Μεγάλες ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα φέρνει, σύμφωνα με τον Αλέξη Μητρόπουλο, η πρωτοποριακή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αποζημίωση όσων αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδότησης.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, μιλώντας στον ANT1, με την πρόσφατη αυτή απόφαση του ΔΕΚ όσοι αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδότησης, δικαιούνται ολόκληρη (και όχι μισή) αποζημίωση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα μας όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και έχουν επικουρική ασφάλιση, λαμβάνουν μόνο το 40% της αποζημίωσης που πραγματικά δικαιούνται.
Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ, Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης της 19-4-2016) έκρινε ότι διάταξη εθνικού νόμου που θεσπίζει διάκριση λόγω ηλικίας στο ύψος της αποζημίωσης απολύσεως για όσους αποχωρούν ή απολύονται από την εργασία λόγω θεμελίωσης ορίων συνταξιοδότησης, είναι αντίθετη στο Δίκαιο της ΕΕ (Οδηγία 2000/78/ΕΚ άρθρα 1, 2 και 6).
Το ΔΕΚ επιλήφθηκε της υπόθεσης (C-414/14) μετά από προδικαστικό αίτημα Δικαστηρίου της Δανίας και αποφάνθηκε ότι η σχετική ρύθμιση του δανέζικου νόμου παραβιάζει:
α) αφενός μεν το Δίκαιο της ΕΕ και ειδικότερα τα άρθρα 1, 2 και 6 της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27-11-2000 «Για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία» και
β) αφετέρου την αρχή για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ηλικίας καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.
Ως εκ τούτου, προκύπτει σοβαρό ζήτημα και για τη συμβατότητα του Ελληνικού Δικαίου (άρθρο 8 ν. 3198/1955 κ.ά.) που ορίζει μισή αποζημίωση (50%) για όσους αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδοτήσεως.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις