Δευτέρα
04 Νοεμβρίου 2024

Bρετανός γεωφυσικός: «Το ηφαίστειο «Κολούμπος» της Σαντορίνης δεν κοιμάται»

«Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη δεν κοιμάται και αποτελεί σοβαρή απειλή», προειδοποιεί ο Βρετανός γεωφυσικός, Καγετάν Κραπκίβιτς. 

Ο Βρετανός γεωφυσικός ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας στο Imperial College του Λονδίνου.

Ο Καγετάν Κραπκίβιτς κάλεσε τους Έλληνες επιστήμονες να είναι σε εγρήγορση, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται άμεσα μια επικείμενη έκρηξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian».

«Μπορεί να ήταν ήσυχο για σχεδόν 400 χρόνια, αλλά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Κολούμπος» λίγο έξω από την Σαντορίνη δεν κοιμάται», αναφέρει ο «Guardian». 

«Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο. Την τελευταία φορά που εξερράγη το ηφαίστειο, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους, αλλά η πληθυσμιακή αύξηση και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος μιας ισοδύναμης έκρηξης σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος», προσθέτει «Guardian».

«Ο Κολούμπος ή το Κολούμπο ανήκει στην εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια των ηφαιστείων, ικανά να δημιουργήσουν μια στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, καθιστώντας το μια εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική» αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

«Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης – παρόμοια με έναν ιατρικό υπερηχογράφημα – ο Καγετάν Κραπκίβιτς, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι αν και δεν αναμένεται άμεσα μια επικείμενη έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή», γράφει ο Guardian.

«Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος «Joides Resolution» τρυπά ιζήματα γύρω από το ηφαίστειο για να ανακατασκευάσει την ιστορία των εκρήξεων του τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων στην περιοχή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων», καταλήγει ο «Guardian».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέες αποκαλύψεις για το θρίλερ της Αμαλιάδας: Και έκτο μωρό νεκρό στο περιβάλλον της 24χρονης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των πέντε νεκρών βρεφών στην Αμαλιάδα, καθώς αποκαλύφθηκε ο θάνατος ακόμη ενός μωρού στο περιβάλλον της Ειρήνης Μουρτζούκου. Σύμφων...

Μεσογείων: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 12χρονο παιδί που έπεσε θύμα τροχαίου με πατίνι

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο 12χρονος ο οποίος ενώ επέβαινε σε πατίνι επί της λεωφόρου Μεσογείων παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο. Ο 12χρονος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παίδων μ...

Φόρτωση άρθρων...