Ο πρέσβης των ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αμερικανική πολιτική έναντι της ΕΕ.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Έμπειρος διπλωμάτης, με πολυετή παρουσία στην Ευρώπη και με μεγάλη γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο κ. Άντονυ Γκάρντνερ, σε συνομιλία του με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ) και το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24, απάντησε στα ακόλουθα ερωτήματα με αφορμή την είσοδο στον Λευκό Οίκο τον προσεχή Ιανουάριο του νέου προέδρου των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε πρέσβη, με δεδομένη την έκφραση του νέου προέδρου των ΗΠΑ ότι οι Βρυξέλλες είναι «μία τρύπα με ποντίκια», ποια θα είναι κατά την γνώμη σας η αμερικανική πολιτική έναντι της ΕΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εξωτερική πολιτική μίας χώρας όπως οι ΗΠΑ δεν αλλάζει άρδην από την μία μέρα στην άλλη. Από την άλλη πλευρά, οι δεσμοί της Αμερικής με την Ευρώπη είναι ισχυροί και έχουν ιστορία πίσω τους. Θέλω να ελπίζω, λοιπόν, ότι δεν θα γίνουμε μάρτυρες εντυπωσιακών ανατροπών.

Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει η θέση της χώρας μου έναντι της Ουκρανίας, καθώς και των χωρών της Βαλτικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Θα παραμείνει άρα η στήριξη προς αυτές τις περιοχές. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ως προς το σκέλος των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι η σχέση Ευρώπης-Αμερικής θα μπει σε φάση προστατευτισμού από εμπορικής πλευράς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό –και από τις δύο πλευρές. Αντίθετα, αν οι ΗΠΑ μπουν σε περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό 3%-4% τον χρόνο, αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη. Διότι σίγουρα θα ενισχυθεί το δολλάριο με παράλληλη υποτίμηση του ευρώ, που ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Έχω επίσης την αίσθηση ότι η συζήτηση για την Διατλαντική Συμφωνία θα επανέλθει στο προσκήνιο. Όμως, είναι πολύ πιθανή μία αλλαγή των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και το Μεξικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες προβλέπετε να είναι οι σχέσεις του νέου προέδρου με την Μόσχα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι οι κύριοι Πούτιν και Τραμπ θα συνεργαστούν για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα της Συρίας και την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Η μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας θα είναι στις πρώτες θέσεις της προεδρικής ατζέντας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η οικονομική πολιτική του νέου προέδρου δεν θα εμπεριέχει έντονα στοιχεία κρατισμού, στο μέτρο που δίνει έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάνω στο θέμα αυτό δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση σήμερα. θα πρέπει να περιμένουμε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις του νέου προέδρου.