Η ίδρυση -έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας προϋποθέτει καλή ανάλυση των αναγκών του εκάστοτε επαγγελματία. Μέχρι πρόσφατα η ατομική επιχείρηση ήταν πανάκεια, μια σίγουρη και εύκολη λύση.

Οι αλλαγές όμως στο φορολογικό σύστημα, και όχι μόνο, ανέδειξαν ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της δέσμευσης του προσωπικού ΑΦΜ και επομένως τη δυσκολία συναλλαγών και ασφάλισης.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Μετά ήρθε η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, η οποία αντικατέστησε ένα μέρος των ατομικών επιχειρήσεων. Παρόλο αυτά η λύση δεν είναι η μια ή η άλλη μορφή, καθώς υπάρχουν και άλλες.

Ανεξαρτήτως μορφής είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα εξής στοιχεία κάθε φορά που θα οδηγήσουν στην επιλογή ποιας μορφής:

  • Αντικείμενο δραστηριότητας: εμπόριο ή υπηρεσίες;
  • Υποχρεωτικός ο φυσικός χώρος για τις συναλλαγές ή όχι; Π.χ. ηλεκτρονικό κατάστημα, μεταφραστής;
  • Πόσοι θα συμμετέχουν; Ποια η σημασία της ασφάλισης και τι συμφέρει;
  • Σκοπός το ατομικό κέρδος;
  • Θα γίνουν προσλήψεις; Από ποια χώρα;
  • Οι δραστηριότητες θα είναι μόνο στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό;

Πλέον λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείς να ιδρύσεις εταιρεία σε λίγες ημέρες χωρίς τη φυσική σου παρουσία στο εξωτερικό και να συναλλάσσεσαι σε όλο τον κόσμο.

Μπορείς να προσλάβεις προσωπικό από άλλη χώρα της Ευρώπης ή το αντίθετο, χωρίς την απαραίτητη ίδρυση εταιρείας στη χώρα με την πρόσληψη.

Η επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη του καθενός χρειάζεται να αντιμετωπίζεται όχι με τον πιο βολικό τρόπο εκείνης της στιγμής, αλλά με βάση τους μακροπρόθεσμους στόχους και τη σωστή ανάλυση των αναγκών.

Για όλους αυτούς τους λόγους προτρέπω πάντα τους πελάτες μου να δημιουργήσουν ένα σχέδιο τουλάχιστον 3ετίας πριν αποφασίσουν, μετά τις πληροφορίες που θα τους δώσω. Οι δυνατότητες δεν είναι άπειρες, αλλά σίγουρα υπάρχει η ιδανική πρόταση για την κάθε περίπτωση.

*Management Consultant

Personal & Business Coach

http://stellarlight.gr