Τα Startups είναι σαν τα παιδιά: φρέσκα, ενθουσιώδη, γεμάτα ελπίδα και δυνατότητες. Δυστυχώς μόνο ο ενθουσιασμός δεν βοηθάει για να αποφασίσεις τη συμμετοχή σου σε ένα Startup.
Συνήθως «ερωτεύεσαι» τη συμφωνία χωρίς πραγματικά να την έχεις γνωρίσει πρώτα. Επομένως «πως αποφασίζω εάν θα εμπλακώ – συμμετάσχω σε ένα Startup και με τι όρους;».
Της Τόνιας Τσιρογιάννη*
Η απόφαση χρειάζεται να έρθει αναλύοντας έξι διαφορετικά κριτήρια – τομείς:
- Είσαι έτοιμος/η;
- Είναι πραγματική η ιδέα;
- Είναι αυτή η ευκαιρία σου;
- Ποια είναι η ομάδα;
- Ποιες οι κεφαλαιακές ανάγκες;
- Ποια η συμφωνία σου;
Ξεκινώντας από τα βασικά είναι σημαντικό να αναρωτηθείς θέματα όπως ποιος ο διαθέσιμος προσωπικός χρόνος σου, τις δεξιότητες που κατέχεις, ποια η στήριξη από την οικογένεια, χρειάζεται να αφήσω την τωρινή εργασία μου, κτλ.
Στη συνέχεια χρειάζεται να αναλυθεί η ιδέα. Υπάρχει ανάγκη στην αγορά για αυτό το προϊόν/υπηρεσία; Ποιο το επιχειρηματικό σχέδιο;
Όσο πιο καλός γνώστης του συγκεκριμένου κλάδου είσαι, τόσο πιο εύκολο θα είναι να κατανοήσεις τα στοιχεία και να αντιληφθείς τις δυσκολίες, τις ευκαιρίες και γενικότερα ποιες οι πιθανότητες της συγκεκριμένης πρότασης να πετύχει το στόχο. Έχοντας αναλύσει τα προηγούμενα θέματα, έρχεται η ερώτηση «Είναι αυτή η ευκαιρία μου;».
Πόσο καλά γνωρίζω τον κλάδο; Για τα επόμενα 5 περίπου χρόνια θα ασχολείσαι με αυτό το project, πόσο παθιασμένος/η είσαι; Ποιες οι πιθανότητες να κλέψει κάποιος την ιδέα αυτή, και άρα η επένδυση να είναι άκαρπη;
Όλη η παραπάνω ανάλυση θα σε έχει ήδη φέρει πολύ κοντά στο να αποφασίσεις το επόμενο βήμα. Όμως οι άνθρωποι που θα συνεργαστείς και άρα αυτοί που θα υλοποιήσουν την ιδέα μαζί σου παίζουν καταλυτικό ρόλο. Είτε αναφερόμαστε στη συμβατότητα των αξιών, είτε στο χρόνο που έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν.
Προτελευταίο βήμα πριν αποφασίσεις χρειάζεται να είναι η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών. Ποιοι είναι οι επενδυτές, αλλά και πόσα χρήματα έχουν ήδη συγκεντρωθεί είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας που θα καθορίσουν το μέλλον του Startup.
Τέλος, είναι η ώρα να διαπραγματευτείς τη συμφωνία σου συμπεριλαμβανομένου των μετοχών και του μισθού σου.
Καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια. Επομένως μη περιμένεις να έχουν απαντηθεί όλα σου τα ερωτήματα θετικά. Το ερώτημα είναι : «Με ποιες ατέλειες μπορείς να ζήσεις;».
*Management Consultant
Personal & Business Coach
http://stellarlight.gr
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις