Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας -Καίγονται σπίτια στη Σκιλλουντία - Εκκένωση της κατασκήνωσης Φρίξας και του Γρύλλου

Πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο, Μεσσηνία και Κορινθία

Ελλάδα
Tags: φωτιές

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση, λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι, στα Μακρίσια.

H φωτιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις ενώ κινείται πλέον ανεξέλεγκτη προς Φρίξα.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία και έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στο χωριό Γρύλος στην κατασκήνωση της Φρίξας, ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής.

Εκκενώθηκε η κατασκήνωση

Τα παιδιά από την κατασκήνωση που εκκενώθηκε είναι απόλυτα ασφαλή, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, ενώ έχουν μεταφερθεί στην πλατεία των Καλυβακίων. Οι γονείς τους θα τα παραλάβουν από εκεί, με φυσική παρουσία.

 

Κάτοικοι τρέχουν να σωθούν

Οι νέες εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς είναι αποκαλυπτικές.

Άνθρωποι να τρέχουν πίσω από τους πυροσβέστες και άλλοι προς τα σημεία που υπάρχουν λεωφορεία. Κάποιοι παίρνουν τα αυτοκίνητά τους, για να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης.

Η φωτιά σε πολλά σημεία έχει περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Τα σπίτια σε εκείνες τις περιοχές έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν την ολική καταστροφή.

Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας στα Κρέστενα, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Ζαχάρω όπως και το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου.

NΩΡΙΤΕΡΑ

Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Μακρίσια του Δήμου Κρεστένων στην Ηλεία, το μεσημέρι της Κυριακής, την ίδια ώρα που εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Έβρο και Λέσβο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς πλησιάζει προς την Κρέστενα και ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση κατασκήνωσης, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ κινείται πλέον ανεξέλεγκτη προς Κρέστενα. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία και έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στο χωριό Γρύλος στην κατασκήνωση της Φρίξας, ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες  οι πυροσβέστες έχουν προχωρήσει ήδη σε αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων στην περιοχή.

Αναφέρουν, δε, πως απειλούνται το διυλιστήριο και τα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Για τη φωτιά έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αποτελούμενες από 64 πυροσβέστες, 22 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

 

Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

Ειδικότερα, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο και το πύρινο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εντολή δόθηκε και για εκκένωση δεύτερου χωριού. Μετά τη Βρίσα, εκκενώνεται και ο οικισμός Σταυρός, ο οποίος βρίσκεται περίπου τρία χλμ. μακριά από τη Βρίσα.

Εκκενώνεται η σεισμόπληκτη Βρίσα

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασία».

Στον Έβρο, για τέταρτη μέρα ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Η φωτιά είναι έρπουσα και αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, ενώ αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου.

Δαδιά: Αντιπυρικές ζώνες ο Στρατός γύρω απ’ το Μοναστήρι – Τόνοι νερού απ’ τα εναέρια μέσα (πολλά ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, προς το παρόν οι άνεμοι είναι ήπιοι, αλλά από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασής τους στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης από ανατολικοί σε νότιοι, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πώς θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν συνδρομή με 2 αεροπλάνα PZL, καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Εχουν διατεθεί επίσης 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομάδας «Δευκαλίωνα» και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Ο οικισμός της Δαδιάς εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ, καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, το μέτωπο άλλαξε πορεία.

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών, ενώ στη Χρυσοκελλαριά δόθηκε εντολή εκκένωσης. Πάντως το πρωί της Κυριακής στη Χρυσοκελλαριά, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου σε κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα, καθώς και σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Ένοχος και στο Εφετείο ο καθηγητής που καταγγέλθηκε ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά μαθήτριες

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε καθηγητής γυμνασίου που κατέστη κατηγορούμενος ύστερα από καταγγελίες μαθητριών του ότι τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια του σχολικο...

Φόρτωση άρθρων...