Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη βορειοανατολική Αττική. Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η τιτάνια μάχη με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι στο Βαρνάβα και έχει φτάσει μέχρι το πεντελικό όρος.

Αυτή την ώρα δύσκολη είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα σε Νέα Πεντέλη, Γραμματικό και Μαραθώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκαν σπίτια σε Διώνη και Νταού Πεντέλης, ενώ απειλούνται σπίτια στη Νέα Πεντέλη. 

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Διόνυσο, το Βαρνάβα, το Μικροχώρι, την Ανατολή και την Καλλιτεχνούπολη.  

Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι στην κορυφογραμμή του όρους Πεντέλη και κατευθύνεται προς τη Μονή Πεντέλης. Ελικόπτερα επιχειρούν ρίψεις νερού στην κορυφογραμμή.

Η πυρκαγιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και δυσχεραίνει την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη.

Τα μέτωπα αυτή την ώρα:

  • Μετά τη λίμνη Μαραθωνα με κατεύθυνση προς Αφίδνες
  • Από Γραμματικό προς Μαραθωνα
  • Πεντέλη από τις κορυφές του πεντελικού όρους με κατεύθυνση προς Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Κοντά στα πρώτα σπίτια στο Γραμματικό έχουν φτάσει οι φλόγες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής που μίλησε στο ΣΚΑΙ, η φωτιά απειλεί άμεσα τα σπίτια, μετά από μεγάλη αναζωπύρωση σε μια χαράδρα. Την ίδια στιγμή, απηύθυνε δραματική έκκληση για ενίσχυση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η τεράστια πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής «εξελίσσεται ταχύτατα και έχει μπει στο Πεντελικό όρος» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής λίγο πριν τις 6 σήμερα το πρωί «παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας».

Την αγωνία επιτείνει το γεγονός ότι, όπως έλεγαν οι μετεωρολόγοι και ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί. Ήδη βοήθησαν τη φωτιά να διανύσει μια τεράστια απόσταση, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με το μήκος του μετώπου να φτάνει τα 30 χιλιόμετρα.

Επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Οι άνεμοι είναι και σήμερα στα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θεόδωρο Γιάνναρο η φωτιά μέσα σε λιγότερες από δώδεκα ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30-40 χιλιόμετρα.

Όπως είπε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης από την πυροσβεστική, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πετάνε σε δύο κύκλους πάνω από τα μέτωπα τα εναέρια μέσα, 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήγονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Μπαράζ εκκενώσεων

Λίγο μετά τις 14:00 εστάλη μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Πάτημα Χαλανδρίου. Οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Λίγο πριν τις 14:00 νέα εντολή εκκένωσης οικισμού δόθηκε από το 112, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στη Βορειοανατολική Αττική. Αυτή τη φορά, οι κάτοικοι του Σπατατζίκι καλούνται να απομακρυνθούν και να μετακινηθούν προς Μαραθώνα.

Στις 13:10 υπήρξε μήνυμα από το 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται στη Νέα Πεντέλη να μετακινηθούν προς Χαλάνδρι.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται στην περιoχή Σουφάνι Μαραθώνος προς Νέα Μάκρη.

Στις 10:00 το 122 σήμανε και για την περιοχή της Καλλιτεχνούπολης για απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

Στις 09:45 ήχησε ξανά το 112 για την περιοχή Νταού Πεντέλης, καλώντας σε απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

Στις 09:25 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την περιοχή Ντράφη Διώνη και Δασαμάρι, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν μέσω λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.