Για την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας που έχει διχάσει τους επιστήμονες μίλησαν ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης και η κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο Δημήτρης Γαλεντέρης μίλησε για το ιατροδικαστικό πόρισμα της Μαλένας και της Ίριδας.
«Είναι πολύ δυσάρεστο για τον κλάδο μας να βγαίνουν στην επιφάνεια όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις και διαταραχές μεταξύ των απόψεων. Υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για το ποιος είχε την ευθύνη για την αιτία θανάτου. Η μεν ιατροδικαστής ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της ιστοπαθολογικής εξέτασης ήταν αυτό και τα χέρια της ουσιαστικά ήταν «δεμένα» και δε μπορούσε να τροποποιήσει το εν λόγω πόρισμα, ενώ η παθολογοανατόμος, υποστηρίζει ότι έδωσε όλα τα ευρήματά της και ουσιαστικά, αυτός που συγκεντρώνει τα στοιχεία και βγάζει το πόρισμα είναι ο ιατροδικαστής και όχι ο παθολογοανατόμος. Ωστόσο, και οι δυο απόψεις είναι σωστές», ανέφερε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.
«Πρωτόκολλο υπάρχει, ο παθολογοανατόμος παραδίδει τα αποτελέσματά του στον ιατροδικαστή και αυτός με τη δική του διακριτική ικανότητα και ανασύνθεση που θα κάνει, θα βγάλει το πόρισμά του», πρόσθεσε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.
Για τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων ο Δημήτρης Γαλεντέρης είπε πως, «για την αγενεσία φλεβόκομβου είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μία καίρια διάγνωση και θα πρέπει να αντικρουστεί για να πάμε στο επόμενο πόρισμα και ουσιαστικά να δεχθούμε το δεύτερο πόρισμα ως σωστό. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα κριθεί και από την κλινική εικόνα του παιδιού και όχι μόνο από τα ευρήματα της ιστοπαθολόγου. Εάν ο ιατροδικαστής κρίνει ότι δεν υπάρχει κλινική επαλήθευση τότε μπορεί να το αμφισβητήσει. Η αγενεσία φλεβοκόμβου δεν εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν καλή κλινική εικόνα».
Η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη, μίλησε για την κοινωνική διάσταση του θέματος, και έκανε λόγο για «οικογενειακό έγκλημα».
«Εκτός από οικογενειακή τραγωδία αυτή η υπόθεση αποτελεί οικογενειακό έγκλημα. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένας που εμφανίζει πρόβλημα. Η οικογένεια είναι ένας κρίκος, οφείλεις να γνωρίζεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν 3 δολοφονημένα παιδιά και να μην υπάρχει ένας υπεύθυνος γι’ αυτό. Η ουσία είναι να δούμε τι συνέβαινε στην οικογένεια», δήλωσε η Άννα Κανδαράκη.
«Δεν έχουμε θρήνο, δεν έχουμε πένθος από αυτή την οικογένεια. Θρηνεί όλη αυτή η Ελλάδα και αυτή η οικογένεια όχι», κατέληξε η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.