Ξεκίνησε σήμερα η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS σε γυναίκες που δικαιούνται δωρεάν τεστ Pap, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Οπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap λαμβάνουν 119.800 γυναίκες ηλικίας 21-29 στον νομό Αττικής, και η πρώτη φάση αποστολής μηνυμάτων θα έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη 14 Μαΐου.
Γυναίκες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS).
Οι δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr.
Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις:
- μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65),
- εξέταση «test Pap»(για γυναίκες 21-29),
- κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό.
Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.
Εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει επεκταθεί και στα αγόρια, καλύπτεται ήδη για το 2024, θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV και η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Βραυρώνα: Ζωντανό γεννήθηκε το βρέφος που πέταξε ο πατέρας στα σκουπίδια
Βόλος: Προσήχθη 13χρονος για την ομοφοβική επίθεση στον Κασσελάκη
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις