Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Απλή αναλογική, «σπάσιμο» περιφερειών και κατάργηση του μπόνους εδρών

Ελλάδα

Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών, κατέληξαν τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτή την πρόταση θα πάει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον νέο εκλογικό νόμο. «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων διαλύθηκαν τα πάντα» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από την Κουμουνδούρου.

Η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα του κόσμου της Αριστεράς, προς το οποίο πίεζαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, με «σπάσιμο» περιφερειών και ενδεχομένως με μείωση του πλαφόν 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, η πρόταση θα γραφεί αναλυτικά μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία η πρόταση θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο Κυριάκο 25-26 Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσιπρας, στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα εκφράσει την πρόθεση υπέρ της απλής αναλογικής, προκειμένου να διερευνήσει τη στάση των άλλων κομμάτων. Θεωρείται δεδομένη η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα 2/3 του ελληνικού κοινοβουλίου για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατρακύλα χωρίς τέλος για ΣΥΡΙΖΑ – Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ (κάρτες)

Την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μία ακόμα δημοσκόπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των πολιτών βρίσκεται ξεκάθαρα στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμ...

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αστυνομικοί για την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα

Αντιμέτωποι με το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο είναι πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την οργανωμένη έλευση των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα, γ...

Φόρτωση άρθρων...