Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Διάλογος με έναν οικονομολόγο

Ελλάδα

- Κύριε οικονομολόγε, μετά από τόσα χρόνια κρίσης η οικονομία έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Διαβάζουμε ότι μπήκαμε πλέον στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται, σημαντικές επενδύσεις είναι προ των θυρών.

Δεν πρέπει αυτά να πιστωθούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα;

Του Κώστα Χριστίδη*

- Πράγματι, στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017 σημειώθηκαν κάποιοι ρυθμοί ανάπτυξης, πιο αναιμικοί από τους προβλεπόμενους (το 2014) για την περίοδο 2015-2017. Στην πραγματικότητα χάθηκε, οριστικά και αμετάκλητα, ποσόν τουλάχιστον 10 δις ευρώ εξ αιτίας της μετατροπής της προβλεπομένης ανάπτυξης σε ύφεση - λόγω ‘’σκληρής διαπραγμάτευσης’’, τυχοδιωκτικού δημοψηφίσματος, ανικανότητας προσέλκυσης νέων επενδύσεων, καταβαράθρωσης της εμπιστοσύνης.

Όχι μόνο δεν πιστώνεται με την όποια ανάπτυξη ο κ. Τσίπρας, αλλά είναι βαρύτατα χρεωμένος προσωπικά, αυτός και η κυβέρνησή του.

- Για την ανεργία δεν μου είπατε.

- Η μείωση της ανεργίας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες περίπου οφείλεται στην ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, στην πτώση του επιπέδου των μισθών και στην φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, και μάλιστα νέων επιστημόνων, στο εξωτερικό.

Διατηρήσιμη ανάπτυξη και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας χωρίς παραγωγικές επενδύσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, δηλ. οι τόσον αναγκαίες επενδύσεις, μειώθηκε κατά 17,1% (!) Και αυτός καθ’ ον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώριμες οικονομίες, όπως Ισπανία, Ιταλία κ.α., σημειώνουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών αυτών διευρύνεται.

- Και γιατί, παρακαλώ, δεν γίνονται επενδύσεις; Εδώ τόση διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσεται σχετικά.

- Αναφερθήκαμε πριν στην καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης. Δεν μας εμπιστεύονται οι δανειστές, ούτε οι ιδιώτες επενδυτές, ούτε οι καταθέτες, γι’ αυτό υπάρχει τα τελευταία χρόνια φυγή καταθέσεων. Επενδύσεις δεν γίνονται με capital controls, υπερ-φορολόγηση, διαρκή προσκόμματα σε εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια (Ελληνικό, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιώπη κ.α.) αφόρητη γραφειοκρατία, ανασφάλεια δικαίου.

Οι επενδυτές δεν διατάσσονται από προέδρους και πρωθυπουργούς, ειλικρινείς ή μη, οι δε αγορές δεν χορεύουν υπό τους ήχους νταουλιών και ζουρνάδων.

- Από τα μνημόνια γιατί δεν βγήκαμε μέχρι τώρα; Δεν θα βγούμε οριστικά τον Αύγουστο του 2018;

- Αγαπητέ μου, ο Oscar Wilde είχε πει ότι ο καλύτερος τρόπος να νικήσεις τον πειρασμό είναι να… υποχωρήσεις σε αυτόν! Ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγούμε από τα μνημόνια είναι να… τα εφαρμόσουμε, όπως έκαναν η Κύπρος και άλλες χώρες.

Ο κ. Τσίπρας μας φόρτωσε με τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, ύψους 86 δις ευρώ και ψήφισε επώδυνα μέτρα ύψους 5 δις ευρώ που πρόκειται να εφαρμοσθούν μετά την λήξη του προγράμματος.

Ταυτοχρόνως απεδέχθη υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Μόνον μία επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να μας απαλλάξει από τα μνημόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την βούληση και την ικανότητα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Νομικός – Οικονομολόγος*

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα το α' δεκάμηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνική...

Στις 20 Δεκεμβρίου το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ΑμεΑ

«Οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχοι και ΑμεΑ θα ενισχυθούν τα Χριστούγεννα με έκτακτο επίδομα»,ανέφερε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τη Φαίη Μαυραγάνη, η υπουργός Κοινω...

Φόρτωση άρθρων...