Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Δραματικές αλλαγές για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Ποιες οι συνέπειες

Ελλάδα

Προβληματισμός και κινητικότητα επικρατούν στις εν Ελλάδι θυγατρικές βρετανικών πολυεθνικών και τις αντιπροσωπείες μετά το ηχηρό αποτέλεσμα που οδηγεί τη Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από νωρίς το πρωί έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα και τα emails στις μεγαλύτερες πολυεθνικές με μητρικές εταιρείες στο Λονδίνο και σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές ή έχουν προνομιακή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλιεο, με στόχο τη μείωση τυχόν κραδασμών και τη διερεύνηση του τι σημαίνει το BREXIT για τις εμπορικές σχέσεις με χώρες όπως η Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με δεδομένο το γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα μας με τεράστια επίδραση σε σημαντικούς κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τις νομικές υπηρεσίες ή την πληροφορική και τη ναυτιλία, λογική είναι μια πρώτη ανησυχία αν και κανένας δεν μπορεί να χαρτογραφήσει την κατάσταση που θα ακολουθήσει.

Το σημαντικότερο ίσως γεγονός που δείχνει πως σε πρώτη φάση λογικά δεν θα επηρεαστεί η σχέση των βρετανικών πολυεθνικών με τη χώρα μας είναι πως οι θυγατρικές που κατοικοεδρεύουν στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί και θεωρούνται πλέον ως «ελληνικές».

Επιχειρήσεις δηλαδή όπως η Dixons περισσότερο είναι γνωστές με την ελληνική επωνυμία τους (Κωτσόβολος) έχοντας σχέση ετών με τον Έλληνα καταναλωτή.

Και η Vodafone είναι μια εταιρεία με ελληνικές «ρίζες». Το ζήτημα όμως είναι τι θα συμβεί στην πορεία και με τις επερχόμενες ευρω-βρετανικές διαπραγματεύσεις για το νέο διμερές καθεστώς σχέσεων.

Επίσης οι Βρετανοί έχουν επιδείξει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας για projects στον τουρισμό (παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία κυρίαρχα σε Κρήτη κι Επτάνησα), για μέρος των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων ή για τον ενεργειακό και τεχνολογικό κλάδο. Όλα τα παραπάνω περνούν πλέον σε φάση wait and see αν όχι ακύρωσης μέχρις να φανεί η τελική επίδραση των εξελίξεων στο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά η Βρετανία αποτελεί κύριο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών. Τυχόν νέο καθεστώς περιορισμών στο Μεγάλο νησί κάτω από τις πιθανολογούμενες πιέσεις της Ευρώπης θα δυσκολέψει σημαντικά τη διακίνηση των ελληνικών τροφίμων (το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά – γαλακτοκομικά μας προϊόντα στηρίζονται κατά πολύ στις εξαγωγές προς τη Βρετανία) με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Να πούμε πως οι εξαγωγές μας προς την Αγγλία κινούνται πάνω από το όριο των 2 δις ευρώ με τάση αυξητική.

Προβληματισμός όμως επικρατεί και στη βρετανική κοινότητα στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ζουν στη χώρα μας 35.000 Βρετανοί πολίτες οι οποίοι ανησυχούν για το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και ως προς το τι θα συμβεί με την αναμενόμενη μεγάλη ροή Άγγλων τουριστών. Να θυμίσουμε πως φέτος αναμένονται περί τα 2 εκατομμύρια τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τυχόν προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο λόγω του BREXIT κι άλλου τύπου αναταραχές μπορεί να δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα σε περιοχές με υψηλή εξάρτηση από τους Βρετανούς όπως η Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, η Κρήτη ή η Κέρκυρα.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καιρός: Ψυχρό μέτωπο προκαλεί βουτιά έως και 10 °C το Σάββατο - Οι θερμοκρασίες σε 17 πόλεις

Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στη χώρα από το Σάββατο 23/11. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ψυχρό μέτωπο ...

Φόρτωση άρθρων...