Εκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς μέχρι και το Σάββατο.
Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Α. Σήμερα Πέμπτη (29-08-24)
1. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).
Β. Αύριο Παρασκευή (30-08-24)
1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.
2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.
Γ. Μεθαύριο Σάββατο (31-08-24)
1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.
2. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.
Μαρουσάκης: Πότε θα κορυφωθεί η κακοκαιρία
Για ένα «άστατο καιρικό σκηνικό» το οποίο και θα επικρατήσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στα social media.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος αναφέρει πως η κορύφωση των φαινομένων θα σημειωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.
Μάλιστα, αιτία για την όλη αυτή εξέλιξη, όπως αναφέρει ο ίδιος, αποτελεί η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά που θα επικρατήσει ανάμεσα στη χαμηλή ατμόσφαιρα αλλά και σε στρώματα αυτής που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ύψη μιας και πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της ανατολικής, βορειοανατολικής Ευρώπης θα κινηθούν προς τη χώρα μας.
«Αν θέλαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο θα επισημαίναμε το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική – Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και με πολύ κόκκινο την Πελοπόννησο», έγραψε ο κ. Μαρουσάκης.
Δείτε την ανάρτηση:
Βροχές και καταιγίδες για σήμερα
Βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη 29/08, πρώτη ημέρα της καιρικής αστάθειας που ενισχύεται από την παρουσία ψυχρής λίμνης στην περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και πιθανώς τα ορεινά τμήματα της Κρήτης. Τα φαινόμενα στα ορεινά ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Συνιστάται προσοχή σε ακτές και παραλίες λόγω της πιθανότητας εκδήλωσης «μπουρινιών» κυρίως στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.
Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες. Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται για τον νομό Θεσσαλονίκης και κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33-35 °C στα ηπειρωτικά και τους 31-34 °C στις νησιωτικές περιοχές ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφόρ. Σημειώνεται εδώ ότι κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα συνοδεύονται πιθανώς από ισχυρές ριπές.
Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων λόγω της «Ψυχρής Λίμνης»
Έρχεται δύσκολο τριήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, λόγω μίας «Ψυχρής Λίμνης» που θα επηρεάσει τον καιρό στην περιοχή μας και θα διαρκέσει από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον έως το Σάββατο 31/8.
Σύμφωνα με το meteo.gr και, όπως επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας.
Συγκεκριμένα, ασυνήθιστη για την εποχή χαρακτηρίζεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μια «Ψυχρή Λίμνη» (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία.