Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις: Ποια τα πρόστιμα για τους αργοπορημένους...

Ελλάδα

Δύο εβδομάδες περίπου μας χωρίζουν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και παρά τις συνεχείς παραινέσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για έγκαιρη συμπλήρωσή τους, στο Taxisnet δεν υπάρχουν ούτε οι μισές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε και λήγει η προθεσμία, τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και οι φορολογούμενοι θα κάνουν… αγώνα δρόμου για να τις καταχωρίσουν χωρίς λάθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί κοντά στα 3 εκατ. δηλώσεις που οριακά πλησιάζουν τις μισές, γεγονός που έχει προβληματίσει το υπουργείο που είναι προετοιμασμένο ακόμα και για να… κρασάρει το σύστημα τις τελευταίες ημέρες, οπότε και αναμένεται η μεγάλη εισδοχή τους.

Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει στους φορολογούμενους την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015 και πως ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι… αργοπορημένοι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα, ιδιαίτερα τσουχτερά για την εποχή.

Συγκεκριμένα τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι τα εξής:
Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Προφυλακιστέος ο «Μισέλ ο Μαροκινός», ελεύθεροι οι άλλοι 6

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι απολογίες των πρώτων εφτά εμπλεκόμενων στο κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον ανακριτή και εισαγγ...

Φόρτωση άρθρων...