Δεν είναι η πρώτη φορά, προφανώς ούτε η τελευταία, όπου μια κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης.
Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει τη κοινή γνώμη, παρεμβαίνοντας στις πηγές διαμόρφωσης της πληροφόρησης.
Και τέλος δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επιχειρεί να καταλάβει τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να τον ελέγξει. Ανάλογες προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν από πολλές κυβερνήσεις.
Του Χάρη Παυλίδη*
Ωστόσο, η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που αυτοπροσδιορίζεται ως κυβέρνηση της Αριστεράς, περιφρονεί συστηματικά τη λειτουργία των θεσμών. Σημειωτέον ότι αυτή η κυβέρνηση- στην οποία συμμετέχουν στελέχη της "υπέρ" Δεξιάς, της "έξω παρέας" Δεξιάς και των "ορφανών" του ΠΑΣΟΚ- συστηματικά βάλλει κατά του "παλαιού" πολιτικού συστήματος. Περί ορέξεως- της ηγετικής ομάδας που κυβερνά αυτή τη χώρα(απάντηση στο ιστορικό ερώτημα "ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα")- κολοκυθόπιτα. Απ' τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αισθάνεται άνετα πλάι στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σ' εμάς δεν πέφτει λόγος.
Μας πέφτει λόγος όταν κακοποιούνται βάναυσα οι θεσμοί και διασύρονται άνθρωποι. Γιατί μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση κάνει "ρεσάλτο" στο κράτος, αλλά είναι η πρώτη φορά που το κάνει παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας.
Και το κάνει χρησιμοποιώντας μεθόδους και πρακτικές- πρωτοφανείς για ευρωπαϊκό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι οποίες παραπέμπουν σε εποχές που οι περισσότεροι από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώρισαν λόγω ηλικίας, αλλά τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς θυμούνται.
Επαναλαμβάνουμε, προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ότι στη χώρα όπου "ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα" οι φαιδρότητες έχουν ιστορικό. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς για το ύφος και το ήθος της εξουσίας.
Επί παραδείγματι το γεγονός ότι πρώτη φορά, αμέσως μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τα προεδρεία των ανωτάτων δικαστηρίων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωνε: "έχουμε καθήκον να πιάσουμε το σφυγμό της κοινής γνώμης".
Εφόσον κυριολεκτεί ο πρόεδρος του ΣτΕ τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Γιατί καθήκον των δικαστών δεν είναι να αφουγκράζονται, άρα και αποδέχονται ότι η κυβέρνηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, αλλά να δικάζουν ανεπηρέαστοι από την κοινή γνώμη.
Είπε, όμως, και κάτι που προδίδει τις πραγματικές του προθέσεις. Πως έχει ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές "του"(sic) πριν αποφασίσουν για μια υπόθεση. Πόσο πειστικός μπορεί να είναι άραγε, όταν λίγο πριν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου δήλωνε ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθούν οι αποδοχές τους; Μήπως αυτό δεν αποτελεί ένα είδος συναλλαγής;
Εντελώς συμπτωματικά, την ίδια ημέρα, φιλοξενούμενος στη δημόσια τηλεόραση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε πως θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, δήλωνε ότι αυτή τη φορά θα τον διώξει με... Συνταγματικό τρόπο.
Φανταστείτε παρόμοια δήλωση να είχε γίνει από υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τι σάλος θα ξεσπούσε στους δικαστικούς κύκλους.
Δεν είναι η πρώτη φορά; Δυστυχώς σ' αυτή την περίπτωση είναι η πρώτη φορά. Όπως πρώτη φορά έρχονται δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί- ακόμα και για... αστρονομικά ποσά των 600 ευρώ- και ο υπουργός Εργασίας επιδοκιμάζει τις αντιδράσεις ως... γνήσιος αριστερός.
Και φυσικά ουκ έστιν αριθμός στις πρωτιές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Από που ν' αρχίσει κανείς και που να σταματήσει. Ο υπουργός Παιδείας συρρικνώνει τη διδασκαλία της Αρχαίας Ιστορίας, "σαλαμοποιεί" τη διδασκαλία των θρησκευτικών κάτω από τη μύτη της Ιεραρχίας, αλλά μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κάνει ένα βήμα πίσω("λύθηκαν οι παρεξηγήσεις") προκειμένου να πάει δύο βήματα μπρος.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών απαντούν με "ζεϊμπέκικο" στον Ερντογάν- και μάλιστα μεταφρασμένο σε ακατανόητα αγγλικά- και χορεύει "τσάμικο" με την Αλβανία. Και οι "πρωτιές" συνεχίζονται στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη με τη ρίψη χημικών στους συνταξιούχους (όχι πρώτη φορά αλλά αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός έβαλε τιμωρία τον υπουργό να γράψει 100 φορές ότι δεν θα το ξανακάνει), στο τομέα της Υγείας, όπου ασθενείς και γιατροί διαμαρτύρονται για τα χάλια στα νοσοκομεία, αλλά η ηγεσία του Υπουργείου απαντά με μαντινάδες και γνωμικά.
Εσχάτως είχαμε για πρώτη φορά-εδώ ισχύει το "δεν είναι η πρώτη φορά" με απόσταση 40 ετών- τη συγκρότηση Επιτροπής Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναμφίβολα αξιόλογοι άνθρωποι, ο καθένας στο χώρο του, αλλά που δεν έχουν σχέση μ' ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Και δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν σχέση, αλλά η επιτροπή στην οποία μετέχουν δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αποτελεί μάλιστα κορυφαίο ανέκδοτο ότι η σύστασή εξυπηρετεί τις ανάγκες του "κοινωνικού διαλόγου".
Δηλαδή, τα μέλη της θα περιφέρονται ανά τη χώρα και θα συζητούν σε λαϊκές συνελεύσεις τα αναθεωρητέα άρθρα; Και μετά θα εκδώσουν πόρισμα και θα το παραδώσουν στη βουλή(όπως εκείνη η "φοβερή" επιτροπή για το χρέος) όταν η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι κατ' εξοχήν κοινοβουλευτική διαδικασία;
Συνεπώς πολλά από αυτά που συμβαίνουν δεν γίνονται για πρώτη φορά. Είναι όμως η πρώτη φορά που... η πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς περιφρονεί τους θεσμούς και βλάπτει σοβαρά την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
*Ο Χάρης Παυλίδης, είναι δημοσιογράφος.
ΠΗΓΗ: NEWS247.GR