Κάπου εκεί δημιουργείται ένα κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Η έννοια του μεταπτυχιακού είναι η εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο και για την ανανέωση των γνώσεων. Όταν κάποιος δεν έχει εργαστεί καθόλου είναι δύσκολο να επιλέξει το καλύτερο για το εργασιακό τομέα.
Της Τόνιας Τσιρογιάννη*
Οι εργοδότες αποφεύγουν να προσλαμβάνουν άτομα μόνο με πτυχία και χωρίς εμπειρία, καθώς συνήθως δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας.
Ένα μεταπτυχιακό συνήθως σε προσδιορίζει στην εργασία σου για πάρα πολλά χρόνια.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν κάποιος θέλει να αλλάξει αντικείμενο ή και κλάδο και επομένως χρειάζονται καινούργιες γνώσεις και συνεπώς διαλέγει το μεταπτυχιακό σε νεαρή ηλικία και χωρίς εμπειρία. Είναι παγίδα να πιστεύεις ότι επειδή απέκτησες μεταπτυχιακό θα βρεις εργασία πιο εύκολα. Θα σε βοηθήσει εάν έχεις ήδη εργαστεί και μπορέσεις αυτά να τα συνδυάσεις.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στο εξωτερικό στα πολύ καλά μεταπτυχιακά ζητάνε αποδεικτικά ότι έχεις εργαστεί για να κάνουν την αίτηση σου δεκτή. Καταλήγοντας από την εμπειρία μου πιστεύω ότι ένα μεταπτυχιακό δεν πρέπει να είναι πανάκεια.
Το σίγουρο είναι ότι προσδίδει εξειδίκευση και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνεται στο σωστό χρόνο και με κριτήρια που θα εξυπηρετούν το εργασιακό πλάνο σου μακροπρόθεσμα.
*Management Consultant
Personal & Business Coach
http://stellarlight.gr