Τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε σε διαχείρισης τις δραματικές ώρες στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, παρουσίασε αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Στη δίκη για το ποινικό μέρος της τραγωδίας στο Μάτι, στο δικαστήριο κατέθεσε ο αξιωματικός που υπηρετούσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Μιχάλης Αυγουλέας.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ενημερώθηκαν για τη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή μετά το σήμα που έφτασε από τη Δανία.
«Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Μιχάλης Αυγουλέας.
Στο μεταξύ, με δεύτερη απόφαση του το Διοικητικό Πρωτοδικείο δικαιώνει συγγενείς θύματος της τραγωδίας στο Μάτι με την φονική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018.
Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο με την (αριθμός 8941/2023) απόφασή του επιδίκασε αποζημίωση που φθάνει τις 310.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης σε συγγενείς θύματος από την τραγική πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους των συγγενών του θύματος, Κωνσταντίνο Φύσσα και Δημήτρη Σκύδρα, «Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι κομβική και πολύ σημαντική διότι πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αφορά θύμα, που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί από τον όλεθρο της φωτιάς.
Ακόμα, η συγκεκριμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα»
Η προσφυγή αφορά γυναίκα που πνίγηκε στην προσπάθεια της να ξεφύγει από τη φωτιά, με τους συγγενείς της να υποστηρίζουν πως οι παραλείψεις των οργάνων του κράτους είχε ως αποτέλεσμα τον «βασανιστικό και επίπονο θάνατο της συγγενούς τους, η οποία παρά την ηλικία της ήταν υγιής και αυτοεξυπηρετούνταν».