προωθούμενα μέτρα αρκούν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ή «θα έρθει αύριο κάποια μεγάλη τροπολογία που θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις; Υπάρχει περίπτωση σε αυτό το νομοσχέδιο να έρθουν ρυθμίσεις για ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;

Ο Ι. Καρακώστας (Χ.Α.) υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Γιάννης Μανιάτης είπε πως «είμαστε και πάλι θεατές στο ίδιο έργο ιλαροτραγωδίας. Οι εξπρές διαδικασίες έχουν γίνει σύστημα για την κυβέρνηση για να οδηγούμαστε με την πλάτη στον τοίχο να αποδεχόμαστε με συνοπτικές διαδικασίες ότι έχουν αποδεχθεί οι δήθεν διαπραγματευτές».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο ακολουθεί την ίδια πολιτική των προηγούμενων αλλα και την τακτική. Μέτρα Αρμαγεδδών ακολουθούν πάντα διαδικασία κατεπείγοντος» είπε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) ενώ ο κ. Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) σημείωσε « έχουμε κατεπείγουσα διαδικασία λόγω απραξίας της κυβέρνησης να συζητήσουμε για τα συγκεκριμένα μέτρα Γνωρίζαμε τα μέτρα.

Η κυβέρνηση δεν έχει ηθικό και πολιτικό δικαίωμα για τροπολογίες με έξτρα μέτρα».

Ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ επικαλέστηκε την προοπτική ρύθμιση του χρέους για να δικαιολογήσει την διαδικασία ενώ η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου υπογράμμισε ότι η Ενωση Κεντρώων διαφωνεί με την νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το πολυνομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενώ την Τρίτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.