Διέφυγε από την Ελλάδα για να γλιτώσει τη σύλληψη 20χρονος Αλβανός που συμμετείχε στη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Άλκη Καμπανού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thestival, ο δράστης πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα προχθές Πέμπτη. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν χθες το μεσημέρι. Όταν αναζήτησαν το όνομά του στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το προηγούμενο βράδυ ταξίδεψε για την Αλβανία.
Ο 20χρονός είναι στενός φίλος του 23χρονου Αλβανού που έχει συλληφθεί και κρατείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Άλκη. Οι δυο τους ανήκουν στον ίδιο σύνδεσμο οπαδών.
Τον Μάρτιο του 2019 είχαν επιτεθεί από κοινού σε δύο οπαδούς του Άρη, στο ίδιο σημείο που δολοφονήθηκε ο Άλκης. Τότε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους τον είχε ταυτοποιήσει ως δράστη για την επίθεση και σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία. Για τον 20χρονο θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Κούγιας: «Φοβάμαι μήπως έχουν φυγαδεύσει τους συνεργούς του 23χρονου στην Αλβανία»
Την ανησυχία του για τις αστυνομικές έρευνες με στόχο τους συνεργούς του 23χρονου που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση κατά του Άλκη και των φίλων του, εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας, που ενεργεί ως συνήγορος της οικογένειας του άτυχου 19χρονου.
Με δηλώσεις του στην αθλητική εφημερίδα LiveSport, ο κ. Κούγιας είπε αρχικά: «Ακόμα δεν έχουν γίνει άλλες συλλήψεις, εκτός του 23χρονου και εύχομαι να μην δικαιωθεί ο Καρυπίδης, που μου είπε ότι θα το φορτώσουν σε αυτόν τον Αλβανό που συνέλαβαν και οι άλλοι θα την κοπανήσουν».
«Προσωπικά, φοβάμαι μήπως τους φυγάδευσαν τους υπόλοιπους ή τους έχουν φυγαδεύσει ήδη στην Αλβανία και ψάχνουν να τους βρουν στην Ελλάδα. Θα φανεί αυτό μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Θα είμαι στην Βέροια την Κυριακή το πρωί για να μιλήσω με την οικογένεια του Άλκη και την Τρίτη στην Θεσσαλονίκη, την επόμενη μέρα από την απολογία του κατηγορούμενου, για να πάρουμε την δικογραφία. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτα, είμαστε τυφλοί πάνω σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο γνωστός ποινικολόγος.
Πηγές του υπ. Προστασίας του Πολίτη διαψεύδουν διαφυγή 20χρονου στην Αλβανία
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαψεύδουν τις πληροφορίες για διαφυγή στην Αλβανία 20χρονου που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν έχει ταυτοποιηθεί συνεργός του 23χρονου κατηγορουμένου για την επίθεση, άρα δεν μπορεί να διέφυγε κάποιος», σχολίασαν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πηγές του υπουργείου και επισήμαναν: «Ακόμα και αν διέφευγε όμως, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, θα εκδίδετο στη χώρα μας».
Στο μεταξύ, πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των φαινομένων της οπαδικής βίας αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με αφορμή την δολοφονία του Άλκη.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται να καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκόμενους (διοικήσεις ομάδων, παράγοντες, οπαδούς) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου.
Σημειώνεται ότι με τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.
Ο Τ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι συνεχιστούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε συνδέσμους φιλάθλων στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, τα τελευταία 24ωρα. «Όσοι σύνδεσμοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς», τόνισε.
Παρέμβαση Αρείου Πάγου
Εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας απέστειλε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, ζητώντας την εγρήγορσή τους για την πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο.
Με την εγκύκλιό του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απευθύνει αυστηρές συστάσεις για τη δραστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με αθλητικό υπόβαθρο και ζητεί από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας να αξιοποιούν όλα τα νόμιμα μέσα και να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κοκκινάκης, όταν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και οι υπαίτιοι να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά των δραστών οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.
Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εφιστά την προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών για τον έλεγχο της νομιμότητας σε «λέσχες φιλάθλων», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιό του τα εξής: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από "οπαδικά" κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί "ως φίλαθλοι" σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν "ορμητήρια" των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».
Ακόμη, όπως επισημαίνει ο κ. Κοκκινάκης με αφορμή την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».
Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών».
Επίσης, αναφέρει ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα 30 ημερών και επισημαίνει ότι η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν συνιστά επιβαρυντική περίσταση και δεν θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας και ακόμη θα πρέπει να τους απαγορεύεται η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων ακόμη και έως πέντε έτη.
Παράλληλα, έρευνα για το αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα αδικήματα αθλητικής βίας ξεκίνησε, με παραγγελία του Αθλητικού Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές
ΕΛ.ΑΣ.: Ενημέρωση εισαγγελέα για την καταγγελία αστυνομικού για περιστατικά οπαδικής βίας
Τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενημέρωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σχετικά με τις υπό καθεστώς ανωνυμίας καταγγελίες, τις οποίες έκανε σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, άτομο που δήλωσε ότι φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού, καθώς και ότι έχει γνώση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών οπαδικής βίας από την αστυνομία.
Οι καταγγελίες που αναφέρονται σε φερόμενη πλημμελή διαχείριση περιστατικών οπαδικής βίας από αστυνομικούς με εντολές ανωτέρων τους, καθώς και σε φερόμενο ρόλο απόστρατων αστυνομικών σε ομάδες, αναπαράχθηκαν από το πρωί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Σχετικά με ηχητικό απόσπασμα ραδιοφωνικής συνέντευξης σε σταθμό της Θεσσαλονίκης, που περιέχει δηλώσεις ατόμου το οποίο επικαλείται ότι φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού και αναπαράγεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι ενημερώθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και με εντολή του συγκεντρώθηκε σχετικό υλικό το οποίο θα αποσταλεί άμεσα για ποινική αξιολόγηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.