Το θέμα της επίταξης ιδιωτών γιατρών βρέθηκα στο επίκεντρο της σύσκεψης των ιατρικών συλλόγων της χώρας, με τον υπουργό Υγείας να εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε κρίσιμες ειδικότητες, τονίζοντας όμως, ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι αναπόφευκτη η επίταξη των υπηρεσιών τους, σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Έως τη Δευτέρα αναμένεται να έχει διαπιστωθεί εάν υπάρξει η προσδοκόμενη ανταπόκριση.

Στην σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο κ. Πλεύρης έκανε μια τελευταία έκκληση. Το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει, μέχρι στιγμής, οι ιδιώτες γιατροί, είναι περιορισμένο.

Συμφωνία έχει επιτευχθεί, ωστόσο,  με τις ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, οι ιδιαίτερες συνθήκες του 4ου κύματος της πανδημίας επιβάλλουν την επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών.

Οι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων, δηλώνουν αισιόδοξοι για την ανταπόκριση των συναδέλφων τους.

Πρόταση να εργαστούν χωρίς να πληρώνονται, κάνουν υγειονομικοί που έχουν βγει σε αναστολή, προκειμένου να ενισχύσουν το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Υγείας, το σύστημα υγείας της Ελλάδας χρειάζεται άμεσα, τουλάχιστον 100 επιπλέον γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που γεννά η πανδημία.

Επανέρχεται από σήμερα το μέτρο του περιορισμένου αριθμού πελατών στα καταστήματα τροφίμων, με έναν πελάτη ανά 9 τ.μ., στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας, καθώς την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50% , ενώ ασφυκτική είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, με τους εργαζόμενους να μιλούν, για εφιαλτικές εφημερίες.

“Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο, ενός νέου λοκ-ντάουν.

Η αυξημένη διασπορά και η ασφυκτική πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας σήμανε συναγερμό σε ειδικούς και κυβέρνηση και έφερε νέα μέτρα για τα σουπερμάρκετ. Από σήμερα επανέρχεται ο περιορισμός στον αριθμό των καταναλωτών που εισέρχονται σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ. Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 9 τ.μ., θα πρέπει να τηρείται 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των πελατών και η μάσκα παραμένει υποχρεωτική.

Την ίδια ώρα η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. Οι μαρτυρίες των γιατρών αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν το 80% του συνόλου των νοσηλευομένων. Παράλληλα όμως, έχει αλλάξει και το ηλικιακό προφίλ, με νέους και μεσήλικες να αποτελούν την πλειονότητα.

“Ένα είναι το μήνυμα. Ό,τι και να γίνει για να βρούμε λύση στην πανδημία πρέπει όλοι να εμβολιαστούν” επεσήμανε νωρίτερα σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Την ίδια ώρα το υγειονομικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο και με πρωτόγνωρες αντιδράσεις από τους ίδιους τους ασθενείς. Όπως η περίπτωση του ασθενή που πέταξε τα σωληνάκια και βρέθηκε σε παγκάκι. Το περιστατικό ανέφερε ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος στον Σκάι. Τόνισε ότι τις προηγούμενες ώρες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έγιναν 53 εισαγωγές-αριθμός ρεκόρ, ενώ  υπάρχουν και νοσοκομεία με περισσοτέρους ασθενείς.

“Μπλακ άουτ” στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – 100% πληρότητα στους θαλάμους covid

Η πανδημία χτυπά σκληρά και τη Λάρισα. Αυτή την ώρα 7 συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες καθώς σε όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων νοσηλεύονται ήδη βαριά νοσούντες. 5 από αυτούς έχουν διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλοι 2 στο Γενικό Νοσοκομείο.

Επίσης στις δύο Παθολογικές κλινικές του ΓΝ Λάρισας προστέθηκαν ράντζα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φτάνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Τη νύχτα στο Γενικό Νοσοκομείο “μπλακ άουτ” είπε στην ΕΡΤ ο δ/ντης της Παθολογικής Κλινικής Κ. Καρακούσης γιατί δεν υπήρχε κενό κρεβάτι στο θαλαμο νοσηλείας Covid. “Ανοίξαμε θαλάμους στη χειρουργική και την Κυριακή έχουμε πάλι εφημερία”, είπε. Έγιναν 23 εισαγωγές μεσα στη νύχτα.