Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες ως τις 20 Ιανουαρίου καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει τη χώρα και αναμένεται να υπάρξει κορύφωση του πανδημικού κύματος.
ην ίδια ώρα, τις αντοχές του συστήματος υγείας δοκιμάζει η ευρεία διασπορά του κορονοϊού. Στα νοσοκομεία καταγράφεται ασφυξία στις απλές κλίνες covid και ελλείψεις λόγω νόσησης στο υγειονομικό προσωπικό.
Το Υπουργείο Υγείας προχωρά τις επόμενες ημέρες στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών με έδρα την Μακεδονία και την Θράκη.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται κατακόρυφα καθώς είναι πιο μεταδοτική. Οι νοσηλείες ωστόσο είναι πιο ήπιες, ενώ κανένας διασωληνωμένος ασθενής δεν βρίσκεται με Όμικρον στην εντατική. Η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια φτάνει το 80%, στην Αττική το 85% και στη Βόρεια Ελλάδα το 90%.
Οι νοσηλείες αφορούν ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μένουν σταθεροί: διασωληνώσεις και θάνατοι, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστα.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ της ΜΕΘ “Γ. Παπανικολάου”, «η εφημερία του νοσοκομείου τελείωσε το πρωί (Σάββατο, 08/01) με πάνω από 130 οι προσελεύσεις, ενώ έγιναν περίπου 50 εισαγωγές. Υπάρχει μεγάλη διασπορά της μόλυνσης, βέβαια δεν έχουμε Όμικρον, η Δέλτα σαρώνει. Η Δέλτα δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη».
Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν έχουμε διασωληνωμένους με στελέχη Όμικρον στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες. Η πιθανότητα να οδηγηθεί κάποιος σε πολύ σοβαρή νόσο, μονάδα, αναπνευστήρα, θάνατο, είναι πολύ χαμηλότερη, με τα δεδομένα βιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού.
Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, όχι μόνο με την πρώτη δόση αλλά και για την αναμνηστική που προσφρέρει μεγάλη προστασία έναντι της Όμικρον.
Εν τω μεταξύ, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες σε απλές κλίνες Covid περιστατικών στην Αττική, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα προστεθούν άλλες 800 κλίνες Covid από ιδιωτικές κλινικές, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, πλην των ειδικών κλινικών του, θα εξυπηρετεί μόνο Covid περιστατικά, ενώ θα συμβάλλει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.
Επίσης, σε επίταξη των υπηρεσιών υγείας ιδιωτών ιατρών, που θα διαρκέσει ένα μήνα, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, ώστε τα νοσοκομεία να στελεχωθούν με Πνευμονολόγους, Παθολόγους, Αναισθησιολόγους και Γενικούς Ιατρούς.
Η εφαρμογή του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών ξεκινά σε Μακεδονία και Θράκη, καθώς οι συνάδελφοί τους στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους και είναι πολλές οι ελλείψεις λόγω νόσησης τους.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «έχουμε πίεση στα απλά κρεβάτια των νοσοκομείων, αλλά δεν έχουμε ευτυχώς στις ΜΕΘ. Άρα η επίταξη γίνεται γιατί έχουμε πάρα πολλή δουλειά στις απλές κλίνες, έχουμε πολύ κόσμο που χρειάζεται νοσηλεία και σαφώς όταν έχεις 5.000 νοσηλείες αντί για 1.000 χρειάζεσαι περισσότερα χέρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αττική το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών αναμένεται να αφορά και παιδιάτρους προκειμένου να στελεχωθούν τα Παιδιατρικά Εμβολιαστικά Κέντρα, ενώ όπως ανέφερε η Μίνα Γκάγκα στην ΕΡΤ ετοιμάζεται Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο για παιδιά.
Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα στοιχεία διεθνών μελετών, που δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται με ταχύτητα στις νεαρές και ανεμβολίαστες ηλικίες.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο λήψηςλήψη νέων μέτρων η κα Γκάγκα τόνισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι, επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες που προχώρησαν σε αυστηρά lockdown υπάρχει πάλι μεγάλη διαμόλυνση και αναγκάζονται να χαλαρώσουν τα μέτρα. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει στο τραπέζι θέμα λήψης νέων μέτρων». Σχετικά με την 5νθήμερη καραντίνα, τόνισε ότι αυτή είναι μία διεθνής απόφαση γιατί φαίνεται ότι ειδικά στην Όμικρον τα συμπτώματα λήγουν σε 2-3 μέρες.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις