Η καθιερωμένη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαρτίου, καθώς περνάμε από τη χειμερινή στη θερινή ώρα.
Στις 03:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξουν 04:00 π.μ.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπενθυμίζει ότι: «Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 ολοκληρώνεται η εφαρμογή της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους μετακινώντας τα μία ώρα μπροστά, δηλαδή από τις 03:00 π.μ. στις 04:00 π.μ.».
Γιατί δεν έχει καταργηθεί ακόμα η αλλαγή ώρας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάρτιο του 2019, είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας από το 2021, μετά από διαδικτυακή έρευνα σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 84% των συμμετεχόντων είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής της πρακτικής αυτής.
«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί», είχε δηλώσει το 2018 ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία, η εφαρμογή της απόφασης αναβλήθηκε, με αποτέλεσμα η εναλλαγή θερινής και χειμερινής ώρας να συνεχίζεται.
Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα
Η πρώτη απόπειρα εφαρμογής της θερινής ώρας στην Ελλάδα έγινε δοκιμαστικά το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, όμως η πρακτική εγκαταλείφθηκε γρήγορα.
Το μέτρο υιοθετήθηκε ξανά το 1973, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, ενώ εφαρμόστηκε επισήμως στη χώρα το 1975. Από τότε, η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά το σύστημα χειμερινής και θερινής ώρας, προσαρμοζόμενη στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Καιρός: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Κιλκίς: Σφοδρή χαλαζόπτωση στο Πολύκαστρο - Επιστρατεύθηκαν εκχιονιστικά για τους δρόμους
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις