Πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και των αιτούντων άσυλο βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, ενώ μαζί με αυτούς και η τοπική κοινωνία αλλά και οι φροντιστές τους, οι οποίοι βρίσκονται επίσης σε δραματική κατάσταση.

Η Dunja Mijatović, Επίτροπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες τους καταυλισμούς της Σάμου και της Λέσβου τόνισε την απάνθρωπη κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί ενώ υπάρχει επιδείνωση τους τελευταίους 12 μήνες.

Της Ζέφης Δημαδάμα*

Η χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να είναι ο “αδύναμος κρίκος” στην αλυσίδα της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγγίζουν σχεδόν τους 40.000 έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά με την πλειοψηφία τους να είναι παγιδευμένοι... στο κενό του ασύλου.

Όπως αναφέρεται περίπου 68.000 αιτήσεις για άσυλο βρίσκονται σε αναμονή, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να περιμένουν από τέσσερα έως και έξι χρόνια χωρίς να λαμβάνουν καμιά απάντηση για την αίτησή τους!

Ποια όμως είναι η διέξοδος για αυτούς τους ανθρώπους; Από την προηγούμενη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έως τη σημερινή κυβέρνηση η εικόνα που παρουσιάζεται στη διαχείριση του προσφυγικού είναι απαράδεκτη. Από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την επιπόλαια προσέγγισή τους έως την απροετοίμαστη ΝΔ τα αποτελέσματα είναι πενιχρά με σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Όπως και σε κάθε κρίσιμο ζήτημα έτσι και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Κίνημα Αλλαγής από το 2015 και έπειτα προκείμενου να είναι χρήσιμο στο προσφυγικό ζήτημα ενημέρωσε έγκαιρα τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα και κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων εντός και εκτός.

Οι προτάσεις μας αφορούν στην ενίσχυση της συνοριοφυλακής εφόσον είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να φυλάσσει τα σύνορά της. Συγχρόνως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή εδώ και τώρα της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά αλλά και να μην εγκλωβιστούν περαιτέρω οι πρόσφυγες που μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Απαιτείται η επαναφορά του αιτήματος για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και άμεσα να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από τις αλλεπάλληλες αστοχίες έφερε στη Βουλή για ψήφιση το Νομοσχέδιο για τη νέα πολιτική παροχής διεθνούς προστασίας στους αιτούντες άσυλο. Το Νομοσχέδιο αυτό δυστυχώς υποκρύπτει σημαντικά προβλήματα, τα οποία περιορίζουν σοβαρά την πρόσβαση σε εγγυήσεις και προστασία για τους αιτούντες άσυλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε το νομοσχέδιο, επί της αρχής, μιας και ενσωματώνει οδηγίες της ΕΕ και κωδικοποιεί διαφορετικά νομοθετήματα για τους αιτούντες άσυλο. Παράλληλα, καταψήφισε επιμέρους άρθρα, τα οποία καταπατούν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταστρατηγούν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε και διατάξεις οι όποιες δύναται να οδηγήσουν ακόμη και σε διοικητική κράτηση μέχρι 36 μήνες των αιτούντων άσυλο αλλά και το άρθρο 90 που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση, υιοθετώντας τις αβέβαιες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διατηρώντας την απάνθρωπη κατάσταση "αποθήκευσης ψυχών" στα νησιά.

Το Νομοσχέδιο αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται στρατηγικός εθνικός σχεδιασμός και ενιαία φωνή από όλα τα κόμματα, χωρίς μικροκομματικούς τακτικισμούς ώστε να ενεργοποιηθεί και η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα. Γιατί δυστυχώς η πηγή του προβλήματος παραμένει η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου από την ΕΕ αλλά και ο “αστάθμητος” Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να κρατά τα κλειδιά ενός τόσο σοβαρού και ευαίσθητου ζητήματος.

*Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος