Παρασκευή
10 Ιανουαρίου 2025

ΔΕΘ: Ένας θεσμός που έγινε εσμός ατιμώρητων δημαγωγών και θρασύτατων εξουσιομανών

Ελλάδα

Οι μεγαλόστομες υποσχέσεις και τα ηρωικά έπη από τα το βήμα της ΔΕΘ συνοδεύθηκαν από 885 δις. ευρώ από τα πολύχρωμα Μνημόνια και τη λεηλασία των ελληνικών νοικοκυριών και της ελληνικής οικονομίας, αντί μόνο 3 δις. από αποκρατικοποιήσεις και από έλεγχο του σπάταλου δημόσιου τομέα.

Κάθε χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των  εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) υποτιμούνταν  και συνεχίζεται να υποτιμάται  προκλητικότατα η νοημοσύνη του ελληνικού λαού με τις ομιλίες των εκάστοτε πρωθυπουργών και εκάστοτε, κυρίως, αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη καθώς και με τις αντίστοιχες συνεντεύξεις Τύπου που επακολουθούσαν.

Του Δημήτρη Στεργίου

Έτσι, η ΔΕΘ, ένας θεσμός, έγινε εσμός ασύδοτων δημαγωγών και ατιμώρητων εξουσιομανών και ψευτών πολιτικών. Όλα αυτά τα εφιαλτικά για τη χώρα δημαγωγικά τερτίπια, μού θύμισαν τη ρήση του Αριστοτέλη για το «αρχικόν ψεύδος» (Αναλυτικά, πρότ . 66α. 16): «Ο  δε ψευδής λόγος γίνεται παρά το πρώτον ψεύδος», έλεγε, θέλοντας  να προφυλάξει  από τα κακά συμπεράσματα που ακολουθούν μια πλανεμένη  βασική  σκέψη και πού αφορά ένα ψέμα που  μπορεί να έχει για επακόλουθα και άλλα ψέματα.

Η ρήση αυτή επιβεβαιώθηκε περίτρανα και από τους πρόσφατους (μετά το 2009) «αστέρες» του ελληνικού πολιτικού στερεώματος, οι οποίοι ζηλώσαντες τις «επιτυχίες»  της δημαγωγίας όλων των προηγούμενων «μπαλκονάτων» επιδόθηκαν με μεγαλύτερη μανία και αιδώ  στον εμπαιγμό των Ελλήνων πολιτών και έκαναν χλεύη της Ευρώπης τη χώρα μας.

Μάλιστα, αυτός ο προβληματισμός μου οξύνθηκε με την ομιλία του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2010 και με τη συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε, ο οποίος είχε άλλα, αντίθετα, υποσχεθεί πριν από ένα  προεκλογικά ως αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, τη, «εθιμική» θρασύτητα στην υποτίμηση και του εμπαιγμού του ελληνικού εζήλωσαν στη συνέχεια οι Αντώνης Σαμαράς το 2011 και ο Αλέξης Τσίπρας το 2014 ως αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι υπόσχονταν πολλά και στη συνέχεια ως πρωθυπουργοί έκαναν τα εντελώς, τραγικά, αντίθετα για τη χώρα, τους κατοίκους, την ελληνική οικονομία, τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τότε, με αφορμή τη, προκλητικότατη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού πια, ανάρτησα στον ιστότοπό μου στις 12 Σεπτεμβρίου 2010 το ακόλουθο άρθρο:

«Με τέτοιες πρωθυπουργικές απαντήσεις σε εύστοχες ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της ΔΕΘ δεν μπορεί να προάγεται η σωστή ενημέρωση των πολιτών. Με «άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε» και με αναλήθειες και στρέβλωση της πραγματικότητας αχρηστεύεται ο ρόλος των μέσων μαζικής επικοινωνίας, στα οποία για μιαν ακόμη φορά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε, καταγγέλλοντάς τα μάλιστα ότι εκείνα φταίνε για τη σύγχυση που δημιουργούν στους πολίτες από μέτρα, αποφάσεις και παραλείψεις της ίδιας της κυβέρνησής του. Θα σταθούμε σε τέσσερα σημεία των απαντήσεων του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Πρώτον, προεκλογική οικονομική πραγματικότητα: «Προεκλογικά το σύνθημα ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και σήμερα είναι «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Επεσήμανε, ακόμα, ότι ήταν λάθος που πίστεψε ότι το έλλειμμα ήταν 6%, που έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ή 8% ή 9%, αλλά, σημείωσε ότι το 13% δεν το περίμενε. Αν το ήξερε, είπε, θα έκανε διαφορετική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και επίτηδες ο κ. Παπανδρέου αποστρέφει το πρόσωπό του για να δικαιολογήσει τη δίψα του για την κατάκτηση της εξουσίας.

Διότι, όπως έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει με ντοκουμέντα, ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (προεκλογικές δηλώσεις Αλμούνια), από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο (προεκλογικές δηλώσεις) και από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος συνεχώς υπογράμμιζε ότι «θα είναι δύσκολη η επόμενη διετία» και θα χρειαστεί να ληφθούν οδυνηρά μέτρα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή (ομιλία του στη ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου 2009 και «τηλεμαχία» στις 30 Σεπτεμβρίου 2009), ο κ. Παπανδρέου τόνιζε συνεχώς ότι υπάρχουν λεφτά και ότι την κρίση δεν θα την πληρώσει ο κοσμάκης με πάγωμα μισθών και συντάξεων.

Δεύτερον, πάλι «υπάρχουν λεφτά»: Κι ενώ, λοιπόν, στους δώδεκα αυτούς μήνες διακυβέρνησης της χώρας μας από το ΠΑΣΟΚ λεηλατήθηκαν στην κυριολεξία η οικονομία, τα ελληνικά νοικοκυριά, οι φορολογούμενοι, οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επανάληψη στην ίδια συνέντευξη Τύπου της ίδιας φράσης ότι «υπάρχουν λεφτά»:

«Λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πού πάνε», είπε χαρακτηριστικά. Και επανέλαβε αυτό που έλεγε προεκλογικά ότι πάνω από 1 εκατ. Έλληνες έχουν ανοιχτές υποθέσεις φορολογίας. «Θα τα κλείσουμε όλα με καθαρό και δίκαιο τρόπο», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Και ποιος τον εμπόδισε να εισπράξεις αυτά τα 31 δις. ευρώ που αντιστοιχούν σε βεβαιωμένες οφειλές διάφορων φυσικών και νομικών προσώπων;

Τρίτον, ξανά «περαίωση» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων: Κι επειδή όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση, οργάνωση και δίκαιο φορολογικό σύστημα δεν μπορούν να εισπραχθούν αυτές οι οφειλές, ανακοίνωσε ότι για 100ή φορά θα εφαρμοστεί το γνωστό μέτρο της «περαίωσης» των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, το οποίο, όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει, ενισχύει τη φοροδιαφυγή, αφού δημιουργεί νέους φοροφυγάδες από τις τάξεις των κορόϊδων – συνεπών φορολογουμένων. Τα γνωστά κομματικά και πολιτικά  λόγια, τα ευκολοπίστευτα και μεγάλα, κατέρρευσαν για μιαν ακόμα φορά, αλλά πάντοτε τα πληρώνουν οι ΄Ελληνες πολίτες.

Τέταρτον, «δεν υπάρχει συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους»: Ο πρωθυπουργός διέψευσε φήμες για εκ νέου σκέψεις αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι μια στάση πληρωμών θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, την αξιοπιστία και το μέλλον της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει συζήτηση», είπε. Ουδέν αναληθέστερον. Και το γνωρίζουν πολύ καλά οι αναγνώστες μας γιατί είναι αναληθές από το άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας αυτή στις 24 Αυγούστου 2010. Συγκεκριμένα στο άρθρο αυτό υπό τον τίτλο «Γιατί, αντί μιας επωφελούς αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους προτιμούν επαχθή Μνημόνια» επισημαίναμε τα ακόλουθα:

«Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση του χρέους ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, σε άρθρο του στη Wall Street Journal με τίτλο «Ελληνική Αναγέννηση». «Γνωρίζω ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν δώσει τέλος στις ανησυχίες πως η Αθήνα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Όμως, για πολλούς αλληλένδετους λόγους, βρίσκω αυτές τις ανησυχίες αβάσιμες», επισημαίνει ο κ. Ρεν. Όπως αναφέρει η Ελλάδα πήρε δραστικά μέτρα για να αντιστρέψει την δύσκολη κατάσταση και τα μέτρα αυτά θα πείσουν.

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, στην περικοπή των συντάξεων, την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό, ενώ η πιστή εφαρμογή του είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τον αριθμό ανάπτυξης από το αναμενόμενο.

Αλλά, προς τι οι ανησυχίες; Το ερώτημα, ύστερα και από πολλές αντιδράσεις που εκδηλώνονται εντός και εκτός της χώρας μας για το θέμα αυτό είναι: γιατί προκαλεί ανησυχίες μια αναδιάρθρωση του (υψηλού) δημόσιου χρέους; Η απάντηση, προφανώς, εντοπίζεται στη διαπίστωση ότι όλοι αυτοί οι «τρομολογάνοι» της αναδιάρθρωσης του (ελληνικού) δημόσιου χρέους επιδιώκουν με συνεχή Μνημόνια να καταλύουν οιονεί την εθνική κυριαρχία με τις ιταμές παρεμβάσεις τους και να εξοντώσουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα με τα «βάρβαρα» μέτρα που κάθε φορά προτείνουν. Διότι, η κακοδαιμονία του ελληνικού οικονομικού προβλήματος είναι γνωστή: δεν προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διότι δεν τις αντέχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κι εκεί «πατάνε» και μιλούν για ανησυχίες στην περίπτωση αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Την απάντηση σε όλους αυτούς «τρομολογάνους» την έχει δώσει ο καθηγητής μου και ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος με τη συνεχή διεθνή αρθρογραφία του για την ανάγκη και τις επωφελείς επιπτώσεις μιας απόφασης για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μιας (τριτοκοσμικής) χώρας.

Το σχετικό τελευταίο δημοσίευμα του καθηγητή Άγγελου Αγγελόπουλου, σε συνεργασία με τον Αμερικανό καθηγητή Lawrence R. Klein (βραβείο Νόμπελ) του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δημοσιεύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1989. Στο άρθρο αυτό, επισημαίνονταν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αδυναμία των χωρών του Τρίτου Κόσμου να εξοφλήσουν το εξωτερικό χρέος τους επιδεινώνει το χάος και απειλεί με κατάρρευση  το παγκόσμιο τραπεζιτικό και πιστωτικό  σύστημα με συνέπεια την έκρηξη μιας παγκόσμιας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης σοβαρών διαστάσεων. Έτσι, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσουμε το περιεχόμενο της παγκόσμιας στρατηγικής και να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις προτού είναι πολύ αργά…»

Και οι δύο καθηγητές πρότειναν, πράγματι, ρεαλιστικές λύσεις, όπως αναστολή για δέκα χρόνια όλων των πληρωμών με ένα επιτόκιο 4%, παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του κεφαλαίου μετά περίοδο χάριτος δέκα ετών για είκοσι χρόνια ακόμη κλπ.

Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζονταν και οι ευνοϊκές επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους για τις δανείστριες τράπεζες και για τις οφειλέτιδες χώρες (περίοδος ανάπαυλας για ανάκαμψη της οικονομίας, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, λήψη από τις δανείστριες τράπεζες ή χώρες ολόκληρου του δανείου με τους τόκους κλπ).
Κι όμως, όλα αυτά ο κ. Ρεν τα χαρακτηρίζει ως … ανησυχίες. Και, φυσικά, προτείνονται κείμενα Μνημονίων, τα οποία συνυπογράφει ασμένως και η ελληνική κυβέρνηση…».

Οι ομιλίες – μνημεία πολιτικού ψεύδους στη ΔΕΘ

Για την ιστορία, παραθέτουμε χαρακτηριστικά  αποσπάσματα (προεκλογικών) ομιλιών στη ΔΕΘ των Γιώργου Παπανδρέου (12 Σεπτεμβρίου 2009), Αντώνη Σαμαρά ( 17 Σεπτεμβρίου 2014) και Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ανακοινώσει  το περιβόητο κυβερνητικό Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως επεσήμαινε συνεχώς προεκλογικά, θα εφάρμοζε από την πρώτη ημέρα η κυβέρνησή του και το οποίο έχει γίνει ένα εφιαλτικό κουρελόχαρτο:

Γιώργος Παπανδρέου (12 Σεπτεμβρίου 2009): «Στήριξη εισοδήματος με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό»!

Μερικά αποσπάσματα της ομιλίας του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου στις 12 Σεπτεμβρίου 2009 στη ΔΕΘ έχει ως εξής:

 -«Είμαι έτοιμος να πάρω αυτές τις αποφάσεις. Να αλλάξουμε την πορεία αυτής της χώρας. Να αλλάξουμε την πορεία μαζί. Απευθύνομαι σήμερα, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε κάθε πολίτη της χώρας. Στον μικρομεσαίο επιχειρηματία που αγωνιά για τις πληρωμές του. Στην εργαζόμενη γυναίκα που αναρωτιέται αν θα έχει εργασία αύριο. Στο νέο που βλέπει τα χρόνια να περνάνε, χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα να φτιάξει τη ζωή του. Στον μισθωτό που ακούει έντρομος ότι η λύση για όλα τα προβλήματα της χώρας είναι να παγώσει ο μισθός του. Στον ελεύθερο επαγγελματία που ζητάει να είναι πραγματικά ελεύθερος να ασκήσει το επάγγελμά του. Στον αγρότη που βλέπει το εισόδημά του να χάνεται κάθε χρόνο. Στον συνταξιούχο που ταλαιπωρείται από μια πολιτεία που έπρεπε να τον σέβεται…

-Στις 4 του Οκτώβρη αρχίζει μια νέα εποχή. Ξεκινάει μια νέα πορεία για τη χώρα με αποφάσεις για ένα Σχέδιο Εθνικής Ανάτασης. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα και να τον βάλουμε σε πορεία δημιουργίας. Και η σημερινή βαθιά κρίση είναι και ευκαιρία. Ευκαιρία να δούμε κατάματα τα προβλήματα του τόπου και να τα διορθώσουμε.

-Όραμά μου, να πάμε μαζί τη χώρα μπροστά. Να χτίσουμε μια Ελλάδα δυνατή, που μπορεί να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή θέση στον κόσμο, που επιτέλους θα είναι μια Ελλάδα που σέβεται, αναγνωρίζει και επενδύει στην αξία των ανθρώπων της, του πλούτου της, της κληρονομιάς της.  Μια Ελλάδα που θα κάνει τη φωνή του Έλληνα δυνατή σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τον εθνικό μας πλούτο, τους ανθρώπινους και φυσικούς μας πόρους, μόνιμο μοχλό ανάπτυξης. Το κοινωνικό κράτος συνεχή πηγή σιγουριάς για τον πολίτη. Την παιδεία μας, μια από τις  πιο ανταγωνιστικές στην Ευρώπη. Και το ελληνικό κράτος, εστία ασφάλειας, δημιουργίας και ανάπτυξης…

-Δεν οραματίζομαι το ανέφικτο. Οραματίζομαι το αυτονόητο. Το αυτονόητο που δικαιούται ο Ελληνικός λαός. Και είμαι εδώ για να σας πω ρεαλιστικά πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα. Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε…

-Στην οικονομία εφαρμόζουμε άμεσα σχέδιο 100 ημερών για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Στόχος μας; Να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή, να δώσουμε ζωή στην οικονομία. Έτσι θα δημιουργήσουμε τη βάση για το επόμενο απαιτούμενο βήμα: της ανάπτυξης, με ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε πλούτο…

-Η πρόταση που ακούσαμε πριν από μια εβδομάδα, ήταν και είναι καταστροφική για τη χώρα. Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης…

-Χρειάζεται αντίθετα να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, τον τζίρο της αγοράς. Να μπει μπροστά η μηχανή. Γι' αυτό και θα θέσουμε σε άμεση εφαρμογή, στις πρώτες 100 ημέρες, ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο με τέσσερις άξονες, που αντιμετωπίζει άμεσα τα μεγάλα προβλήματα και βάζει τις βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές.

1ο. Στήριξη του εισοδήματος. Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο

2ο. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Ένεση ρευστότητας στην αγορά. Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

3ο. Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των ανέργων.

4ο. Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Θα θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, ψηφίζοντας στις πρώτες 100 μέρες πέντε νομοσχέδια που αφορούν στην οικονομία…

-Νομοσχέδιο πρώτο, για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή. Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό και με αναδιανομή του φορολογικού βάρους. Χορήγηση του Έκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.  Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων - ανεξαρτήτως πηγής -  με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα…

-Δεν θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων. Καταργούμε όμως τις χαριστικές φοροαπαλλαγές. Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή, ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Έτσι στηρίζουμε τις παραγωγικές επενδύσεις, τις επιχειρήσεις που παράγουν, αλλά φορολογούμε δίκαια τους μετόχους τους…

-Αντικαθιστούμε το ΕΤΑΚ που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες, με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Και κανείς δεν εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία. Βεβαίως, είμαστε σε διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδας.

-Δέσμευσή μας: κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα…

-Νομοσχέδιο τρίτο, για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην οικονομία. Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Παγώνουμε για ένα χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την κρίση. Τους δίνουμε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για να ανασάνει η μικρομεσαία επιχείρηση…

-Νομοσχέδιο τέταρτο,  για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων.  Ένας επιχειρηματίας ζητάει δύο βασικά πράγματα: σταθερό φορολογικό πλαίσιο και απλές διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας. Θέτουμε ως στόχο να μπορεί να ιδρύεται μια επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια….

-Νομοσχέδιο πέμπτο, για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας.  Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν με αλχημείες παρουσιάζει μείωση της ανεργίας. Η κατάσταση με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ψευτο-απασχόληση με τα «μπλοκάκια» δεν μπορεί να συνεχιστεί…

-Το επίδομα ανεργίας, σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού…

-Όλα όσα σας ανέφερα, στοχεύουν στην αναθέρμανση της αγοράς, την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μόνο η ανάταξη της οικονομίας θα αποφέρει και νέα έσοδα σε μόνιμη βάση. Όσους φόρους και να βάλουμε, τα έσοδα θα είναι λίγα. Η ανάταξη όμως της οικονομίας δεν είναι εφικτή, αν δεν τολμήσουμε τις τομές και ρήξεις στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα των πολιτών - με σεβασμό - τους δημόσιους πόρους.

-Φόροι: είναι 31 δισεκατομμύρια ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι - τριπλασιάστηκαν από το 2004. Μόνο από τον ΦΠΑ θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια Ταμεία περισσότερα από 3,5 δις, αν δούλευαν αποτελεσματικά, με διαφάνεια, σωστά, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί…

-Αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτοί που φορολογούνται στη χώρα μας είναι κυρίως οι μισθωτοί και οι καταναλωτές.  Ότι η φορολογία είναι άδικη…

-Σταθερό φορολογικό πλαίσιο, για να μην αιφνιδιάζεται κάθε τόσο ο φορολογούμενος…

-Η κυβέρνηση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, από την 5η του Οκτώβρη, ξεκινάει την προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας…

-Το παράλληλο μεγάλο μέτωπο των 100 πρώτων ημερών είναι η λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε, αν δεν αλλάξουμε το κράτος. Αν δεν ανορθώσουμε και ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, από την Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές, μέχρι την Βουλή, που καταρρακώθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια…

-Για την Παιδεία, δέσμευσή μου το 5% του ΑΕΠ και ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον στον πρώτο προϋπολογισμό…

-Με ρωτούν: θα ανοίξετε το Ασφαλιστικό; Απαντώ: είναι από τα μέτωπα που θα ανοίξουμε τον πρώτο χρόνο. Δεν μπορεί η χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες, να καθυστερεί ένα με δύο χρόνια τις συντάξεις. Δέσμευσή μας: ως το τέλος του 2010, οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες και θα παρακολουθώ τον  υπουργό που θα έχει το φάκελο αυτόν.

-Καθιέρωση της βασικής σύνταξης, ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις.

Και,  αντ΄ αυτών, εγένετο λεηλασία

Ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός  τον Οκτώβριο του 2011 και το 2010, στις 23 Απριλίου, ενέταξε τη χώρα στο Πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (πρώτο Μνημόνιο ή τρόικα). Στις 2 Μαΐου 2010, η Ευρωομάδα συμφώνησε να χορηγηθούν διμερή δάνεια που θα συγκέντρωνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η λεγόμενη «Δανειακή Διευκόλυνση για την Ελλάδα» – ΔΔΕ) συνολικού ποσού 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκταμιευόταν από τον Μάιο του 2010 έως το τέλος Ιουνίου 2013. (Το ποσό αυτό μειώθηκε τελικά κατά 2,7 δισ. ευρώ, επειδή η Σλοβακία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη συμφωνία Δανειακής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αποχώρησαν από τη Διευκόλυνση, καθώς ζητούσαν και οι ίδιες χρηματοδοτική συνδρομή).

Η χρηματοδοτική συνδρομή που συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ήταν μέρος μιας κοινής δέσμης, στην οποία το ΔΝΤ συνεισέφερε επιπλέον ποσό 30 δισ. ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας Stand-By (SBA)

Πίνακας1: Η πρώτη λεηλασία και οι επιπτώσεις σε αριθμούς

Στοιχεία 2009 2010 (μεταβολή) 2011 (μεταβολή) 2012 (μεταβολή)
Λεηλασία (δις. ευρώ 5,8 16,4 20,6
Επιπτώσεις:
ΑΕΠ ονομαστικό (%) -1,7 -1,3 (-0,3) -6,1 (4,4) -7,0 (5,3)
ΑΕΠ πραγματικό (%) -3,1 -4,9 (1,8) -7,1 (4,0) -6,5 (3,4)
Άνεργοι (000) 443 594 (151) 811(368) 1.350 (907)
Ανεργία (%) 8,9 11,8 (2,9) 16,3 (7,4) 27,0 (18,1)
Διαθ. Εισόδημα (%) 1,1 -8,7 (-7,6) -7,2 (-6,1) -10,6 (-9,5)
Χρέος (% ΑΕΠ) 129,7 148,3 (18,6) 170,6 (40,9) 175,6 (45,9)

 

Και ιδού τα αποτελέσματα του ψεύδους συνοπτικά: Το 2010, το 2011 και το 2012 σημειώθηκε σωρευτική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 26,7%, αύξηση των ανέργων κατά  907.000, της ανεργίας από 8,9% το 2009 στο 27%, του χρέους από 129,7% στο 175,6% και της εγχώριας ζήτησης κατά 30%, με σωρευτική δραματική ύφεση – 21,6%!

Η λεηλασία των ελληνικών οικογενειακών προϋπολογισμών, η οποία άρχισε από το 2010 και εντάθηκε τα επόμενα χρόνια με δραστικές περικοπές εισοδημάτων και φοροεισπρακτικές επιθέσεις, αφυδάτωσε την ελληνική οικονομία και συρρίκνωσε εφιαλτικά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Κατά την περίοδο 2009 – 2012 το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε σωρευτικά κατά 16,1 εκατοστιαίες μονάδες και το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 21,6 εκατοστιαίες μονάδες ή από 232,9 δις. ευρώ το 2008 σε 194 δις. ευρώ το 2012.

Από τη φοροεισπρακτική και εισοδηματική αυτή επίθεση κατά το 2010, το 2011 και 2012  απορροφήθηκαν από τα ελληνικά νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία σωρευτικά πάνω από 50 δις. ευρώ, τα οποία είχαν άμεση αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, η οποία ήδη από το 2008 είχε εμφανίσει οριακή συρρίκνωση, η οποία επιδεινώθηκε το 2009.

Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής καταδείχθηκε ότι η εντεινόμενη δημοσιονομική καταιγίδα είχε αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο ονομαστικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες αποκλίσεις από τους στόχους, να «καίγονται» τα ποσά που εξασφαλίσθηκαν με τις προηγούμενες παρεμβάσεις και να αποφασίζονται νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων, που πάντα αναθεωρούνταν. Αυτό έγινε το 2010, το 2011 και το 2012 και τα επόμενα μνημονικά χρόνια μέχρι σήμερα με αλλεπάλληλα  νέα προγράμματα παρεμβάσεων και πρόσθετων σκληρών μέτρων ποσού άνω των 40 δις. ευρώ!

Τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής και εισοδηματικής αυτής καταιγίδας έγιναν πιο έντονα το 2011, όταν η ύφεση συνεχώς και ανά τρίμηνο βάθυνε εφιαλτικά κι έφθασε σε -7,1%. Είναι εκπληκτική η διαπίστωση ότι σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο  της τρίτης αναθεώρησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (Φεβρουάριος του 2011) εκτιμούσε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ  θα μειωνόταν κατά 1,5% το 2011! Επίσης, στο πλαίσιο της … πέμπτης αναθεώρησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ) η έκθεση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής (Οκτώβριος του 2011) υπολόγιζε μείωση του ΑΕΠ κατά -4,2% το 2011. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ υποχώρησε  κατά -5,3% το 2011 και, τελικά, διαμορφώθηκε σε -6,1% και το πραγματικό σε -7,1%. Αυτή η συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 4,6 εκατοστιαίες μονάδες το 2011 συνέτριψε όλους τους στόχους για τις εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η εφιαλτική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμούσε για την Ελλάδα ότι τα 2/3 της χειροτέρευσης του συνόλου των εσόδων από έμμεσους φόρους και φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε σύγκριση με το 2010  αποδίδόταν στην κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή στη βαθιά ύφεση.

Το υπόλοιπο 1/3 αποδιδόταν σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η φοροδιαφυγή που οφείλεται εν μέρει στην περιορισμένη ρευστότητα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων και σε αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Πράγματι, η διαπίστωση του ΟΟΣΑ για την περίπτωση της αποδοτικότητας της συλλογής των εσόδων από ΦΠΑ υστερεί σημαντικά έναντι των άλλων χωρών του διεθνούς οργανισμού. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι  στην Ελλάδα είναι 0,51, ενώ στις υπόλοιπες χώρες είναι 0,71. Ο ΟΟΣΑ αποδίδει την απογοητευτική αυτή ελληνική επίδοση στην ανεπάρκεια του  φοροελεγκτικού μηχανισμού και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, που οδηγούν σε τεράστια απώλεια εσόδων. Η διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ακόμα πιο απογοητευτική.

Όπως αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2011 – 2012 (σελίδα 91), αν ληφθούν υπόψη η αύξηση του κύριου συντελεστή  ΦΠΑ από 19% σε 21% το Μάρτιο του 2010 και σε 23% τον Ιούλιο του 2010, η εξέλιξη των εσόδων από ΦΠΑ και η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, προκύπτει ότι η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ περιορίσθηκε στο 0,45 του 2011 από 0,50 και 04,8 το 2009 και το 2010 αντίστοιχα. «Συνεπώς, η αποδοτικότητα της συλλογής ΦΠΑ φθίνει δραματικά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του ΠΟΠ, τόσο λόγω αδυναμίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και έλλειψης ρευστότητας», τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με αυτές τις διαπιστώσεις καθώς και την εγκληματική ολιγωρία των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια αυτή της οικονομικής κρίσης και ύφεσης να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, έφθασε σήμερα η χώρα μας σε ακόμα πιο τραγικό αδιέξοδο  και σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο κανένας πια δεν γνωρίζει πώς και πότε θα βγει.

Οι επιπτώσεις

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε  με την παρουσίαση των εγκληματικών παραλείψεων και αποδοχών από τις τελευταίες κυβερνήσεις των απαράδεκτων  Μνημονίων. Αυτά είναι γνωστά και τα «ζούμε» συνεχώς και καθημερινώς. Στον παρατιθέμενο πίνακα που καταρτίσαμε με βάση τα στοιχεία του αρχείου μας παρουσιάζονται ανάγλυφα οι εφιαλτικές επιπτώσεις  της εισοδηματικής και φοροεισπρακτικής καταιγίδας κατά τα έτη 2010, 2011 και 2012 και της εγκληματικής ολιγωρίας των κυβερνήσεων στη διαχείριση των ολοένα φθινόντων εθνικών εσόδων και δανείων της τρόικας (μόνο το 2010 η χώρα μας εισέπραξε από την τρόικα 31,7 δις. ευρώ). Από την εξέταση των στοιχείων του πίνακα αυτού προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

  1. Το ονομαστικό και το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκαν κατά το 2010, το 2011 και το 2012 σωρευτικά κατά 16,1 εκατοστιαίες μονάδες και κατά 21,6 εκατ. μονάδες αντίστοιχα. Στην εφιαλτική αυτή συρρίκνωση συνέβαλαν κυρίως η ιδιωτική κατανάλωση και η εγχώρια τελική ζήτηση, οι οποίες μόνο το 2011 (σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος) συνέβαλαν στη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -5,25 εκατοστιαίες μονάδες και -10,57 εκατοστιαίες μονάδες αντίστοιχα! Περιττό να αναφερθεί ότι η σημαντικά μεγάλη αυτή αρνητική συμβολή της κατανάλωσης και της ζήτησης στη διαμόρφωση της ύφεσης στη χώρα μας οφείλεται στη λεηλασία του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.
  2. Η εφιαλτική αυτή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσε την ιλιγγιώδη αύξηση των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας από 443.000 σε 1.350.000 ανέργους και από 8,9% σε 27% την ανεργία!
  3. Το διαθέσιμο εισόδημα, λόγω της καταιγιστικής εισοδηματικής επίθεσης, παρουσιάζει την ίδια περίοδο απελπιστική συρρίκνωση, αφού από 1,1% το «επάρατο» 2009, τα επόμενα τρία χρόνια εμφανίζει σωρευτική συρρίκνωση κατά 26,5%! Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα μειώθηκαν σωρευτικά κατά την ίδια περίοδο κατά -17,0%, ενώ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,9%!
  4. Πιο απογοητευτική είναι η διαπίστωση ότι, παρά τις θυσίες αυτές και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, το δημόσιο χρέος, από το οποίο ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» το 2009 με το 127,9% του ΑΕΠ, καλπάζει συνεχώς! Το 2010 διαμορφώθηκε στο 148,3 του ΑΕΠ (αύξηση κατά 18,6 εκατ. μονάδες), στο 170,6% του ΑΕΠ το 2011 (αύξηση κατά 40,9 εκατοστιαίες μονάδες!) και σε 175,6% του ΑΕΠ το 2012 (αύξηση κατά 45,9 εκατοστιαίες μονάδες!!) και βαίνει στο … άπειρον τα επόμενα χρόνια!!!

Πίνακας 2: Επτά αρνητικά ρεκόρ της ελληνικής οικονομίας σε ένα έτος (2010)

1. Ανεργία % Ετος Κυβέρνηση
Νέο ρεκόρ 12,5 2010 ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενο ρεκόρ 12,0 1999 ΠΑΣΟΚ
Νέο ρεκόρ από 1961
2. ΑΕΠ % Ετος Κυβέρνηση
Νέο ρεκόρ 7,0 2011 ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενο ρεκόρ 4,6 2010 ΠΑΣΟΚ
Νέο ρεκόρ από 1961
3. Πραγματική ετήσια αύξηση μισθών % Ετος Κυβέρνηση
Νέο ρεκόρ 11,5 2011 ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενο ρεκόρ 9,0 2010 ΠΑΣΟΚ
Νέο ρεκόρ από 1961
4. Δημόσιο χρέος (% ΑΕΠ) % Ετος Κυβέρνηση
Νέο ρεκόρ 142,5 2010 ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενο ρεκόρ 126,8 2009 ΝΔ
Νέο ρεκόρ από 1961
5. Ετήσιος πληθωρισμός % % Ετος* Κυβέρνηση
Νέο ρεκόρ 4,7 2010 ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενο ρεκόρ 4,2 2008 ΝΔ
Νέο ρεκόρ από 1998
6. Δανεισμός (δισ, ευρώ) Ποσό Ετος Κυβέρνηση
Νέο ρεκόρ 41,8 2010 ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενο ρεκόρ 36,6 2009 ΝΔ
Ρεκόρ 50 ετών
7. Ποσοστό φτώχειας % Ετος

 

Κυβέρνηση
Νέο ρεκόρ 27,7 2010 ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενο ρεκόρ 19,7 2009 ΝΔ
Ρεκόρ 30 ετών
  • Ο ετήσιος πληθωρισμός το 2011 ήταν 3,3% αλλά τον Σεπτέμβριο του 2010 ήταν 5,6%. Τους περισσότερους μήνες του 2011, ο πληθωρισμός ήταν πάνω από το 5%.

Πίνακας 3: Εφιαλτική εξέλιξη παραγόντων που προσδιορίζουν το ΑΕΠ

(Κι όμως συνεχώς υπόσχονταν ότι έρχεται … ανάπτυξη!)

Παράγοντες Μεταβολή1 2006 Συμβολή2 2006 Μεταβολή1 2011 Συμβολή 2011 Μεταβολή1

2012

Συμβολή2

2012

Ιδιωτική κατανάλωση 4,3 3,0 -7,1 -5,6 -9,1 -6,5
Δημόσια κατανάλωση 2,3 0,4 -5,2 -0,9 -4,2 -0,8
Επενδύσεις 20,4 4,2 -19,6 -3,6 -19,2 -3,0
Εγχώρια ζήτηση 7,0 7,7 -9,3 -10,2 -9,8 -10,5
Εξαγωγές 3,1 0,7 -0,3 -0,1 -2,4 -0,6
Τελική ζήτηση 6,2 8,2 -8,7 -9,5 -9,4 -10,1
Εισαγωγές 8,2 2,7 -7,3 -2,3 -13,8 -4,2
Ισοζύγιο - -2,0 2,4 3,7
ΑΕΠ 5,5 5,5 -6,9 -6,9 -6,4 6,4

Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή, Έκθεση διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2011

  1. Μεταβολή σε %
  2. Συμβολή στη μεταβολή του ΑΕΠ σε εκατοστιαίες μονάδες

Το ηρωικόν προεκλογικό έπος  του Αντώνη Σαμαρά…

Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο οποίος, όπως τότε, «φέτος θα σας πω τι θα κάνω, ενώ πέρσι σας είπα το προτείνω». Και ακολούθησε η δεύτερη λεηλασία. Μάλιστα, ο Σαμαράς στην ομιλία του αυτή «έσπασε» όλα τα έως τότε ρεκόρ κοροϊδίας του ελληνικού λέγοντας στην αρχή τα ακόλουθα «επικά»:

«Γνωρίζω την ανηφόρα που θα συνεχίσουμε, για καιρό, να ανεβαίνουμε, ως λαός και ως χώρα. Γι’ αυτό και πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Δεν θα χαϊδέψω αυτιά. Απορρίπτω το εύκολο μονοπάτι των ψεύτικων υποσχέσεων. Είναι η ώρα να πούμε καθαρά όσα η Νέα Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να κάνει. Όχι μόνο για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα. Αλλά για να βάλουμε τέλος στον κατήφορο της Ύφεσης και να στρίψουμε το τιμόνι της Οικονομίας προς την Ανάκαμψη... Και της κοινωνίας προς την Ελπίδα. Ώστε να αναγεννηθεί ξανά, η Ελλάδα που σήμερα βουλιάζει… Τα εύκολα ψέματα τα χορτάσατε. Τις πικρές αλήθειες πια τις ξέρετε… Κάθε μέρα βλέπει γύρω του ο καθένας μας, δυστυχία, απελπισία, απόγνωση, Ψυχολογία κατάθλιψης… Φόβο!

Διάχυτο φόβο για το αύριο. Και οργή για το σήμερα... Βλέπει λουκέτα στους δρόμους, βλέπει ανέργους, βλέπει πραγματική δυστυχία, βλέπει οικογένειες με δύο εισοδήματα ως χθες, σήμερα να μην έχουν κανένα. Αλλά οι υποχρεώσεις τους να έχουν ανέβει... Βλέπει και ξέρει ότι οι ακάλυπτες επιταγές έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κι έχουν γίνει αληθινή βόμβα στα θεμέλια της αγοράς… Βλέπει μια ολόκληρη μεσαία τάξη να μην έχει που να πιαστεί, τι να ελπίσει. Βλέπει μια νεολαία χωρίς αύριο κι έναν ολόκληρο λαό να ακούει καθημερινά να τον προσβάλλουν και να τον καθυβρίζουν.

Και κάθε τόσο να του λένε ότι τον… «σώζουν»! Και μετά από κάθε «σωτηρία» η κατάσταση να γίνεται πιο απελπιστική! Να έρχεται νέα κρίση. Και μετά να τον... ξανά-σώζουν. Και να τον βεβαιώνουν ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι». Κι ύστερα πάλι νέα κρίση, νέα κατάρρευση δίχως «πάτο»… Και νέα «σωτηρία», με καινούργια χαράτσια. Που κανείς δεν ξέρει πώς θα πληρωθούν…»

Και ο Σαμαράς συνέχισε το ηρωικόν έπος (με την αρχαιοελληνική σημασία» λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Αλλά δεν πρόκειται μόνο για ψέματα που αφορούν το παρελθόν... Δυστυχώς, πρόκειται και για σφάλματα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

-Πρώτα απ’ όλα το νέο χαράτσι: Δεν λέω στον κόσμο «να μην πληρώσει». Λέω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει. Το ’χω πει πολλές φορές: είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή «δεν πληρώνω»… Όμως, το νέο χαράτσι δεν μπαίνει για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Μπαίνει επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή. Κι επειδή έχουν ήδη παραλύσει την οικονομία…

-Απευθύνομαι σήμερα σε όλους τους Έλληνες. Και το εννοώ, σε όλους! Ό,τι κι αν πίστεψαν, ό,τι κι αν ψήφισαν στο παρελθόν. Θέλω τη στήριξή τους. Γιατί μόνον όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε τη μοίρα μας…

-Τι πρέπει να κάνουμε για να τα καταφέρουμε… Να καταλάβουμε, ότι για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να αρχίσει η Ανάκαμψη αμέσως. Όχι μετά από ένα-δύο χρόνια... Όχι «πρώτα να μειώσουμε τα ελλείμματα κι ύστερα να δούμε τι θα γίνει με την Ανάπτυξη», όπως ισχυρίζονται κάποιοι... Το ακριβώς αντίθετο: να ανακάμψουμε αμέσως, για να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα και να ελεγχθεί το χρέος. Εκεί διαφωνήσαμε στην ουσία με την Κυβέρνηση,με το Μνημόνιο και την Τρόικα.

-Δεν είπαμε ποτέ να μη μειωθεί το σπάταλο κράτος! Το αντίθετο: ήδη από το Δεκέμβρη του 2009 ζητήσαμε πρώτοι να ληφθούν μέτρα για την περιστολή της σπατάλης. Και ανακοινώσαμε λεπτομερώς, στο Ζάππειο-ΙΙ, 18,4 δισεκατομμύρια περικοπές σπατάλης! Αλλά δεν ήταν «σπατάλη» η σύνταξη των 700 ευρώ  που έκοψαν από πέρσι.Και που την είχε πληρώσει πολλαπλά ο συνταξιούχος από τις κρατήσεις του όταν δούλευε...

-Πέρα από τις περικοπές σπατάλης – που δεν έκανε η κυβέρνηση – χρειάζεται και ενίσχυση της Οικονομίας. Γιατί τα έσοδα τα παράγει

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μήνυση και αγωγή Κασσελάκη κατά Πολάκη

Έγκληση κατά του Παύλου Πολάκη υπέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δη...

Λος Άντζελες: Κάηκε η βίλα του Μελ Γκίμπσον

Καταστράφηκε η βίλα του Μελ Γκίμπσον από τις καταστροφικές φωτιές που μαίνονται στο Λος Άντζελες. Η έπαυλη του Μελ Γκίμπσον στο Μαλιμπού, αξίας 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κάηκε, ε...

Φόρτωση άρθρων...