Ανεξέλεγκτα καίει η φωτιά στην κεντρική Εύβοια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή του Πίσσωνα με αποτέλεσμα να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί.

Ακόμη μία νύχτα αγωνίας θα περάσουν οι κάτοικοι της Εύβοιας με την πύρινη λαίλαπα να δημιουργεί εφιαλτικές στιγμές για άλλο ένα 24ωρο, τη στιγμή που η κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας είναι μαζική. 

Ενδεικτική της μεγάλης προσπάθειας για να περιοριστούν τα μέτωπα, είναι ο μεγάλος αριθμός εναερίων μέσων τα οποία έκαναν συνεχείς ρίψεις μέχρι τη δύση του Ηλίου, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι δυσκόλεψαν το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής, απλώνοντας την πυρκαγιά σε δύο διαφορετικά μέτωπα. 

Αντίστοιχα, συνεχή ήταν τα μηνύματα του 112 προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής και όπου χρειάζεται να εκκενώσουν, όπως και συνέβη στο Αφράτι και στα Καμάρια.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη μάχη μετέχουν τουλάχιστον 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος, 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Σταμάτησαν τις ρίψεις τα 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα για το συντονισμό τους, που είχαν διατεθεί.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις, συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια στη φονική πυρκαγιά το 2021.

Πυκνό σύννεφο καπνού σκέπασε μέρος της Αττικής

Στην Εύβοια ο Κικίλιας 

Στην Εύβοια μετέβη επίσης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Κινδύνευσαν πυροσβέστες – Τους κύκλωσε η φωτιά

Όπως μεταδίδει το eviaonline.gr, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης κινδύνευσαν δύο πυροσβέστες αφού τους κύκλωσε η φωτιά. Ένας εξ αυτών μετέφερε ότι, «μας έκλεισε η φωτιά και ευτυχώς καταφέραμε και βγήκαμε έξω. Θα ξανά επιχειρήσουμε αργότερα». Μάλιστα, το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν υπέστη φθορές, αφού οι φλόγες το «έγλειψαν».

Κελαϊδίτης: Η πυροθερμική δύναμη είναι πολύ ισχυρή

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, διότι το μέτωπο έχει μπει σε ένα πυκνόφυτο δάσος μεταξύ Πίσσωνα και Αφράτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Η πυροθερμική δύναμη είναι πολύ ισχυρή. Δίνεται μια «μάχη», η κατάσταση είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη. Οι άνεμοι είναι λίγο καλύτεροι, αλλά ακόμα δεν βοηθάνε πάρα πολύ. Υπάρχει κίνδυνο στις παρυφές του Αφρατίου», είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαΐδίτης.