Ανήσυχοι για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Κίνα είναι οι Έλληνες που ζουν εκεί και έχουν βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες περιόδους καραντίνας και αυστηρών μέτρων.
Μπορεί το σκληρό lockdown και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα να τέλειωσαν μετά τις διαδηλώσεις των πολιτών, ο κορωνοϊός όμως θερίζει. Πολίτες σε διάφορες κινεζικές πόλεις και επαρχίες κολλάνε ο ένας μετά τον άλλον και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να δεχτούν και άλλους ασθενείς, κάνοντας την κατάσταση πολύ δύσκολη.
Ο Γιώργος Κιούσης ζει και εργάζεται στη Σαγκάη. Μετά την άρση των περιορισμών ο κορωνοϊός χτύπησε και τη δική του πόρτα.
«Με το που έγινε η άρση, όλοι αρρωστήσαν και ‘γω μέσα σε αυτούς. Όπου και να πας ακούς τον κόσμο να βήχει. Πρέπει να έχουν αρρωστήσει πολλοί παραπάνω από όσο λένε».
Μετά το θετικό τεστ του, ξεκίνησε ο Γολγοθάς… Φάρμακα και αντιπυρετικά δυσεύρετα, ακόμη και τα θερμόμετρα είδος προς εξαφάνιση.
«Είναι πολύ δύσκολο να βρεις φάρμακα, έχουν όλα εξαντληθεί, δεν μπορούσα να βρω ούτε θερμόμετρο».
Ο Κωσταντίνος Λιάκος, είναι επιχειρηματίας και κάτοικος της πόλης Σεντζέν. Όπως λέει, το σύστημα υγείας της Κίνας δεν μπορει να ανταπεξελθει τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές, καθώς δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς.
«Κόλλησε το σύστημα, δεν μπορεί να δεχτεί πολύ κόσμο».
Παρόλο που το lockdown έχει αρθεί εδώ και λίγες εβδομάδες, η πόλη του Σεντζεν είναι άδεια, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία της μεγαλούπολης είναι άρρωστοι.
«Ο κόσμος όλος είναι άρρωστος και έχει κλειστεί στο σπίτι του για να προφυλαχτεί».
Με τη μεγαλύτερη γιορτή της Κίνας,την κινεζική πρωτοχρονιά να πλησιάζει, και τον κόσμο να έχει βγει μετά από τρία χρόνια στους δρόμους, η ανησυχία για περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων είναι ήδη αισθητή και τρομάζει.