Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αστυνομικοί για την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα

Αντιμέτωποι με το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο είναι πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την οργανωμένη έλευση των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα, για τον αγώνα μεταξύ της ΑΕΚ και της Ντυναμό Ζάγκρεμπ, τον Αύγουστο του 2023. Τότε κατά τη διάρκεια επεισοδίων έχασε τη ζωή του ο Μιχάλης Κατσούρης.

Ο Εισαγγελέας Εφετών διαφώνησε με την Εισαγγελία Πρωτοδικών που είχε την άποψη ότι η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο και επέστρεψε τη δικογραφία ζητώντας να ληφθούν εξηγήσεις από τους αστυνομικούς και να τους ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη.

Ακόμα, ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι θα πρέπει να αρχειοθετηθεί το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορά σε ποινικές ευθύνες των υπευθύνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε ζητήσει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο καθώς κατά την άποψή της δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ελλείψει δόλου. 

Όμως, η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός, είχε κρίνει, κατά πληροφορίες, ότι οι αστυνομικοί τελούσαν σε θέση εγγυητή της δημόσιας τάξης και των εννόμων αγαθών των πολιτών και ήταν αρμόδιοι να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να καταγράφουν τους οπαδούς, αποτρέποντας ενδεχόμενα επεισόδια. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως φέρεται να επεσήμανε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά, άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών ώστε να εισέλθουν οι Κροάτες οπαδοί στην Αθήνα και ανενόχλητοι να διαπράξουν καταστροφές και συμπλοκές, με αποτέλεσμα και το θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη.

Για την εισαγγελέα Πρωτοδικών τα στοιχεία δεν ήταν ικανά για να στοιχειοθετήσουν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη εκ μέρους των αστυνομικών και κυρίως δεν αρκούσαν για στοιχειοθετήσουν το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς, κατά την άποψή της, δεν υπήρχε δόλος.

Οι διώξεις

Ωστόσο, με το σκεπτικό της εισαγγελέα Πρωτοδικών διαφώνησε ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος είχε την γνώμη ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος για τους πέντε αστυνομικούς. 

Ο εισαγγελέας Εφετών παράγγειλε την επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και ζήτησε την άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματική πράξη, δηλαδή για το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος για τους πέντε αστυνομικούς.

Κατά τον εισαγγελέα Εφετών το παραπάνω αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μιχάλη Κατσούρη. 

Επίσης, ο εισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...