Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Δίκη Ινδαρέ: Άνοιξε η «αυλαία» με καταθέσεις των αστυνομικών - «Μας πέταξαν ακόμη και ψυγείο…»

Ελλάδα

Στα όσα διαδραματίστηκαν στο Κουκάκι στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης κατειλημμένου κτηρίου στην οδό Ματρώζου 45, ξετύλιξαν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, ενώπιον του οποίου άρχισε η δίκη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δυο γιων του, μάρτυρες της υπόθεσης, ανάμεσά τους δυο αστυνομικοί αλλά και η σύζυγος και η μητέρα των τριών κατηγορουμένων.

Κατά περίπτωση, ο Δ. Ινδαρές και οι δυο γιοί του, δικάζονται για βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα παράνομης βίας, εξύβριση, απείθεια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, κατηγορίες τις οποίες αρνούνται.

Σήμερα, στο δικαστήριο, βρέθηκε ο κ. Ινδαρές και ο ένας εκ των δυο γιων του που κατηγορούνται για την υπόθεση, όπως επίσης και δυο εκ των τριών μαρτύρων αστυνομικών, οι οποίοι και κατέθεσαν στο ακροατήριο. Παράλληλα, κατάθεση έδωσε και η σύζυγος του κατηγορούμενου σκηνοθέτη, περιγράφοντας και εκείνη από τη δική της σκοπιά όσα έλαβαν χώρα έξω από το σπίτι τους και στη ταράτσα αυτού, κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτηρίου επί της οδού Ματρώζου.

«Μας ανατέθηκε να πάμε σε ένα διώροφο οίκημα στην οδό Ματρώζου, στο Κουκάκι που ήταν υπό κατάληψη. Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει το κτήριο. Ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση με πολλά άτομα. Μπορεί να συμμετείχαν και 100 αστυνομικοί», είπε ο πρώτος μάρτυρας αστυνομικός που είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση του επίμαχου κτηρίου. «Η εντολή ήταν να μπούμε και να καταστείλουμε την κατάληψη. Φτάσαμε στο σημείο και η πόρτα ήταν κλειδωμένη και δεχτήκαμε επίθεση. Μέσα ήταν μόνο δυο άτομα που μας πέταγαν πέτρες, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα», προσέθεσε ο μάρτυρας. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου ανέφερε ότι από αυτά τα δυο άτομα, που έριχναν αντικείμενα στους αστυνομικούς αναγνωρίζει τον Δημήτρη Ινδαρέ.

Πρόεδρος: Τι έγινε μετά; Μπήκατε μέσα στο κτήριο;

Μάρτυρας: Μπήκαμε στον κάτω χώρο και δεν βρέθηκε κανένα άτομο. Πήγαμε στον πρώτο όροφο. Εγώ δεν έκατσα να ψάξω όλο τον όροφο. Ανεβήκαμε στην ταράτσα. Άλλοι ψάξανε τον πρώτο όροφο αλλά απ' ότι έμαθα δεν βρήκαν κανένα. Στην ταράτσα είδα τον πρώτο κατηγορούμενο και τον άλλον να πηδάνε απέναντι. Ήταν αυτός που μας έκανε την επίθεση. Πηδήξανε από την ταράτσα του κτηρίου στο διπλανό κτήριο. Αυτό κάνανε συνέχεια, πηδούσαν από τη μια ταράτσα στην άλλη. Στην άλλη ταράτσα υπήρχε μια κατασκευή με καρφιά και δεν μπορέσαμε να τους καταδιώξουμε, μας καθυστέρησε. Ενημερώσαμε ότι είχαν περάσει στο άλλο κτήριο.

Συνεχίζοντας και έχοντας κατονομάσει τον σκηνοθέτη και τον έναν εκ των γιων του, ο μάρτυρας περιέγραψε στη συνέχεια ότι αφού οι αστυνομικοί πέρασαν και στην άλλη ταράτσα είδαν τον τρίτο κατηγορούμενο, ήτοι τον άλλο γιο του κατηγορούμενου σκηνοθέτη. «Του είπαμε τι ψάχνουμε και μας είπε: «Φύγετε από δω, έχετε χαρτί εισαγγελέα που ψάχνετε την ταράτσα μου;»», υποστήριξε ο μάρτυρας για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο και συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής: «Είδαμε τους δυο που καταδιώκαμε, είχαν αλλάξει ρούχα. Ο κύριος, ο μεγαλύτερης ηλικίας, ήρθε και μου άρπαξε τον εξοπλισμό μου. Αγκάλιασα τον εξοπλισμό μου, πέσαμε κάτω και του έβαλα χειροπέδες. Με τους άλλους δυο, ασχολήθηκαν οι συνάδελφοί μου. Υπήρχε μεγάλη αντίδραση, εγώ έκανα τη σύλληψη του πατέρα».

Πρόεδρος: Χτυπήσατε;

Μάρτυρας: Ναι, χτύπησα τον ώμο μου και βγήκα ελεύθερος υπηρεσίας δυο μήνες. Πήγα σε ιατροδικαστή.

Πρόεδρος: Σας έβριζαν;

Μάρτυρας: Από την αρχή που ήμασταν κάτω μας έβριζαν. …Δέχθηκα καρέκλες, πέτρες πυροσβεστήρες, θρανία και γι' αυτό τραυματίστηκα κιόλας.

«Μας πέταξαν ακόμη και ψυγείο…»

Από την πλευρά του ο δεύτερος μάρτυρας αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης του κτηρίου της οδού Ματρώζου, αναφέρθηκε και εκείνος στη ρίψη αντικειμένων εναντίον των αστυνομικών, ακόμη και ψυγείου, όπως είπε.

Πρόεδρος: Αναγνωρίζετε κάποιον;

Μάρτυρας: Ναι τον κύριο αριστερά (σ.σ. τον έναν από τους κατηγορούμενους γιους της οικογένειας Ινδαρέ).

Στη συνέχεια, ο ίδιος μάρτυρας αναφέρθηκε και εκείνος στις κινήσεις των αστυνομικών, προκειμένου να εκκενώσουν το υπό κατάληψη κτήριο της οδού Ματρώζου. «Ανεβήκαμε τα σκαλιά. Πήγαμε στον πρώτο όροφο και δεν υπήρχε κανείς. Ανεβήκαμε στη ταράτσα, είχε μια εσωτερική σκάλα. Πήγαμε στη ταράτσα στο διπλανό κτήριο. Είδα τα δυο ίδια άτομα να περνάνε στην ταράτσα της Ματρώζου 47», κατέθεσε ο μάρτυρας και προσέθεσε: «Ήταν ο πατέρας και πίσω τα παιδιά αυτά. Φώναζε αν υπάρχει εισαγγελέας και άρχισε να μας σπρώχνει. «Τι δουλειά έχετε εδώ» μας έλεγε. Του είπαμε ότι θα κάνουμε μια σύλληψη και τότε άρχισε να φωνάζει και παρεμπόδισε τη σύλληψη. Τον είδα να βρίζει και να φωνάζει όχι σε μένα προσωπικά στους άλλους συναδέλφους. Εγώ ασχολήθηκα με τις άλλες συλλήψεις».

Πρόεδρος: Τον είδατε να σπρώχνει;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Τι κάνατε μετά;

Μάρτυρας: Ακινητοποιήσαμε τα άτομα και τα συλλάβαμε. Ήταν ο κύριος μπροστά και πίσω οι γιοι του. Ο πατέρας τους αντιστάθηκε στη σύλληψη των παιδιών. Αυτά μας πέταγαν τις πέτρες και μπογιές ακόμη και λύματα. Ούρα και κόπρανα απ' ότι μύρισα μετά πάνω μου… Έφαγα πυροσβεστήρα στο κεφάλι και λιποθύμησα».

Τα όσα, πάντως, κατέθεσαν οι δυο αστυνομικοί αμφισβήτησε η υπεράσπιση των τριών κατηγορουμένων, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι μάρτυρες. Για το λόγο αυτό, η υπεράσπιση αιτήθηκε να προβληθούν στο δικαστήριο βίντεο που είχαν τραβήξει γείτονες στην οδό Ματρώζου και τηλεοπτικοί σταθμοί που βρέθηκαν στο σημείο. Ο εισαγγελέας επιφυλάχθηκε.

«Τους είχαν κάτω και τους πατάγανε το κεφάλι»

«Κατά τις 6:30 το πρωί εκείνης της ημέρας ξύπνησα πρώτη. Ξύπνησα τα παιδιά που κοιμόνταν, όπως και ο σύζυγός μου. Τους ξύπνησα γιατί ακούγονταν φασαρία. Πήγα στο παράθυρο και είδα μέσα από το τζάμι παραταγμένους αστυνομικούς, οι οποίοι αντάλλασσαν βρισιές και φωνές με αυτούς που ήταν στην κατάληψη», είπε στη δική της κατάθεση στο δικαστήριο η σύζυγος του Δημήτρη Ινδαρέ για να περιγράψει στη συνέχεια: «Ο σύζυγός μου ντύθηκε και πήγε να μαζέψει το αμάξι μας που ήταν κάτω παρκαρισμένο. Τα παιδιά μας βγήκαν στο μπαλκόνι και τους έλεγα μπείτε μέσα. Φοβόμουν.

Κάποια στιγμή ενώ είμαι στη κουζίνα και φτιάχνω καφέ ακούμε πάνω στη ταράτσα μας βήματα και βλέπω το σύζυγό μου να πηγαίνει προς το μπαλκόνι. Πρώτα ανέβηκε ο σύζυγος μαζί με τον μικρό μας γιο. (…) Εγώ συνέχιζα να ακούω φωνές. Ανέβηκα με το νυχτικό στη ταράτσα. Είδα και τους τρεις πεσμένους μπρούμυτα, δεμένους πισθάγκωνα και να τους πατάνε το κεφάλι. Ήρθε ένας κατά πάνω μου - αστυνομικός με full face - και μου είπε: «Φύγε, αν ξαναμιλήσεις θα σε πετάξω από κάτω από τη σκάλα».

Συνεχίζοντας η μάρτυρας, κατέθεσε: «Πήρα το «100» μέσα στην απελπισία μου και τους είπα ότι δέρνουν τα παιδιά μου στην ταράτσα. Μετά επικοινώνησα με δικηγόρους και έψαχνα να ζητήσω βοήθεια. Κάλεσα ακόμη δικηγόρους και μετά κανάλι…. Μίλαγα σε ραδιόφωνο και χτύπησαν το κουδούνι. Άνοιξα και μπήκαν μέσα αστυνομικοί και μια εισαγγελέας. Τους ρώτησα τι ψάχνουν. «Υπάρχουν υπόνοιες ότι έχετε καταληψίες», μου απάντησε η εισαγγελέας. Δεν με άφηναν να ανέβω στην ταράτσα πια. …Η εισαγγελέας μου είπε να κάνω καταγγελία για αστυνομική βία.

Πρόεδρος: Δυο αστυνομικοί κατηγορηματικά αναφέρθηκαν στους γιούς σας. Γιατί μίλησαν για τα παιδιά σας;

Μάρτυρας: Τους ξέφυγαν οι καταληψίες. Ήταν εξαγριωμένοι βρέθηκαν μπροστά τους οι δικοί μου άνθρωποι και τους πλάκωσαν τους ξύλο.

Πρόεδρος: Εδώ δε δικάζονται οι αστυνομικοί αλλά οι γιοι σας και ο σύζυγός σας....

Μάρτυρας: Έψαχναν να βρουν εξιλαστήρια θύματα...

Τέλος, γειτόνισσα της οικογένειας Ινδαρέ κατέθεσε πως πριν μπουν οι αστυνομικοί στο κτήριο, είδε άτομα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό να τους πετούν αντικείμενα. Η μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως άκουσε τον Δ. Ινδαρέ να φωνάζει βοήθεια.

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ορίστηκε για τις 7 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά από μήνυση - Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μεταφέρθηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα μετά από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον της για συκοφα...

Σαν σήμερα - 22 Νοεμβρίου

Γεγονότα 1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης μετά τον χαμένο άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να καταβάλ...

Φόρτωση άρθρων...