Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Άγριο "τσεκούρι" στο Εφάπαξ - Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου (πίνακας)

Ελλάδα

Περικοπές που μπορεί να κυμανθούν από 15,64% έως και 18,26%, περιμένουν όσους ασφαλισμένους του δημοσίου είχαν υποβάλλει αίτηση απονομής εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013 και το οποίο ακόμα δεν έχει απονεμηθεί.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι περικοπές αυτές προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αναπλήρωσης κατά 60% στα ποσά εφάπαξ που θα καταλήξουν στους δικαιούχους, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να ξεμπλοκάρει η διαδικασία απονομής εφάπαξ, από τον Ιούλιο και μετά. Ανεξάρτητα όμως από τον χρόνο επανέναρξης της διαδικασίας απονομής, τα εφάπαξ, με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό αναπλήρωσής τους θα περιοριστεί στο 60%, θα τύχουν της αντίστοιχης περικοπής.

Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά μείωση που έχει πραγματοποιηθεί στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρώτη ήταν οριζόντια (38,14% για όλους) και θεσμοθετήθηκε το 2012. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ορίζει ξεκάθαρα ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί, με συνέπεια να προκύψουν νέες περικοπές εφάπαξ, όπως φαίνεται στην σχετική στήλη.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι περικοπές θα είναι λίγο μικρότερες (από 15,64% έως 16,30%) για όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης -ΠΕ, συγκριτικά με όσους δικαιούχους είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - ΔΕ (από 16,49% έως 17,25%), αλλά και όσους είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης – ΥΕ (από 17,39% έως 18,26%).

Αθροιστικά, εάν προστεθεί η περικοπή που συντελέστηκε το 2012, με εκείνη που θα προκύψει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ κυμαίνονται, στα χρόνια της κρίσης από 53,78%, μέχρι 56,4%. Επισημαίνεται ότι συνολικά δεν έχουν απονεμηθεί περίπου 65.000 εφάπαξ, από τα οποία περίπου 35.000 προέρχονται από το δημόσιο. Από αυτούς σχεδόν το 1/3 έχει υποβάλλει αιτήσεις το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη μείωση θα υποστούν και τα εφάπαξ, για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις από το 2014 και μετά. Ο λόγος είναι ο νέος μαθηματικός τύπος και η δημιουργία ατομικής μερίδας για τον κάθε ασφαλισμένο.

pinakas

*Ποσά σε ευρώ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχεται αύξηση συντάξεων για πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους – Πόσα χρήματα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα πάρουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά πως η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5...

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αστυνομικοί για την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα

Αντιμέτωποι με το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο είναι πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την οργανωμένη έλευση των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα, γ...

Φόρτωση άρθρων...