Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Δάκης.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter η Λουκίλλα Πλέσσα-Καρρέρ

 

Πιο συγκεκριμένα, έγραψε: «Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις ψυχούλα μου…. Εσύ που μας εκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια….. τόσα καλοκαίρια…. Ξεκουράσου….θα σ’αγαπω πάντα… «Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα με δίχως ένα σύννεφο με δίχως στεναχώρια Αλλ' όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του»

Η κατάσταση της υγείας του τραγουδιστή το τελευταίο διάστημα είχε επιβαρυνθεί, όπως είχαν κάνει γνωστό οι καλοί του φίλοι.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο Τάκης Σαγιώρ είχε αναφέρει πως ο τραγουδιστής είχε μείνει μόνο 42 κιλά.

Δάκης: Η περιπέτεια της υγείας του

Το 2019 ο Δάκης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Υπάρχει ένα θέμα όταν ο άνθρωπος μεγαλώσει και είναι ανήμπορος. Νομίζω είναι ο φόβος όλων των ανθρώπων, και εμένα. Το καλό θα ήταν να κοιμηθούμε και να μην ξυπνήσουμε – τι ωραία! Έτσι θα ήθελα να είναι το τέλος ή ακόμα καλύτερα πάνω στη σκηνή, να τραγουδάω. Να δοξαστώ και τελείωσε! Αυτό θέλω» είπε και πρόσθεσε: «Όταν περνάς μια δύσκολη περιπέτεια υγείας αποκτάς μια δύναμη. Δεν ξέρω ποιος σου τη δίνει… Ο Θεός; Δεν ξέρω. Το πρόβλημα φεύγει… Αλλά θα φύγει, πού θα πάει; Φεύγει λένε οι γιατροί. Αλήθεια λέω. Εμένα μου το κρύψανε στην αρχή ότι είχα τεράστιο πρόβλημα. Μου το είπαν μετά από 6 μήνες – ή 7-8. Στην αρχή μου είχαν πει ότι έχω 6 μήνες ζωής. Είναι όγκος στο παχύ έντερο. Ό,τι είναι να γίνει… Δεν σκέφτομαι τις μεταστάσεις, για αυτό συνεχίζω και τις θεραπείες. Τελειώνουν τον Νοέμβριο… ελπίζω».

«Δεν πήγαινα να κάνω κολονοσκόπηση και είχα συμπτώματα άσχημα. Παραδόξως, αν και δεν είμαι κανένας θαρραλέος -είμαι και λίγο δειλός και χαμηλών τόνων- το αντιμετώπισα να σαν είχα γρίπη», είχε πει ο Δάκης με περισσή αξιοπρέπεια.

Στις 20 Μαϊου φίλος του είχε αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν πολύ επιβαρυμένη, ενώ είχε χάσει πολλά κιλά. Στα τέλη Απριλίου, είχε νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.

Ποιος ήταν ο Δάκης

Ο Δάκης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Ενδεικτικά οι επιτυχίες του εκείνης της περιόδου ήταν: Monsieur Cannibal, Tu Veux ou tu veux pas, Mourir ou vivre, Gaston. Μιλά έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά), γεγονός που επιτρέπει να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες Τόσα καλοκαίρια και Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής.

Συνεργάστηκε με Έλληνες συνθέτες όπως: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.ά.

Έχει τραγουδήσει στίχους στιχουργών όπως Πυθαγόρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Σώτια Τσώτου, Ξενοφώντας Φυλέρης, Θάνος Σοφός, Ρόνη Σοφού κ.ά.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε χώρους διασκέδασης όπως: «Rex», «Diogenis Palace», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Αστέρια», «Αθηναία», «Ribas» και συνεργάστηκε με τους Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση και άλλους. Σε διεθνές επίπεδο έχει συνεργαστεί με τους Rolling Stones, Σαρλ Αζναβούρ, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν, Σασά Ντιστέλ και Ντέμη Ρούσσο, με τον οποίο ήταν ξαδέρφια.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, στα Θέατρα Βέμπο, Παρκ, Κοτοπούλη-Ρεξ και αλλού. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές παραστάσεις και σε Ελληνικές ταινίες όπως «Γοργόνες και μάγκες», «Η θεία μου η χίπισσα» κ.ά.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία.

Βρίσκεται από το 1967 στην πρώτη γραμμή του Ελληνικού τραγουδιού. Η δισκογραφία του μέχρι σήμερα αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά είναι το CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγουδά σε 7 γλώσσες.

Δισκογραφία

Το ωροσκόπιο της αγάπης («Μίνος», 1970)

Δάκης Special («Μίνος», 1973)

Ελάτε μαζί μου («Μίνος», 1974)

Δάκης 100% («Μίνος», 1975)

Δάκης 72 («Μίνος», 1971)

Δάκης («Μίνος», 1976)

Παιχνίδι με τη φωτιά («Μίνος», 1989)

Τσάι με λεμόνι («Μίνος», 1992)

2.000 φιλιά («Μίνος», 1994)

Θωρακισμένη Mercedes («Μίνος», 1991)

Τα ωραιότερα μου τραγούδια («Philips», 1995)

Το πρώτο μας πάρτυ («Μίνος», 1991)

Welcome to Greece («Μίνος», 1974)

Μην ξεχνάς («Philips»)

Άκρως απόρρητο («Athenaeum»)

Καινούργια ζωή («Athenaeum»)

Τώρα θα μείνω («Polygram»)

Αντίο Μαίρη («Philips»)

Ελπίδα, Δάκης στον Κώστα Χατζή («Philips»)

Νιάτα («Μίνος», 1974)

Χιτάκια ελληνικά («Μίνος», 1989)

Πρόβα τζενεράλε («Lyra», 1995)

Όμορφες μέρες («Lyra», 1970)

Για τα παιδιά («Philips»)

Χριστούγεννα («Philips», 1980)

Περίπτωση («Alfa Mi Records», 1998)

Στην Αλεξάνδρεια («Alfa Mi Records», 1996)

Τα τραγούδια που αγάπησα («FM Records»)

Ταξίδι στον χρόνο («FM Records»)

Αγάπη μου πού να’σαι («Philips», 1983)

Το χρώμα της ελπίδας («MBI», 1997)

Back to the 70’s («Μίνος», 2005)

Greek Top Hits Symposium («Αλέξανδρος», 1986, Κύπρος)

Yiassou Ellada («Αλέξανδρος», 1986, Κύπρος)

Aμήν («Crescendo», 1995, ΗΠΑ)

Έλα κοντά μου («Αλέξανδρος», 1987, Κύπρος)

Τα τραγούδια του Θεού (Κέντρο Πολιτισμού «Ήλιος», 1999)

Moments («Μίνος», 2008)