Μετά τις πριγκίπισσες και τα βασιλόπουλα… τον σταυρό τους θα κάνουν πολλοί Χριστιανοί και ιερείς, όταν διαβάσουν τις νέες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη περί Κορανίου και Αγιά Σοφιάς!

Την ώρα που η Τουρκία δεν σταματά να προκαλεί την χώρα μας, ο κύριος Φίλης δηλώνει ότι η ανάγνωση του Κορανίου στον ναό της Αγίας Σοφίας δεν προσβάλλει ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ορθοδοξία.

Δεν είναι θέμα που προσβάλει την Ελλάδα ή την Ορθοδοξία

«Υπάρχει προσβολή από πλευράς Τουρκίας ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Η ελληνική κυβέρνηση θέτει το θέμα στην Unesco. Δεν είναι θέμα ότι προσβάλει την Ελλάδα ή την Ορθοδοξία. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό, Alpha 9,89.

"Ανεκδιήγητος ο Αμβρόσιος"

Σχολιάζοντας την επίθεση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, εναντίον του, ο κύριος Φίλης όχι απλώς δεν γύρισε το άλλο μάγουλο, όπως έλεγε ο Ιησούς, αντιθέτως πέρασε στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τον Aμβρόσιο, «ανεκδιήγητο».

«Ο ανεκδιήγητος… που βγαίνει και διασύρει την Εκκλησία και εξαπολύει μύδρους εναντίον κάθε ανθρώπου που διατυπώνει μια διαφορετική άποψη. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε έναν Θεό που με παράλογο τρόπο τιμωρεί τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να σεβαστώ δηλώσεις μισαλλοδοξίας. Τα χέρια μου επί του παρόντος (σε σχόλιο ότι «τα χέρια του καθώς φαίνεται δεν σάπισαν») είναι μια χαρά. Η κοινωνία κρίνει, οι πολίτες κρίνουν», είπε, επισημαίνοντας ότι ακόμη και οι Ιεράρχες του εξέφρασαν τη διαφωνία τους στα λεγόμενα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

"Δεν μπορούν να λένε στα παιδιά ότι προήλθαμε από τον Αδάμ και την Εύα - Τα θρησκευτικά θα αλλάξουν"

Ο υπουργός διεμήνυσε μάλιστα σε όλους τους τόνους ότι «η αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών από κατηχητικό σε μάθημα γνώσης είναι αναγκαία και θα γίνει», εκφράζοντας παράλληλα την ενόχληση του ότι «δεν μπορούν να λένε στα παιδιά ότι προήλθαμε από τον Αδάμ και την Εύα».

«Είναι άλλο η Πολιτεία και άλλο η Εκκλησία. Το σχολείο είναι κοσμικό, η Εκκλησία μπορεί να έχει κατηχητικό. Η αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών από κατηχητικό σε... μάθημα γνώσης είναι αναγκαία και θα γίνει, παρότι αντιδρά ένα μεγάλο μέρος της Εκκλησίας.

Ένα άλλο τμήμα συμφωνεί, όπως συμφωνούν και θεολόγοι. Πάντα η Εκκλησία διαφωνούσε. Αμύνεται ορισμένων παλαιών καταστάσεων, το σχολείο όμως θα πάει μπροστά. Κάποιοι μητροπολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η κοινωνία μας είναι λαϊκή και εκκοσμικευμένη. Δεν μπορούν να μπαινοβγαίνουν διάφοροι και να κάνουν... εμπόριο και δεν το λέω αυτό για την Εκκλησία.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που θέλουν να τα πουλάνε στους μαθητές. Και το «εμπόριο ιδεών» θέλει προσοχή. Δεν μπορεί το σχολείο να διδάσκει την ιστορία του Δαρβίνου και να μπαινοβγαίνουν ιερείς που να λένε ότι “αυτά τα πράγματα είναι ανοησίες και προήλθαμε από τον... Αδάμ και την Εύα”», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε την άποψη του για τζιχαντιστές-μητροπολίτες.

"Υπάρχουν τζιχαντιστές μητροπολίτες"

«Υπάρχουν τζιχαντιστές μητροπολίτες. Τους καταλαβαίνει ο κόσμος. Μπορεί να έχουν ακραίο κοινό, όμως οι θεοσεβούμενοι πολίτες ξέρουν και κρίνουν. Γίνεται καπηλεία των αρχών του χριστιανισμού από ακραίους μητροπολίτες. Πρόκειται για χαμηλής ποιότητας πολιτική παρέμβαση τζιχαντιστών- μητροπολιτών, που χαλάνε την εικόνα της Εκκλησίας», πρόσθεσε.

"Ανοησίες αυτά που λένε για τα Αρχαία - Τα παιδιά δεν μιλάνε καλά ελληνικά"

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε μετά την δήλωση του πως θα πρέπει να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα Γυμνάσια, ο κ.Φίλης έκανε λόγο για «ανοησίες».

«Ανάμεσα στην αρχαιοπληξία και την αρχαιογνωσία, εμείς επιλέγουμε την αρχαιογνωσία. Μου αρέσουν τα Αρχαία. Να ενισχύσουμε την αρχαιομάθεια. Να απαντήσουμε στο πραγματικό ερώτημα γιατί τα παιδιά μας δεν μιλάνε καλά ελληνικά. Διδάσκονται στην πρώτη Γυμνασίου τρεις ώρες Αρχαία και δύο ώρες Νέα Ελληνικά. Αυτό είναι σωστό;

Πιο πολύ παίζουν με τα tablet τα παιδιά παρά ανοίγουν κανένα βιβλίο να διαβάσουν. Τα παιδιά μας δεν μιλούν ελληνικά μετά από τόσα χρόνια σπουδών της γλώσσας. Είναι ένα κομφούζιο, σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε. Δεν είναι εύκολο θέμα. Είναι ένα σύστημα που εφαρμόστηκε επί 20 χρόνια τώρα, από το 1993 και μετά πιλοτικά μπήκαν τα Αρχαία πρωτότυπα στα σχολεία και ποτέ αυτό δεν αξιολογήθηκε. Ακούγονται ανοησίες ότι “όποιος δεν θέλει στα 13 ένα παιδί να διδάσκεται από το πρωτότυπο τα αρχαία ελληνικά, αυτός είναι ανθέλληνας”.

Με ιδεολογικούς, αντιδραστικούς όρους, που θεωρούμε ότι είναι υπονόμευση της εθνικής ταυτότητας αν τα παιδιά δεν μαθαίνουν στα 13 τους Αρχαία ελληνικά, ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν τα ελληνικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Παιδαγωγικά μπορούμε να μιλήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

"Θα αλλάξει η ύλη, η διάρκεια του διδακτικού έτους και οι εξετάσεις"



Μιλώντας ειδικά για το θέμα των εξετάσεων, υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει η ύλη των μαθημάτων και να αυξηθεί η διάρκεια του διδακτικού έτους . «Να έχουμε μέσα στο μάθημα τεστ, εργασίες. Ένα παιδί πρέπει να αξιολογείται μέσα από έναν πιο δημιουργικό τρόπο Όχι μία εξέταση και έξω. Το γενικό κλίμα του σχολείου, αν αφαιρέσουμε τον βραχνά να είναι εξεταστικό κέντρο, όπως είναι σήμερα, θα είναι ένα κλίμα δημιουργικό», εξήγησε ο ίδιος.

Τάχθηκε για ακόμη μια φορά εναντίον των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ μιλώντας για τους εκπαιδευτικούς, υποστήριξε ότι το μισθολόγιο τους είναι χαμηλό και ότι αξιολόγηση γίνεται – σε αντίθεση με αυτά που λέει η αντιπολίτευση- από τους ίδιους τους μαθητές.

Για τις φοιτητικές παρατάξεις τόνισε ότι «σημασία έχει να μην γίνεται κομματικοποίηση στα Πανεπιστήμια», ενώ για τις καταλήψεις εξέφρασε την ανάγκη οι πανεπιστημιακές αρχές να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

"Δεν είναι ώρα για ανασχηματισμούς - Δεν μου αρέσει να πηγαίνω από υπουργείο σε υπουργείο"

Για τα σενάρια ανασχηματισμού, ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι αυτό δεν είναι της ώρας, ενώ μιλώντας ειδικά για τον εαυτό του, διευκρίνισε ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που αρέσκονται να περιηγούνται στα διάφορα υπουργεία.

"Προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση-Το κίνημα “παραιτηθείτε” είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής"

Θεώρησε πάντως υπερβολική την κριτική που δέχεται, και έκανε λόγο για «προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης».

«Θα υπάρχει υπονόμευση με “κινήματα κατσαρόλας”. Το κίνημα “παραιτηθείτε” είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τί θέλουν ακριβώς», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πάντως πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.