Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το πύρινο μέτωπο που καίει την βορειοανατολική Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής. Τη Δευτέρα η φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό με την Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι να βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Έχοντας μπει στο δεύτερο 24ωρο που φλέγεται η Αττική η δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Τα ενεργά μέτωπα εδώ και ώρες προσεγγίζουν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους να δίνουν μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες φωτιάς και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων.

Πάνω από 700 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους.

Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Δέση Γέρακα, Καλέτζι Μαραθώνα, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο προς ασφαλή κατεύθυνση. Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκκαι οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».