Διασώθηκαν 51 μετανάστες και συνελήφθησαν δύο διακινητές στη θαλάσσια περιοχή 42 ναυτικά μίλια δυτικά της Ζακύνθου, το πρωί του Σαββάτου.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι του Ιράν, ηλικίας 36 και 46 ετών, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι χειριστές του σκάφους που έπλεει στην περιοχή.

Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει από τις ακτές της Μαρμαρίδας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ πλήρωσαν για την μεταφορά τους το ποσό των 8.000 έως 10.000 ευρώ έκαστος. 

Η ανακοίνωση του Λιμενικού: 

 Οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από τις ακτές της Μαρμαρίδας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ πλήρωσαν για την μεταφορά τους το ποσό των οχτώ χιλιάδων ευρώ έως δέκα χιλιάδες ευρώ έκαστος (8.000 €-10.000€). Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.Θ.Α.Σ.) συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Ιράν) εκ των ανωτέρω, ηλικίας 36 και 46 ετών, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι χειριστές του σκάφους, για παράβαση του Ν. 5038/2023 (Κώδικας μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις), του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο), ενώ κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για τον εντοπισμό από ένα ναυαγοσωστικό (Ν/Γ) σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 42 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου. Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., οι πενήντα τρεις αλλοδαποί επιβαίνοντες (35 άνδρες, 7 γυναίκες και 11 ανήλικα) του Ι/Φ περισυλλέγησαν από το παραπλέον φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο “GULF RAIN” σημαίας Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πάτρας, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. Στη συνέχεια, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε κτιριακές εγκαταστάσεις του νότιου λιμένα της Πάτρας. Οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από τις ακτές της Μαρμαρίδας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ πλήρωσαν για την μεταφορά τους το ποσό των οχτώ χιλιάδων ευρώ έως δέκα χιλιάδες ευρώ έκαστος (8.000 €-10.000€). Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.Θ.Α.Σ.) συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Ιράν) εκ των ανωτέρω, ηλικίας 36 και 46 ετών, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι χειριστές του σκάφους, για παράβαση του Ν. 5038/2023 (Κώδικας μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις), του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο), ενώ κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Πάτρας αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.