Στα «σκαριά» βρίσκεται ένα νέο πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που στόχο έχει την στήριξη της επιχειρηματικότητας των ανέργων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση που μπορεί να φτάνει τις 17.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται θα πριμοδοτήσει περίπου 5.800 ωφελούμενους 30 ως 59 ετών, με 17.000 ευρώ για να ιδρύσουν την επιχείρηση τους. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του χρόνου.
Στην υλοποίηση του νέου προγράμματος αναφέρθηκε και ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης με συνέντευξη του, στην «Ημερησία», σημειώνοντας: «Aξιοποιώντας του πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ξεκινάμε πολύ σύντομα ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων σήμερα. Αυτή τη φορά ωστόσο προχωράμε ένα βήμα παραπάνω σε μία προσπάθεια να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον. Ενώ τα προηγούμενα προγράμματα απευθύνονταν σε ηλικιακές ομάδες από 18-29 ετών, με ύψος επιδότησης τα 14.800 ευρώ, τώρα εστιάζουμε στην πλέον παραγωγική ηλικία μεταξύ 30 και περίπου 60 ετών, αυξάνοντας παράλληλα το ποσό της επιδότησης στα 17.000 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται σε 3 δόσεις, με διάρκεια τους 12 μήνες».
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι ωφελούμενοι πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στη δράση, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α.
Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και στη συνέχεια
Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα
Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
Να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Οι δυνητικοί ωφελούμενοι υποβάλλουν μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης και εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:
- Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
- Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) για τον ομόρρυθμο εταίρο της
- Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)
- Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
- Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 205).
- Οι ατομικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί από πρώην ανέργους.
Η αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου, θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.ependyseis.gr).
Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων σχεδίων, η οποία πραγματοποιείται μέσω του ΠΣΚΕ, με ευθύνη της ΔΥΠΑ. Έπειτα από την αξιολόγηση καταρτίζεται πίνακας με τις παραδεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης.
Οι αιτήσεις που τελικά χρηματοδοτούνται προκύπτουν με βάση τη σειρά κατάταξης, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος.
UBS: Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία τη διετία 2025-2026
Τουρισμός: Στα 21,3 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο εννεάμηνο
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις