Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Εφιάλτης χωρίς τέλος, SOS για Πεντέλη και Μαραθώνα, εικόνες που θυμίζουν κόλαση του Δάντη

Νέο μπαράζ εκκενώσεων οικισμών σε Πεντέλη και Μαραθώνα. Πάνω από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι ώρες για την Αττική, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η πύρινη κόλαση. Η τεράστια φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής και έφτασε στην Πεντέλη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τιτάνια είναι η μάχη των πυροσβεστών, εθελοντών και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Η φωτιά καίει σε τρία μεγάλα μέτωπα, πάνω από Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα και Γραμματικό, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά της. 

Πολλοί οικισμοί έχουν εκκενωθεί από τον πρωί με το 112 να χτυπάει ακατάπαυστα σε πολλές περιοχές της Αττικής. Ακόμα, κάηκαν σπίτια σε Διώνη και Νταού Πεντέλης, ενώ απειλούνται κατοικίες σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη. Ακόμα, καίγεται σχολείο στη Νέα Πεντέλη.

Δάση και περιουσίες έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα σπίτια τους, ενώ έχουν εκκενωθεί τα μοναστήρια του Αγίου Εφραίμ και της Πεντέλης, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ακόμα, σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία προληπτικής εκκένωσης του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια, λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο θα εκκενωθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από 15 ασθενείς που θα μεταφερθούν στο «Παμμακάριστος».

Σύμφωνα με το Οpen, πριν από λίγο δόθηκε εντολή ώστε να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Αυτή την ώρα, επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).
Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδιναν χθες και εξακολουθούν να δίνουν και σήμερα μάχη, με τις φλόγες να ξεπερνούν ακόμη και τα 25 μέτρα σε κάποια σημεία. Οι εικόνες από την πύρινη κόλαση, είναι δραματικές.

Τρία είναι τα βασικά μέτωπα, όπου δίνεται η μεγάλη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης στην έκτακτη ενημέρωση: από Γραμματικό προς Μαραθώνα, μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η φωτιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. 

Πάνω από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήττονται  από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Μανιασμένες φλόγες απειλούν την μισή Αττική

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές

Αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης έχει προκαλέσει η φωτιά στην Αττική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται επί ποδός με πάνω από 350 τεχνικούς να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, η επιχείρηση αποκατάστασης θα γίνει μόλις γίνει δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ: 

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αυτή την ώρα υπάρχουν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Με δεδομένο ότι στα περισσότερα μέτωπα οι φωτιές είναι σε εξέλιξη, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση όταν και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων του σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να επιθεωρηθεί, να καταγραφεί και να αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών στο Δίκτυο.

Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εταιριών βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή έναρξης της χθεσινής φωτιάς, ενώ περισσότεροι από 350 τεχνικοί στην ΒΑ Αττική είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης για την όσο ταχύτερα δυνατή επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών, ενώ αναλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από όλη την Ελλάδα είναι επίσης σε ετοιμότητα για να συνδράμουν εφόσον καταστεί αναγκαίο.

Προβλήματα στα φανάρια της Κηφισίας

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί πολλά φανάρια στην Κηφισίας λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Πρόβλημα υπάρχει και σε φανάρια στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκαν σπίτια σε Διώνη και Νταού Πεντέλης.
Εκτός ελέγχου η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική

 

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών προς τους πολίτες
Εκτός ελέγχου η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Θύμα ξυλοδαρμού 15χρονος από συνομηλίκους του - Βιντεοσκοπούσαν την επίθεση

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ένας 15χρονος από ομάδα έξι συνομηλίκων του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης με τους δράστες μάλιστα να βιντεοσκοπούν την επίθεση τους. Αφορμή της επίθεσης φέρεται...

Βόλος: Νεκρός ο 40χρονος που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πατέρα του με ψαροντούφεκο

Στον 40χρονο που τραυμάτισε τον πατέρα του με ψαροντούφεκο στο κρανίο και στο στήθος ανήκει η σορός που εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή των Πευκακίων στον Βόλο. Το Λιμεν...

Φόρτωση άρθρων...