Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Αβραμόπουλος για Brexit: Να δημιουργήσουμε τις ΗΠΑ της Ευρώπης

Ελλάδα

Για εκ νέου δημιουργία της Ευρωπαϊκής οικογένειας, "στον βαθμό που μπορούμε, και να της δώσουμε μια δομή ικανή να της εξασφαλίσει ειρήνη, ασφάλεια και ελευθερία", έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist.

"Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης", είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:

"Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης συμπίπτει με μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης Ευρωπαϊκής ιστορίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όποιο και να είναι, ελπίζουμε ότι θα είναι το καλύτερο τόσο για αυτό το μεγάλο έθνος όσο φυσικά και για την Ευρώπη, θα ανοίξει σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αποφασίζουν αν θέλουν την παραμονή ή την έξοδο από το κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι".

Ο Επίτροπος επανέλαβε τη φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, από την περίφημη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πριν από 70 χρόνια και μετά από ένα χρόνο από τον καταστροφικό 2ο Παγκόσμιο πόλεμο "Δεν μπορούμε να στοχεύουμε σε τίποτα λιγότερο από την Ένωση της Ευρώπης ως σύνολο, και προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στην ημέρα, που η Ένωση θα επιτευχθεί".

"Σήμερα, τα φαντάσματα του λαϊκισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού και του εξτρεμισμού έχουν επιστρέψει και απειλούν την Ευρωπαϊκή δημοκρατία, την συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη, στη μέση μιας άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής κρίσης. Το 2015, 800.000 από τους 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην ΕΕ, ήρθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου Πελάγους", πρόσθεσε.

"Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι τα κράτη μέλη, όπως για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες φθάνουν πρώτα, δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση", είπε.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη και στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μαζί με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Frontex και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οδηγούν σε μια πολλά υποσχόμενη αλλά και αδιαμφισβήτητη μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα.

"Ωστόσο, έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η διαδρομή της κεντρικής Μεσόγειου έχει γίνει η κύρια οδός και πάλι. Οι αριθμοί δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο περσινά επίπεδα, ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι αβέβαιες, δεδομένης της αστάθειας σε όλη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

Η προσφυγική κρίση αποδεικνύεται καταλύτης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να θα λειτουργήσει πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι αμοιβαία επωφελές για την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ", τόνισε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αγρίνιο: Ρομά συνελήφθη επειδή έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή

Στη σύλληψη ενός 15χρονου Ρομά και της μητέρας του προχώρησαν αστυνομικοί στο Αγρίνιο καθώς ο ανήλικος μαζί με άλλα άτομα έκανε κατάληψη στο 3ο Γυμνάσιο της πόλης. Σύμφωνα με πλ...

Κολωνός: Βίντεο από τους πυροβολισμούς με στόχο 25χρονο - Έντρομοι κάτοικοι έτρεχαν να βρουν καταφύγιο

Σε βίντεο έχουν καταγραφεί η ένοπλη επίθεση που δέχθηκε ένας 25χρονος στην πλατεία Πέτρουλα στον Κολωνό το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Στο βίντεο φαίνεται ο κόσμος να τρέχει ...

Φόρτωση άρθρων...