Οι κάτοικοι του Μεταξουργείου «κήδεψαν» σήμερα την περιοχή τους, την οποία «έχασαν» μετά την σαρωτική επέλαση αγοραστών κατοικιών που μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε Airbnb και τουριστικά καταλύματα, αλλοιώνοντας αφενός τον χαρακτήρα του… μαχαλά του κέντρου της Αθήνας, αφετέρου καθιστώντας αδύνατη πια τη διαμονή τους εκεί, αφού οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στους Έλληνες, αλλά στις τσέπες των τουριστών από το εξωτερικό.
Κάτοικοι ένοικοι, πρώην κάτοικοι, πρώην ένοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα «στην κηδεία του λατρευτού μας Μεταξουργείου». Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους της αθηναϊκής γειτονιάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το gentrification, τα Airbnb και τις «αστρονομικές» τιμές των ακινήτων ακόμη και λίγων τετραγωνικών.
Με πρώτο στην πομπή τον… Χάρο και το φέρετρο του Μεταξουργείου που «πέθανε» και από πίσω να ακολουθεί μαυροφορεμένο πλήθος κόσμου, τελέστηκε η «εξόδιος ακολουθία».
Βίντεο από την «κηδεία του λατρευτού Μεταξουργείου»:
«Η Αθήνα ολοένα και μετατρέπεται σε μονοθεματικό τουριστικό πάρκο»
Η Συνέλευση Μαχαλά Μεταξουργείου στο κάλεσμά της επεσήμανε ότι η μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο «έχει δημιουργήσει έναν έντονο εξευγενισμό όλου του κέντρου της πόλης».
«Οι γειτονιές της, αποξενωμένες, αποστειρωμένες, και άχρωμες, σε λίγο δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα ζωντανά κύτταρα που της προσέδιδαν την προηγούμενη γοητεία της. Η Αθήνα ολοένα και μετατρέπεται σε μονοθεματικό τουριστικό πάρκο, βορά στην λαιμαργία της οικιστικής επένδυσης που βλέπει την κατοικία μόνο ως επενδυτικό προϊόν και καθόλου ως κοινωνικό αγαθό», σημειώνει ο Μαχαλάς Μεταξουργείου μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή εκατοντάδες ακίνητα παραμένουν άδεια, εγκαταλελειμμένα και παρατημένα, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν πια που να μείνουν, να περπατήσουν, να αθληθούν, να συνευρεθούν κοινωνικά και πολιτιστικά. Άλλωστε ενώ το κεφάλαιο συρρέει προς τους αστικούς τουριστικούς προορισμούς, η πολιτεία συντηρεί τις έντονες ανισότητες με την παντελή έλλειψη φροντίδας του δημόσιου χώρου προσφέροντας μόνο σημειακές παρεμβάσεις “πάρκων τσέπης”, φωταγώγησης αρχαιοτήτων και κακοσχεδιασμένων χώρων για παιδιά».
Η αφίσα-κάλεσμα της «Επιτροπής Μαχαλά Μεταξουργείου»