Το αρχαιότερο κρασί του κόσμου ανακαλύφθηκε σε ρωμαϊκό τάφο στην Ισπανία. Με επικεφαλής τον χημικό Ντάνιελ Κοζάνο από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στην Ισπανία, οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά χημικών αναλύσεων, για να διαπιστώσουν τι ακριβώς είναι αυτό το υγρό. 

Συγκεκριμένα, μέτρησαν το pH του υγρού και την οργανική ύλη στο εσωτερικό του. Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος, προσδιόρισαν τα χημικά στοιχεία στα ορυκτά άλατα του υγρού. Έπειτα, χρησιμοποίησαν υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας υψηλής απόδοσης για να προσδιοριστούν οι πολυφαινόλες, χημικές ενώσεις που περιέχονται σε τρόφιμα και ποτά. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με κρασιά από τις εξής κοντινές περιοχές: Jerez, Sanlúcar και Montilla-Moriles.

Τόσο το προφίλ των ανόργανων αλάτων όσο και οι πολυφαινόλες έφεραν ομοιότητες με εκείνες από κρασιά και από τις τρεις οινοπαραγωγικές περιοχές. Επίσης, μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, το συριγγικό οξύ, απουσίαζε. Αυτό υποδήλωνε ότι αρχικά το κρασί ήταν λευκό.

Ο Ρωμαίος άνδρας ενταφιάστηκε στον ίδιο θάλαμο μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους. Μια άλλη γυάλινη τεφροδόχος στον χώρο περιείχε τα οστά μιας γυναίκας που ονομαζόταν Hispana. Η τεφροδόχος της, εκτός από τα λείψανά της, περιείχε κοσμήματα από κεχριμπάρι, ένα κρυστάλλινο μπουκάλι που περιείχε κάποιο άρωμα και ύφασμα που κάποτε ήταν μετάξι.

Η λάρνακα του Ρωμαίου άνδρα περιείχε ένα χρυσό δαχτυλίδι διακοσμημένο με έναν δικέφαλο Ιανό, σύμφωνα με το «Science Alert».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science: Reports».